Zacząłem składać moją aparaturę.
Mam już kolumnę z refluxem wewnętrznym.
Nie mam jeszcze kotła ale przeprowadziłem już 2 testy z użyciem zbrodniczego plastikowego wiadra i grzałki 300W z Tesko. Za każdym razem 5L nastawu. Reflux nie podłączony, brak wypełnienia = kolumna służy jako deflegmochłodnica.
Do kolanka po prawej dołączona jest pionowa miedziana rura skierowana w dół.
1. test:
Na końcu podłączona miedziana spirala 2m fi8 wlutowane w puszkę. Puszka wypełniona wodą, bez obiegu. 3 godziny nagrzewania i zaczęło się. Wskazówka termometru (termometr na razie od C.O., planuję elektroniczny) idzie do góry i zatrzymuje się trochę poniżej 80stopni. Towar leci. Pierwsze krople "sam aceton". Wlewam do puszki z chłodziwem i czekam co będzie dalej. Chłodnica stawia opór - rozszczelnia się połączenie kolumna-dekiel. Po chwili walki prawie udaje się uszczelnić... prawie. Ciśnienie wywala ciągle gazy na zewnątrz. Po 3 godzinach mam 0,75l produktu o mocy 65%.
Wniosek - spirala jest zbędna przy takiej mocy grzałki. Wystarczy zrobić płaszcz wodny na tej rurze skierowanej w dół.
Wrażenia z degustacji w towarzystwie 2 dni później - niezłe. Prawie nie czuć drożdży. Całkiem czyste i łagodne. Wchodzi prawie bez popity. Klepie niesamowicie mocno ale i zdradliwie - z opóźnieniem.
2. test:
Brak spirali za to zrobiłem płaszcz wodny z obiegiem zamkniętym. Wszystko przebiega znakomicie. Brak spirali = mniejszy opór = mniejsze ciśnienie = nic się nie rozszczelnia. 3 godziny grzania, wrzenie, żadnych wycieków. 3 godziny dziwnie stabilnej pracy. Temperatura stoi w miejscu. Produkt leci z rury, woda lekko się rozgrzewa. Co godzinę zmieniam na świeżą, zimną. Pod koniec kapanie zaczyna zwalniać, temperatura rośnie. Spada woltaż. Kończę z butelką 0,75l produktu. Krystalicznie czysty, zero zapachu, 80% mocy obalającej.
Degustacja - pierwsza osoba kłóci się ze mną "to nie bimber, spiryt rozrobiłeś" druga mówi że dziwnie czysty, trzecia wypija pięćdziesiątkę mimo że odradzałem, chwilę później zmienia styl chodzenia. Resztę wypijamy we dwóch z kumplem.
Wrażenia - wchodzi jak woda mimo że 80%, chwile nic się nie dzieje, tylko ciepło się robi, następnie nagle następuje uderzenie i wtedy już się nie ma wątpliwości co do mocy należy pić ostrożnie bo łatwo się tym uwalić.
Na drugi dzień żadnego kaca tak więc czysto.
Teraz zawieszam testowanie do czasu aż zdobędę porządny kocioł i grzałkę.
[RW] Cyklonowy reaktor
Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...
Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik