Witam,
28.07 nastawiłam wino z ryżu i rodzynek (robię je pierwszy raz)
z przepisu:
7,5l wody
2kg ryżu
2kg cukru
50g kwasku cytrynowego
sok z połowy cytryny
paczka rodzynek (400g)
5g pożywki
drożdże Tokay
po tygodniu należy dodać syrop z 1,2l wody i 1kg cukru
Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, tzn rodzynki wyparzyłam i trzymałam godzinę żeby napęczniały. Drożdże rozrobione wg przepisu 3 dni wcześniej. Na dno gąsiora dałam ryż, rodzynki, zalałam wodą z kwaskiem, sokiem z cytryny i cukrem, i dodałam rozrobione drożdze wraz z pożywką. Należy trzymać w 20stopniach. Trzymam w 22 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Fermentacja ruszyła dopiero po 3 dniach a wczoraj czyli 4 dnia zauwazyłam biały osad na rodzynkach. Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi co to jest, czy to pleśń czy drożdże, także wstawiam zdjęcia do identyfikacji, pozdrawiam
Wino ryżowe, nalot/pleśń?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy