Zacier z syropu winogronowego.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06

Post autor: Brandon »

Jako że jestem nowy na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać..
Mam 100 litrów syropu/koncentratu z węgierskich winogron. W smaku bardzo słodki i lekko kwaskowaty. Od piątku bardzo zgęstniał i zrobił się jak masło. O pomiarze zawartości cukru można zapomnieć bo przybrał postać prawie że stałą. Wiem że produkt ten docelowo trafia do polskich producentów win.. Czy ktoś miał styczność z takim syropem? I jak ewentualnie go wykirzystać. Dodam że za winem nie przepadam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: radius »

Brandon pisze: ...jak ewentualnie go wykorzystać. Dodam, że za winem nie przepadam
No, to możesz podesłać do mnie ze 20 litrów :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Pewno by wybuchło po drodze.. Na wierzchu jest płynny i prawie jestem pewien że już pracuje..
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: wiking »

Ty pierwsze powiedz skąd się takie coś bierze :lol:. Do testów też bym przygarnął troszeczkę ;)

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Znajomy cysterną wozi takie wynalazki.. Przeważnie gotowe wino ale czasem półprodukty itp.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: radius »

Hmmm, a nie przejeżdża czasem gdzieś niedaleko Oświęcimia? :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Łapią resztki przed myciem komór.. Podobno nieraz szofery mają po 60l. dobrego wina.. I destylują i destylują...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: wawaldek11 »

@Brandon - jakim sprzętem do destylacji dysponujesz?
Do pomiaru °Blg popularnym cukromierzem możesz rozcieńczyć wodą w znanej proporcji i po pomiarze przeliczyć.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Działam z teściem na sprzęcie sąsiada.. Dobre wychodzi głowa nie boli i tyle wiem. Zawsze metoda grunwaldzka plus ryż i koncentrat pomidorowy.. Teraz takie coś mi w ręce wpadło i pytam bo wylać szkoda..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Kamal »

Przerób na brandy to. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Pomyślmy pomyślimy.. Będziecie na bieżąco..
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: jozzek666 »

Po pierwsze primo to NASTAW a nie ZACIER.
Rozcieńcz to do 20-21 blg, zapodaj bayanusy i jak się już najedzą to na rury.


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Co to bayanusy??
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Kamal »

Drożdże "suche" (liofilizowane), aktywne do win.
K.
Obrazek

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Aaa ok.. Rozcieńcze 1 do 3 z wodą.. Drożdże są naturalne bo po dwóch dniach aż w nos szczypie.. Pokombinuje trochę..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Kamal »

Wada dzikusów to brak mocy przerobowej do wyższych %. Nie są odporne na alkohol, i potrafią dojść do kilku % tylko.
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: kwik44 »

Brandon, ty gadaj gdzie ten koncentrat. Tu dużo chętnych będzie, i cysterna pęknie przy dobrej cenie :D

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Nie mam takich mocy. Ale jak trafi się drugi raz za free to z chęcią się podzielę. Mam drożdże piekarnicze których zawsze używam więc jak cuś dożucę..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Kamal »

Nie! Piekarnicze się nie nadają do takich nastawów. Będzie je czuć.
K.
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: silvio2007 »

Kamal pisze:Drożdże "suche" (lifolizowane)...
K.
LIOFILIZOWANE
Nie byłbym sobą Kamal :odlot:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Kamal »

Zawsze mi się myli to słowo. :-) Dzięki, za poprawę. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Nastawa stoi. Syrop 1 do 3 z wodą, drożdże w proszku dodane. Cukier w granicy 10..

Autor tematu
Brandon
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Brandon »

Syrop rozrobiłem 1:3 z wodą dodałem drożdży liofilizowanych i wieczorem beczki wybuchły jak wulkan. Ujełem w trzecią. Jak się trochę uspokoiło dolałem jeszcze troszkę wody. Cukier jest na poziomie 12.. Łącznie wyszło jakieś 340l nastawy. Zobacze za kilka dni jaka jest zawarość alkoholu..
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.

Post autor: Doody »

A jak chcesz sprawdzić zawartość alkoholu w nastawie?. Bo chyba nie alkoholomierzem. Możesz tylko kontrolować obniżającą się ilość Blg nastawu.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”