Czwórniak z sokiem Jabłkowym :)

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Foltest
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 7 gru 2017, 09:08
Krótko o sobie: Król Temerii :)
Ulubiony Alkohol: Miód Pitny :)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Foltest »

Witam Brygadę :)

Sprawa jest i nie mogę odszukać odpowiedzi :help: - mianowicie nastawiłem miodek z sokiem jak w temacie, cały nastaw jest na 8l z czego niecałe 20% stanowi sok.
Do brzeczki dodałem wiadomo drożdże Johannisberg M/35, pożywkę, 5g kwasku.
Blg na starcie było równe 30. PH ok 3.5 -> Fermentowało jak szalone do dziś ...
Pomiar cukru dał mi 10blg! w 8 dni drożdże zjadły ponad 60% cukru :shock:
Ph w okolicy 3.5-3.8 ciężko z tych papierków momentami wywróżyć.
Temperatura otoczenia ok. 20-22stopni.

I tu pytanie do Szanownej Publiczności - czy to normalna sprawa i czas zlać i nastawić się na fermentację cichą?
Czy po prostu coś z PH nie tak?
Bo już odchodzę od zmysłów :scratch:

Z góry dziękuję wszystkim za fachowe porady :)
koncentraty wina

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czwórniak z sokiem Jabłkowym :)

Post autor: eldier »

Kurde ja nie wiem, nie rusza - strach że nie rusza, nie przerobi - strach że nie przerobiło, przerabia- tutaj to już wgl panika, że przerabia. Przerobiło to dobrze, a jak szybko to sprawa indywidualna - lepiej by było jakby w niższej temp fermentowało, ale teraz to już nic się z tym nie zrobi.

Przenieś do chłodnego na cichą, jak się pojawi wyraźny osad to zlej do mniejszego naczynia i zlewaj w miarę pojawiania się osadu. Możesz dokwasić do smaku, gdyby Ci było za mało, ale ja wgl do owocowych nie dodaje kwasku.

Jakby PH było złe to by nie było tak szybkiej fermentacji, a więc nie przejmuj się tym. Można kupić papierki o dokładniejszym zakresie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Foltest
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 7 gru 2017, 09:08
Krótko o sobie: Król Temerii :)
Ulubiony Alkohol: Miód Pitny :)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 1 raz
Re: Czwórniak z sokiem Jabłkowym :)

Post autor: Foltest »

Dzięki eldier :) uspokoiłeś mnie.
Do do cichej fermentacji zlać, czy tak jak stoi do mniejszej temperatury?
Kwasku dałem minimalnie, bo gdzieś wyczytałem, że dobrze na PH to zrobi - a praktycznie na każdym filmiku czy też przepisie dodają i nie chciałem być gorszy :)
Więcej nie dorzucam, lubię stosunkowo słodkie miodki.
No i jeszcze kwestia fermentacji w niższej temperaturze. Jeżeli mogę spytać dlaczego lepiej? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”