Nastaw z winogron

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik

Post autor: donald74 »

Cześć czerwone nosy. :pije: Szybkie pytanie dla szanownego forum. Mam około 8 kg czerwonych słodkich winogron. Jak przygotować zacier, aby psota dobra była? Umyłem ale nie wiem czy parzyć czy umyte potraktować blenderem? Kiedy zasypać cukrem ( Max 1 kg) i kiedy dodać wody, a kiedy drożdży? Czy mogę dać drożdże t3? Nasraw będzie pracował w temperaturze około 18 - 20 stC przecież się nie śpieszy..
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Kamal »

Nastaw nie zacier
Umyte potraktuj blenderem.
:-) Zmiażdż owoce ;-) , zmierz Blg soku, dodaj drożdże najlepiej winne.
Jak Blg spadnie do 5 dodaj cukier. (nie mam na to normy...może być 3, 7, ale poniżej 10)
Lub jak nie chcesz się bawić, to wsyp odrazu i zmierz Blg.
K.
Obrazek

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

W oczekiwaniu zrobiłem- umyte owoce zmieniłem blenderem. Zaspałem 1 kg cukru tworząc powłokę. Dwa dni i lekko pracuje. Mam zamiar za dwa dni odciągnąć syrop i zalać resztki wodą, około 5 litrów, znów kilogram cukru. Jak odciągnie to zlać. Wyrzucić resztki. Wlać wszystko do pojemnika dolać do 18 litrów wody i dosypać około 3 kg cukru. Na koniec psotniki czyli Turbo drożdże. Jak będzie wytrawne to do kotła...

Feelgood
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 lis 2016, 14:40
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Feelgood »

A czemu nie dodałeś drożdży od razu? Pozwoliłeś nastawowi fermentować na dzikusach, wytworzy się % i drożdże szlachetne mogą mieć problem z wystartowaniem. W takiej sytuacji ja bym użył Bayanusów G-995, są mocne i odporne, a do winogron nadają się znakomicie. Zresztą szkoda by mi było takiego surowca na drożdże turbo. Chociaż ostatnio sprzedawca z Malinowego Nosa namówił mnie na paczuszkę gorzelniczych Alcotec Fruit z pektoenzymem, mają akurat niskie ceny na drożdze Alcotec, więc skorzystałem. Robiłem na nich nastaw z jabłek, pracowały dzielnie (choć woltaż mógłby być większy niż 16%) i szybko. Nastaw miał przyjemny smak i owocowy aromat, nie walił drożdżami na kilometr. Aczkolwiek jak nie zależy mi na czasie to wybieram nieśmiertelne bayanusy :)

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

Pierwsze moje kroki w owocowym raju. Nastaw pracuje na dzikusach ale powoli. Wystraszyłeś mnie, więc kupiłem drożdże gorzelnicze z pożywką. Turbo fruit. Tylko wysypać je na kożuch czy zdjąć i dopiero wsypać?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z winogron

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja puściłem niedawno winogrona ktòre stały ok 8mc gotowe zanim poszły na rurki. Odbiòr OVM na maxa na 92% Po rozcieńczeniu i lekkim zadębieniu nie da się nie poczuć winogron. Polecam

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Podłącze się pod temat. Nastawiłem winogrona różne jakie znalazłem w ogrodzie. Umyłem rozgniotłem i wyszło tego około 3/4 beczki 120l miazga i sok. Dałem pektolazę i po 10h dałem 7kg cukru z gorącą wodą, Blg 22. Zapodałem grzyby Bayanus G-995. Fermentacja trwa i teraz.
Po tygodniu zebrać gęste. Resztę pozostawić do dofermentowania klarować i na rury? Czy może niech postoi jak wino na cicho?
I druga moja rozterka destylować dwa razy na krótkiej kolumnie z miedzìą mam aabratka odbiór LM. Czy po katalizatorze założyć modół OLM dalej głowica i przedgon z głowicy LM a destylat z OLM rozkręconego na maxa jedna destylacja do 95*C a resztę na spiryt. Do tej pory przerabiałem owoc na 96.5% ale teraz chciałem trochę smaku zostawić i zadębić.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Doody »

Ja bym po około 7-10 dniach, odcisnął w worku filtracyjnym to co zostało z owoców. Umył i odkaził naczynie i przelał do niego wino, następnie zostawił na okres około 10 dni aby dofermentowało i zrzuciło pierwszy osad. Następnie na rurki. Pierwszy raz odpęd na krótkiej bez podziału na frakcje, full otwarty zaworek i do 99 w kegu aż poleci mętne. Następnie na katalizator założyłbym kolumnę z 1/3 zasypu sprężynkami i po stabilizacji odebrał przedgon kropelkowo, aż zacznie lecieć dobre. Następnie zaworek na full otwarty i odbierasz do 94 st. na głowicy. Reszta do osobnych butelek.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: maniek86 »

Jak masz płaszcz to gotuj z gęstym, ja tak przynajmniej robię, myślę że dużo aromatu jest w pulpie.
95 *C w kotle? Ja dziś calvados odbierałem do 97*C ale to na półkowej i do tego nastaw był gęsty.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Będziniak »

Ja w tym roku zrobiłem winogrona. Na 25 kg owoców dorzuciłem 2 kg glukozy. Wyszło tak aromatyczne, że szkoda mi to będzie wlewać do beczki :D

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Zbiornik bez płaszcza niestety. Czyli wariant z odpędam na 2 razy jak opisał Doody. Ok tak zrobię
Tej kolumny to ile założyć 20, 40, 60 cm do głowicy od zbiornika. Mogę dać 20-30 cm miedź i z 20 do max 150 cm KO. Pytałem o OLM ale jak czytałem to koledzy wracają do korzeni i trybu PS na aabratku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”