smak i zapah zacieru z żyta

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
stefan84
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 20 wrz 2010, 23:16

Post autor: stefan84 »

Proszę o podpowiedź. Jak powinien Smakować i pachnieć zacier z żyta.

Przygotowanie zacieru rozciągnęło mi się trochę w czasie z powodu awarii maszynki więc wyglądało to tak: namoczone wcześniej ziarno żyta mieliłem przez 3 dni po trochu ponieważ miałem kłopoty z maszynką (taką do mięsa)Ziarno zmieliłem na śrut. Po 3 dniach zajrzałem do niego, powąchałem i odrzucił mnie mocny zapach gazu. zalałem to zimną surową wodą dodałem tylko skiełkowany słód(razem z kiełkami) który po skiełkowaniu suszyłem lecz nie zmieliłem (też żytni), następnego dnia w beczce działy się spore rewolucje. dodałem drożdże gorzelnicze (jakieś specjalne do zacierów zbożowych-zawierają Amylezę -chyba tak to się piszę) i fermentacja nadal przebiega burzliwie (już 4 dobę). Niepokoi mnie zapach i smak zacieru i chciałbym zapytać was jaki powinien on być?

Proszę o szybkie rady

Pozdrawiam Stefan84
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”