Pleśń na winie z ryżu i rodzynek

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
cadenette
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 13 sty 2017, 21:20
Podziękował: 1 raz

Post autor: cadenette »

Witam serdecznie,
tydzień temu, razem z moim chłopakiem, nastawiliśmy wino z następujących składników:
10 l wody,
3 kg ryżu,
3 kg cukru,
500 g rodzynek,
5 g drożdży winiarskich aktywnych Bayanus G-995,
5 g pożywki,
przyprawy (gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, goździki, imbir).
Jest to nasze drugie wino z ryżu i rodzynek (i ogólnie drugie wino), przy pierwszym nie było żadnych problemów. Po dwóch dniach od nastawienia, na powierzchni pojawiła się pleśń - na początku biała powłoka, po 2 dniach zaczęła "ewaluować" i przerodziła się w coś, widocznego na zdjęciu w linku: [https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=587BBBCA]. Pomimo pleśni, wino pachnie dobrze, bardzo podobnie do tego poprzedniego, które wyszło idealnie - nie wyczuwa się w zapachu nuty czegoś zepsutego. Dodatkowo, wino cały czas intensywnie pracuje, więc najzwyczajniej w świecie, szkoda nam je zmarnować... I tutaj nasze pytanie - co zrobić z pleśnią? Czy da się jeszcze jakoś to wino odratować? Będziemy wdzięczni za każdą informację ;)
promocja
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pleśń na winie z ryżu i rodzynek

Post autor: manowar »

Jak najszybciej w kanał - pleśń jest w całym winie i nic się nie da zrobić - piękny grzyb zresztą. Pewnie nie wyczyściliście dokładnie balonu - ale i na to rada - kret + wrzątek.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

karakan
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 13:34
Podziękował: 1 raz
Re: Pleśń na winie z ryżu i rodzynek

Post autor: karakan »

O żesz ;/ Grzyby pleśniowe wytwarzają szkodliwe mytotoksyny, które obejmują całą objętość nastawu, więc nie wystarczy zdjąć biało-zielonej czapy z wierzchu. Zresztą, to samo dotyczy wszystkich produktów spożywczych zajętych pleśnią - odkrojenie kawałka zepsutego jabłka nic nie daje, bo toksyny znajdują się wewnątrz owocu. Na przyszłość polecam dokładną dezynfekcję balona tak jak napisał Kolega wyżej, można też użyć roztworu pirosiarczynu potasu.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Pleśń na winie z ryżu i rodzynek

Post autor: radius »

Bardzo częste "przejęzyczenie" - nie mytotoksyny a mykotoksyny ;)
Na dzień dzisiejszy wyodrębnionych jest już ok. 400 mykotoksyn. Najbardziej znaną jest patulina, która znajduje się w obitych owocach. Inne często występujące mykotoksyny to: aflatoksyny, ochratoksyna A, zearalenon, trichoteceny i fumonizyny.
Smacznego :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

karakan
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 13:34
Podziękował: 1 raz
Re: Pleśń na winie z ryżu i rodzynek

Post autor: karakan »

Człowiek uczy się całe życie :) Dodam tylko, że biało-zielony nalot to nie tylko problem estetyczny i ewentualna dłuższa nasiadówka w toalecie. Metabolity grzybów pleśniowych mają działanie kancerogenne, teratogenne i mutagenne, ponadto osłabiają odporność, powodują alergie, schorzenia układu pokarmowego i oddechowego, sprzyjają też grzybicy. To tak a propo - zdejmij ten zielonkawy kożuch, reszta się nada :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”