Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
leos0
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 mar 2017, 17:54

Post autor: leos0 »

Cześć, właśnie zlałem wino ryżowe według przepisu Skrzycha i zastanawiam się co zrobić z pozostałościami w balonie.
Czytałem że wino ryżowe robione ponownie na tym samym ryżu jest mocniejsze. Nie wiem jak sprawa się ma ze smakiem, i ogólnie cechami organoleptycznymi wina. Rzecz w tym że chciałbym zrobić trochę inne wino, nie robić 2x według tego samego przepisu. Czy mogę zrobić wino z innego przepisu używając jako bazy ryżu ( wraz z pozostałościami których nie udało mi się wypłukać jak rodzynki i część przypraw ) z poprzedniego wina?
Myślałem o winie ryżowym z żurawiną, ale wszelkie propozycje mile widziane.

Z góry dziękuje
alembiki

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: Woodworm »

Możesz, mój drugi nastaw na ryżu ma 3 tygodnie, tylko trzeba wybrać rodzynki i wypłukać ryż.
Ja wrzuciłem wszystko do miski i wybierałem sitkiem rodzyny, które wypływają na góre.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: gadaka »

Możesz zrobić z żurawiną, możesz też dodać np. brzoskwinie z puszki...
Moje wytrawne z dodatkiem własnej konfitury z wiśni wyszło całkiem fajne:)

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: Woodworm »

Spróbuj zrobić troszkę innego wermotuha niż wg skrzycha.
Tu masz 3 przepisy wg Cieślaka.
Ja do drugiego nastawu będę dodawał mieszankę nr 3, zioła bez problemu kupisz w lokalnym sklepie zielarskim

Mieszanka 1
1.Piołun alpejski (ziele) 12,5g
2.Kłącze tataraku 5,0g
3.Korzeń fiołka 3,0g
4.Korzeń arcydzięgla 4,0g
5.Majeranek 2,5g
6.Kolendra 2,5g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 1,5g

Mieszanka II
1.Piołun alpejski (ziele) 12,0g
2.Skórka pomarańczowa (z niewielkiej pomarańczy) 12,0g
3.Ziele drapacza lekarskiego 12,0g,
4.Liście mięty pieprzowej 6,0g
5.Korzeń arcydzięgla 2,0g
6.Cynamon 8,0g
7.Gałka muszkatołowa 6,0g
8.Goryczka (korzeń) 5,0g

Mieszanka III
1.Piołun alpejski (ziele) 15,0g
2.Tysiącznik 5,0g
3.Jałowiec 2,0g
4.Goryczka (korzeń) 2,0g
5.Ziele drapacza lekarskiego 2,0g
6.Cynamon 4,0g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 2,0g
9.Imbir 1,0g
10.Kłącze tataraku 1,0g
11.Skórka cytrynowa 1,0g
12.Skórka pomarańczowa 5,0g

Autor tematu
leos0
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 mar 2017, 17:54
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: leos0 »

Dziękuje wszystkim za propozycję, myślę że wybiorę którąś z mieszanek podanych przez damianf. Chciałem jeszcze zapytać czy takie mieszanki mają znajdować się w balonie na cały okres fermentacji, czy krócej by wino nie wyszło za gorzkie (lub zbyt ziołowe)?

lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: lasso »

Myślę , że po pierwszym zlaniu, zdecydowana większa ilość tego zielska zostanie wraz z "mułem" także nie masz czego obawiać się.

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ponowny nastaw na tym samym ryżu. Jaki przepis?

Post autor: Anubis »

Ale w tym ryżu są martwe drożdże dodatkowo smak ryżu zostaje trochę wypłukany, przed wojną robili ryżowca na gotowanym ryżu co o tym sądzicie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”