Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Nidlex
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 20:44

Post autor: Nidlex »

Witam serdecznie.
Mam problem. 10 tygodni temu wrzuciłem miazgę z 12 kg umytych winogron do balonu i dodałem syrop z 2 kg cukru rozpuszczonych w 1l wody i drożdże winiarskie. Wino cały czas pracowało, lecz dzisiaj odcedzilem owoce i wolałem z powrotem do balonu. Dolalem też 3l przegotowanej wody w której rozpuscilem 2kg cukru i po wlaniu wszystkiego do balona wino stanęło. Co zrobić w takiej sytuacji? To mój pierwszy nastaw bardzo proszę o pomoc.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Post autor: Kamal »

10 tyg.? To stanowczo za długo. Do tygodnia najlepiej trzymać owoce.
Przeszło w stan cichej fermentacji. Albo dodałeś, zbyt gorącą wodę z cukrem i ugotowałeś drożdże.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Post autor: Dave »

Mierzyłeś BLG czy dodajesz cukier całkowicie przypadkowo? Na 12kg winogron 2 kg cukru to wystarczająca ilość. Zawsze możesz spróbować wznowić fermentacje najlepiej na drożdżach Bayannus G995, tylko pamiętaj o przyzwyczajeniu drożdży do alkoholu, podczas robienia matki drożdżowej dodaj kieliszek wina

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Post autor: wawaldek11 »

A może tylko winko odgazowało się przy przelewaniach i potrzebuje czasu aby nasycić się CO2. Wtedy zacznie ulatniać się w widoczny sposób.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Nidlex
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 20:44
Re: Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Post autor: Nidlex »

Nie mierzyłem BGL tylko dodałem przypadkowo. Woda była ostudzona do temp Około 36 stopni. Dzisiaj wino ruszyło i chodzi bardzo powoli. Wiec chyba mogę je tak zostawić?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw z winogron stanęła fermentacja po dolaniu wody z cukrem

Post autor: rozrywek »

Cierpliwości i nic więcej!!!
Cicha fermentacja, jak nazwa wskazuje będzie przebiegać wolniej, nie ma powodu liczyć tzw bulków (nowe słowo), i co chwilę sprawdzać czy pracuje. Winko pracuje i powinieneś je tak zostawić. Źle oczywiście zrobiłeś, tak późno ściągając znad osadu, ale cóż, to twe początki i masz prawo nie wiedzieć. Jak kompletnie przestanie pracować zlej jeszcze raz znad osadu i zostaw. Arcyważne, aby nie było dostępu powietrza, bo zepsujesz wszystko. Powodzonka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”