Witam,
kupiłem ostatnio zol z tej strony http://www.eurowin.pl/pl/p/Zol-krzemionkowy-1-kg-/1371
i nie wiem dokładnie jak tego używać. Do 25 litrów daje około 10 ml zolu i po około godzinie 10g żelatyny(zwykła żelatyna spożywcza) rozpuszczonej w szklance ciepłego zacieru. Niestety prawie nic nie siada po przelaniu na dnie zostaje ścięta żelatyna a na górze "kluski" z zolu.
Zacier zrobiłem na cukrze z Ukrainy czy może to mieć coś z tym wspólnego że się nie klaruje?
Jak używać zolu?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Jak używać zolu?
Wszystkie te środki do klarowania nastawów to kant dupy rozbić, pieniądze wyrzucone w błoto ! Wystaw cukrówkę na świeże powietrze lub gdzieś w zimnej piwnicy pozostaw na tydzień i będziesz miał ten sam efekt co przy użyciu tych wynalazków. Taka jest moja opinia na ten temat oczywiście potwierdzona próbami z klaro-cudami i bez lecz każdy zrobi co uważa za słuszne według siebie. Ewentualnie kup sobie sproszkowany bentonit za 10zł 1kg i będziesz klarował setki lirów cukrówki, np. taki: http://www.eurowin.pl/pl/p/Bentolit-Bentonit-1-kg/200 Kupiłem kiedyś 2kg, użyłem kilka razy i leży, szkoda czasu na takie głupoty.
-
- Posty: 102
- Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
- Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
- Ulubiony Alkohol: Koniak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Ślōnsk
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak używać zolu?
Potwierdzam, że lepiej stosować bentonit. Nawet żwirek dla kota działa fantastycznie.
Natomiast nie uważam, że jest to strata czasu. Rozpuszczenie bentonitu, odgazowanie nastawu i wlanie rozpuszczonego to ok. 10 min. Jeżeli chcesz się szybko uwinąć z całym cyklem (nastaw, klarowanie i rurka - koniecznie w weekend), i marsz jeden zestaw naczyń do fermentacji (bo np. mało miejsca w domu), to musisz klarować inaczej niż grawitacyjnie. Polecam bentonit.
Natomiast nie uważam, że jest to strata czasu. Rozpuszczenie bentonitu, odgazowanie nastawu i wlanie rozpuszczonego to ok. 10 min. Jeżeli chcesz się szybko uwinąć z całym cyklem (nastaw, klarowanie i rurka - koniecznie w weekend), i marsz jeden zestaw naczyń do fermentacji (bo np. mało miejsca w domu), to musisz klarować inaczej niż grawitacyjnie. Polecam bentonit.
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
~~~~~ dibi ~~~~~
Re: Jak używać zolu?
Zawsze robiłem tak ze po skończeniu pracy drożdży, zlewałem do beczki,odgazowałem wiertarką i po tygodniu było czysciutkie teraz zachciało mi się oszczędności i kupiłem zagraniczny cukier, stało odgazowane 2 tyg i nic. Postanowiłem dlatego kupić ten zol, lecz też klapa, bentonit nieznacznie pomógł. Wcześniej używałem jednorazowych klarów z alcotec i za każdym razem po 8h było czysciutkie a teraz z tym felernym cukrem nie pomogły i tylko zmarnowałem 3 klarowniki