Biały (pył?) w butelce

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Lesiup
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2017, 19:38
Podziękował: 1 raz

Post autor: Lesiup »

Witam, problem polega na tym ze po zabutelkowaniu wina pojawił się jakiś biały pył, który osadza się na dnie (raczej nie są to obumarłe drożdże).
Wygląda tak jakby cukier - biorę to w palce, lecz się nie "rozciera" (kruszy).
Wino gronowe było zlewane 2 razy (wino mocne i wytrawne, zakończona fermentacja).
Co to może być?
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Biały (pył?) w butelce

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”