Propolisówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
ArT_B_
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 15 lis 2010, 18:26
Podziękował: 2 razy

Post autor: ArT_B_ »

1. 10g propolisu zalać 100ml spirytusu (spirytus złamać łyżką stołową wody) i odstawić w ciemnej buteleczce na 4-5 dni, wstrząsać.Powstały płyn scedzić do ciemnej buteleczki (najlepiej scedzać najpierw przez drobne sitko żeby wyłapać grube zanieczyszczenia które wyrzucamy, następnie cedzimy przez dokładny filtr np. do kawy, tak uzyskaną maź mieszamy z dwoma pudełkami wazeliny kosmetycznej i uzyskujemy super maść na wszelkiego rodzaju skaleczenia i oparzenia).
2. Łyżkę stołową propolisu (rozpuszczonego) zalać 1/4 l spirytusu też złamanego wodą przed dodaniem propolisu.
3. 1/2 l wody osłodzić 2-3 łyżkami miodu.
4. Całość z pkt. 2 i 3 zmieszać, schłodzić i pić z umiarem. Kaca brak :)
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”