Pomoc przy pierwszym winie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
Podziękował: 2 razy

Post autor: kkrrystian »

Witam. Dzisiaj mija 9 dzień fermentacji mojego wina, które robie z około 17 kilogramów winogron. Z tych owoców wyszlo mi około 15 litrów moszczu. Dodałem za pierwszym razem 2 kilogramy cukru i 2 litry wody. Blg wynosiło wtedy 24. Po upływie 5 dni Blg wynosiło 1 i dodałem syrop cukrowy składający się z 1,75 kilograma cukru i 1,75 litra wody. Blg wskoczyło na 9. Dzisiaj po kontroli Blg ponownie pokazuje 1, czyli ogólnie zjadło 31 Blg. Wino docelowo ma mieć około 18%. Powiedzcie mi ile dodać tego syropu? Ja myślę nad syropem z 1litra wody i 1,5 kilograma cukru. Wino po dzisiejszej próbie ma moc ale jest tez lekko kwaskowate.

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: Woodworm »

Dodawaj maks 50gram na litr do skutku

Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
Podziękował: 2 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: kkrrystian »

Teraz mam kolejne pytanie. Dodalem syrop cukrowy składający się z 0,75 litra wody i 1,25 kilograma cukru. Teraz mierzyłem Blg i wynosi 6. Wino bulka już słabiutko. Podpowiedzcie mi czy jeszcze czekać aby blg zeszło jeszcze niżej puki bulka? Czy to już znak że mam odlać winko od owoców?
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: orzeszek87 »

Odciskaj kolego i do balona, drożdże sobie poradzą tak czy inaczej.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
Podziękował: 2 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: kkrrystian »

Dzisiaj odciskam, a winko siarkowac? Bo czytalem dużo i pisze na różnych stronach aby ustabilizowac winko poprzez siarkowanie.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: orzeszek87 »

Czy siarkowac to zależy od Ciebie. Jak wino ma mieć 18 % i słodkie to niekoniecznie. Ja bym zastosował pirosiarczyn. Każde swoje wino traktowałem nim.
https://www.alkoholeforum.pl

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: Woodworm »

poszukaj siarkowanie wina wino domowe 2.0
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: siwy1121 »

Wino ma dopiero 2,5 tygodnia, zostaw piro w spokoju !!! Jak dosładzasz wino to dodawaj cukier rozpuszczony w nastawie, a nie w wodzie bo tylko rozwadniasz wino z każdym dosładzaniem. Jeżeli moc ci odpowiada, odstaw wino do piwnicy i zlewaj z nad osadu ok. raz na 3 miesiące, aż będzie idealnie klarowne. Jeżeli wino ma 18% to już nie podskoczy, więc cukier możesz dodać do smaku.

Michall
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 10:08
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: Michall »

Cześć, zrobiłem swoje pierwsze wino. Bez przepisu, ale i nie na "pałę". Wino pracowali z drożdżaki 4 tygodnie, po tym czasie, oddzieliłem wino od skórek i innych. I tak dalej stało 8 tygodni. Nie pracuje już dlugo i jest praktycznie wyklarowane. Kiedy można zlać bezpiecznie do butelek? Niby już nie pracuje, ale pewności nie mam, cukromierza też:/
"Dojrzewające zapasy szkockiej whisky są podobno warte więcej, niż rezerwy złota Banku Anglii" D. Ross
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Post autor: orzeszek87 »

Wino butelkujesz jak już nie pojawia sie osad. Obciagasz znad osadu i patrzysz. Cukromierz radziłbym kupić, na pewno sie przyda.
https://www.alkoholeforum.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”