Bardzo smaczny, prawdziwie leśny trunek, osobiście sprawdzony:)
1 kg dojrzałych czystych truskawek
garść poziomek
3/4 l wody
1kg cukru
1 l spirytusu 90<
1/2 szklanki brandy
Truskawki i poziomki dokładnie przebrać, usunąć szypułki i lekko rozgnieść. Przełożyć do czystego wyparzonego dużego słoja lub małego gąsiorka, zalać spirytusem i 1 szklanką wody, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień, co 2 dni potrząsać gąsiorkiem. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do innego słoja (również wyparzonego) i wstawić do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Owoce natomiast zasypać cukrem i dobrze wymieszać, najlepiej potrząsając gąsiorkiem. Otwór zamknąć, najlepiej kilkakrotnie złożoną gazą i pozostawić, o ile to możliwe na słońcu i w cieple do czasu, aż cukier się całkiem rozpuści, przy czym codziennie trzeba gąsiorkiem potrząsać, by wszystkie owoce równomiernie puszczały sok. Zazwyczaj proces ten trwa 2-3 tygodnie (zależy to od owoców i od pogody). Syrop cukrowy należy zlać przez bibułkowy filtr lub sito i połączyć z ekstraktem spirytusowym, dodać brandy. Pozostałe owoce przelać 1 szklanką przegotowanej ciepłej wody i dobrze potrząsać, a powstałe "popłuczyny" przelać przez filtr do reszty nalewki. Czynność należy powtórzyć. Gotowy likier należy przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym znów przez filtr przelać do wyparzonych butelek lub karafek.
Polecam zrobić ten trunek choć już kończy się sezon na truskawki.
ps. mała rada, cukier z truskawkami nie bardzo chce się rozpuszczać to po około 2 tygodniach leżenia wystarczy dodać szklankę wody i zagotować całość jak na powidła. Następnie dodać jeszcze raz szklankę wody rozmieszać i na sitko z gazą do zlania syropu. Można to raz jeszcze przelać szklaną wody. Wychodzi i tak dość mocne.
Smacznego!
Likier truskawkowy- Mazurski świt
Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik