Witam
Mam dostep do ścinek z wafli o smaku krówki,masa jest bardzo słodka,ale tez tłusta no i są w tym wafle.i tutaj moje pytanko:da rade coś z tego zrobic?
Pozdrawiam
Zacier z wafelków
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Zacier z wafelków
Ha ! To niewątpliwie wyzwanie
Mamy w składzie skrobię (wafle), tłuszcz (kakao) i cukier. Do tego jakieś emulgatory, stabilizatory i dodatki konserwujące. Niezła zupa
Proponuję rozdrobnić towarzystwo, zagotować, przecedzić i po ostudzeniu dodać enzymy do rozkładu skrobii, a następnie mocne drożdże, np. Coobra 24H.
Jeśli to nie ruszy to znaczy, że wafelki są jedynie do normalnej konsumpcji.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Mamy w składzie skrobię (wafle), tłuszcz (kakao) i cukier. Do tego jakieś emulgatory, stabilizatory i dodatki konserwujące. Niezła zupa
Proponuję rozdrobnić towarzystwo, zagotować, przecedzić i po ostudzeniu dodać enzymy do rozkładu skrobii, a następnie mocne drożdże, np. Coobra 24H.
Jeśli to nie ruszy to znaczy, że wafelki są jedynie do normalnej konsumpcji.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
- Ulubiony Alkohol: morelica
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z wafelków
Witam! Przepraszam że taki stary wątek odgrzewam... ale rozwiązanie jest proste jak drut
Najważniejsze, że jest tam duża zawartość cukru. Jest też tłuszcz i wafle czyli głownie skrobia. Rozciapujemy wafelki w gorącej wodzie, mieszamy i czekamy aż ostygnie. Trzeba by to nawet schłodzić, wtedy tłuszcz który się oddzielił zetnie się na powierzchni można go łatwo usunąć. Resztki stałe powinny opaść na dno, filtrujemy roztwór i sprawdzamy balling Skrobię można by scukrzyć, ale czy warto ?
Pozdrawiam
Najważniejsze, że jest tam duża zawartość cukru. Jest też tłuszcz i wafle czyli głownie skrobia. Rozciapujemy wafelki w gorącej wodzie, mieszamy i czekamy aż ostygnie. Trzeba by to nawet schłodzić, wtedy tłuszcz który się oddzielił zetnie się na powierzchni można go łatwo usunąć. Resztki stałe powinny opaść na dno, filtrujemy roztwór i sprawdzamy balling Skrobię można by scukrzyć, ale czy warto ?
Pozdrawiam