Nastaw z winogron

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
mienho
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

Witam, nastaw przepuszczony. Smak jak dla mnie zwala z nóg, jeszcze takiego nie piłem. Ciroca i grappy nie piłem, a porównuje do czystej wódki.
Co do techniki to operator i właściciel sprzętu robi po prostu striping do ok 40%, bez oddzielania przedgonu. Tak wiem, że powinno oddzielić się przedgony, ale Pan jest starej daty (nie ubliżając nikomu) i nie chciałem się wymądrzać, a sam jestem dopiero w trakcie kompletowania podstawowego sprzętu.
koncentraty wina

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: TUTEK »

Kolego mienho, napisz proszę co konkretnie destylowałeś. Czy był to sam płyn, czy może z "fusami" ? Mam w piwnicy 42/45 l miazgi z samych winogron, całkowicie bez dodatku wody. Panowie, jak rozsądnie zagospodarować ten dobrobyt? Dodam, że BLG jest już na poziomie 0 a rurka pyka raz na 3, 4 minuty.

Autor tematu
mienho
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: mienho »

W pierwszym poście napisałem, że nastaw był z samego soku . Ja nie destylowałem z uwagi na brak sprzętu, ale pan destylant wlewał wszystko jak leciało nawet z padłymi drożdżami .

smakosz112
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 26 paź 2015, 15:00
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: smakosz112 »

Mam trochę winogron (kiepskie wino powstaje z nich, a są słodkie, blg około 22) i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś z nich. Za brandy raczej nie przepadam, dlatego myślę o owocówce.

Zamierzam umyć owoce razem z szypułkami, a potem zmiażdżyć mechanicznie przy pomocy wiertarki. Czy oddzielać owoce od szypułek czy fermentować całość?

Będę miał trochę kilogramów, więc może to potrwać.

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: birkut »

Rozgniotłem winogron dodałem 7 l wody i 2 kg cukru wszystko wpakowałem do balonu. w sumie ok 40 l . przestaje już bulkać a w smaku nie wyczuwa się słodyczy. Mam zamiar odciągnąć wino od owoców i przedestylować . Jak to zrobić na aabrateku :
1. z wypełnioną kolumną czy pustą
2. z refluksem czy bez
Zależy mi na jakości a jestem zielony.
Proszę o pomoc

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wawaldek11 »

Mam lekko przerobione mieszadło i przy miksowaniu winogron szypułki nawijały się na ośkę. Kilka przerw i czyszczenie usunęły większość szypułek z wina ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: klepa »

pokażesz to mieszadło?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Pretender »

Jak korzystam z kupnego, bez przeróbek. Bez problemu odszypułkowuje grona.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wawaldek11 »

Przeróbka była w celu łatwiejszego rozdrabniania różnych owoców - były jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, mirabelki no i winogrona.
Na fotce wersja próbna - obecna wygląda lepiej :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: klepa »

Rozumiem, że szypułki nawiną się na każde. A jakie to grono? Powoli dojrzewam do własnych krzaczków i kilka już owocuje, ale to raczej dla zabawy, niż brandy. Tu i ówdzie można znaleźć, że w naszych warunkach najlepsze destylaty daje Solaris. Sz*, Eu* i jeszcze kilku z koleżeństwa wymienia Solaris w kontekście wina, ale przepędzał to ktoś?

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

Cześć czerwone nosy. :pije: Szybkie pytanie dla szanownego forum. Mam około 8 kg czerwonych słodkich winogron. Jak przygotować zacier, aby psota dobra była? Umyłem ale nie wiem czy parzyć czy umyte potraktować blenderem? Kiedy zasypać cukrem ( Max 1 kg) i kiedy dodać wody, a kiedy drożdży? Czy mogę dać drożdże t3? Nasraw będzie pracował w temperaturze około 18 - 20 stC przecież się nie śpieszy..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Kamal »

Nastaw nie zacier
Umyte potraktuj blenderem.
:-) Zmiażdż owoce ;-) , zmierz Blg soku, dodaj drożdże najlepiej winne.
Jak Blg spadnie do 5 dodaj cukier. (nie mam na to normy...może być 3, 7, ale poniżej 10)
Lub jak nie chcesz się bawić, to wsyp odrazu i zmierz Blg.
K.
Obrazek

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

W oczekiwaniu zrobiłem- umyte owoce zmieniłem blenderem. Zaspałem 1 kg cukru tworząc powłokę. Dwa dni i lekko pracuje. Mam zamiar za dwa dni odciągnąć syrop i zalać resztki wodą, około 5 litrów, znów kilogram cukru. Jak odciągnie to zlać. Wyrzucić resztki. Wlać wszystko do pojemnika dolać do 18 litrów wody i dosypać około 3 kg cukru. Na koniec psotniki czyli Turbo drożdże. Jak będzie wytrawne to do kotła...

Feelgood
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 lis 2016, 14:40
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Feelgood »

A czemu nie dodałeś drożdży od razu? Pozwoliłeś nastawowi fermentować na dzikusach, wytworzy się % i drożdże szlachetne mogą mieć problem z wystartowaniem. W takiej sytuacji ja bym użył Bayanusów G-995, są mocne i odporne, a do winogron nadają się znakomicie. Zresztą szkoda by mi było takiego surowca na drożdże turbo. Chociaż ostatnio sprzedawca z Malinowego Nosa namówił mnie na paczuszkę gorzelniczych Alcotec Fruit z pektoenzymem, mają akurat niskie ceny na drożdze Alcotec, więc skorzystałem. Robiłem na nich nastaw z jabłek, pracowały dzielnie (choć woltaż mógłby być większy niż 16%) i szybko. Nastaw miał przyjemny smak i owocowy aromat, nie walił drożdżami na kilometr. Aczkolwiek jak nie zależy mi na czasie to wybieram nieśmiertelne bayanusy :)

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

Pierwsze moje kroki w owocowym raju. Nastaw pracuje na dzikusach ale powoli. Wystraszyłeś mnie, więc kupiłem drożdże gorzelnicze z pożywką. Turbo fruit. Tylko wysypać je na kożuch czy zdjąć i dopiero wsypać?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z winogron

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja puściłem niedawno winogrona ktòre stały ok 8mc gotowe zanim poszły na rurki. Odbiòr OVM na maxa na 92% Po rozcieńczeniu i lekkim zadębieniu nie da się nie poczuć winogron. Polecam

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Podłącze się pod temat. Nastawiłem winogrona różne jakie znalazłem w ogrodzie. Umyłem rozgniotłem i wyszło tego około 3/4 beczki 120l miazga i sok. Dałem pektolazę i po 10h dałem 7kg cukru z gorącą wodą, Blg 22. Zapodałem grzyby Bayanus G-995. Fermentacja trwa i teraz.
Po tygodniu zebrać gęste. Resztę pozostawić do dofermentowania klarować i na rury? Czy może niech postoi jak wino na cicho?
I druga moja rozterka destylować dwa razy na krótkiej kolumnie z miedzìą mam aabratka odbiór LM. Czy po katalizatorze założyć modół OLM dalej głowica i przedgon z głowicy LM a destylat z OLM rozkręconego na maxa jedna destylacja do 95*C a resztę na spiryt. Do tej pory przerabiałem owoc na 96.5% ale teraz chciałem trochę smaku zostawić i zadębić.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Doody »

Ja bym po około 7-10 dniach, odcisnął w worku filtracyjnym to co zostało z owoców. Umył i odkaził naczynie i przelał do niego wino, następnie zostawił na okres około 10 dni aby dofermentowało i zrzuciło pierwszy osad. Następnie na rurki. Pierwszy raz odpęd na krótkiej bez podziału na frakcje, full otwarty zaworek i do 99 w kegu aż poleci mętne. Następnie na katalizator założyłbym kolumnę z 1/3 zasypu sprężynkami i po stabilizacji odebrał przedgon kropelkowo, aż zacznie lecieć dobre. Następnie zaworek na full otwarty i odbierasz do 94 st. na głowicy. Reszta do osobnych butelek.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: maniek86 »

Jak masz płaszcz to gotuj z gęstym, ja tak przynajmniej robię, myślę że dużo aromatu jest w pulpie.
95 *C w kotle? Ja dziś calvados odbierałem do 97*C ale to na półkowej i do tego nastaw był gęsty.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Będziniak »

Ja w tym roku zrobiłem winogrona. Na 25 kg owoców dorzuciłem 2 kg glukozy. Wyszło tak aromatyczne, że szkoda mi to będzie wlewać do beczki :D

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Zbiornik bez płaszcza niestety. Czyli wariant z odpędam na 2 razy jak opisał Doody. Ok tak zrobię
Tej kolumny to ile założyć 20, 40, 60 cm do głowicy od zbiornika. Mogę dać 20-30 cm miedź i z 20 do max 150 cm KO. Pytałem o OLM ale jak czytałem to koledzy wracają do korzeni i trybu PS na aabratku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”