Cześć, właśnie zlałem wino ryżowe według przepisu Skrzycha i zastanawiam się co zrobić z pozostałościami w balonie.
Czytałem że wino ryżowe robione ponownie na tym samym ryżu jest mocniejsze. Nie wiem jak sprawa się ma ze smakiem, i ogólnie cechami organoleptycznymi wina. Rzecz w tym że chciałbym zrobić trochę inne wino, nie robić 2x według tego samego przepisu. Czy mogę zrobić wino z innego przepisu używając jako bazy ryżu ( wraz z pozostałościami których nie udało mi się wypłukać jak rodzynki i część przypraw ) z poprzedniego wina?
Myślałem o winie ryżowym z żurawiną, ale wszelkie propozycje mile widziane.
Z góry dziękuje
Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?
-
- Posty: 169
- Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?
Spróbuj zrobić troszkę innego wermotuha niż wg skrzycha.
Tu masz 3 przepisy wg Cieślaka.
Ja do drugiego nastawu będę dodawał mieszankę nr 3, zioła bez problemu kupisz w lokalnym sklepie zielarskim
Mieszanka 1
1.Piołun alpejski (ziele) 12,5g
2.Kłącze tataraku 5,0g
3.Korzeń fiołka 3,0g
4.Korzeń arcydzięgla 4,0g
5.Majeranek 2,5g
6.Kolendra 2,5g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 1,5g
Mieszanka II
1.Piołun alpejski (ziele) 12,0g
2.Skórka pomarańczowa (z niewielkiej pomarańczy) 12,0g
3.Ziele drapacza lekarskiego 12,0g,
4.Liście mięty pieprzowej 6,0g
5.Korzeń arcydzięgla 2,0g
6.Cynamon 8,0g
7.Gałka muszkatołowa 6,0g
8.Goryczka (korzeń) 5,0g
Mieszanka III
1.Piołun alpejski (ziele) 15,0g
2.Tysiącznik 5,0g
3.Jałowiec 2,0g
4.Goryczka (korzeń) 2,0g
5.Ziele drapacza lekarskiego 2,0g
6.Cynamon 4,0g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 2,0g
9.Imbir 1,0g
10.Kłącze tataraku 1,0g
11.Skórka cytrynowa 1,0g
12.Skórka pomarańczowa 5,0g
Tu masz 3 przepisy wg Cieślaka.
Ja do drugiego nastawu będę dodawał mieszankę nr 3, zioła bez problemu kupisz w lokalnym sklepie zielarskim
Mieszanka 1
1.Piołun alpejski (ziele) 12,5g
2.Kłącze tataraku 5,0g
3.Korzeń fiołka 3,0g
4.Korzeń arcydzięgla 4,0g
5.Majeranek 2,5g
6.Kolendra 2,5g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 1,5g
Mieszanka II
1.Piołun alpejski (ziele) 12,0g
2.Skórka pomarańczowa (z niewielkiej pomarańczy) 12,0g
3.Ziele drapacza lekarskiego 12,0g,
4.Liście mięty pieprzowej 6,0g
5.Korzeń arcydzięgla 2,0g
6.Cynamon 8,0g
7.Gałka muszkatołowa 6,0g
8.Goryczka (korzeń) 5,0g
Mieszanka III
1.Piołun alpejski (ziele) 15,0g
2.Tysiącznik 5,0g
3.Jałowiec 2,0g
4.Goryczka (korzeń) 2,0g
5.Ziele drapacza lekarskiego 2,0g
6.Cynamon 4,0g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 2,0g
9.Imbir 1,0g
10.Kłącze tataraku 1,0g
11.Skórka cytrynowa 1,0g
12.Skórka pomarańczowa 5,0g
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?
Dziękuje wszystkim za propozycję, myślę że wybiorę którąś z mieszanek podanych przez damianf. Chciałem jeszcze zapytać czy takie mieszanki mają znajdować się w balonie na cały okres fermentacji, czy krócej by wino nie wyszło za gorzkie (lub zbyt ziołowe)?