Nalewka miętówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Defteros
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 wrz 2017, 10:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: Defteros »

Skład:
- duży pęczek świeżych liści mięty pieprzowej /połowa słoja o poj. 1L/
- 0,5 litra spirytusu 70%
- 0,5 litra wody
- 0,3 kg cukru

Przepis: Świeże i czyste liście mięty mieścić w słoju 1L, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie przefiltrować uzyskany alkohol. Rozpuścić cukier w przegotowanej wodzie. Powstały syrop cukrowy po ostygnięciu zmieszać z uzyskanym wcześniej alkoholem miętowym. Przefiltrować /gaza, tertra, fitr do kawy/. Podawać schłodzoną nalewkę - zdatna do picia po około 1 miesiącu.
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nalewka miętówka

Post autor: Mafiej »

Hej. @Defteros czy liście mięty rozdrabniasz czy wkładasz w całości?

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nalewka miętówka

Post autor: bananek63 »

Ja wkładam w całości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”