Nastaw z winogron
-
Autor tematu - Posty: 154
- Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Witam, nastaw przepuszczony. Smak jak dla mnie zwala z nóg, jeszcze takiego nie piłem. Ciroca i grappy nie piłem, a porównuje do czystej wódki.
Co do techniki to operator i właściciel sprzętu robi po prostu striping do ok 40%, bez oddzielania przedgonu. Tak wiem, że powinno oddzielić się przedgony, ale Pan jest starej daty (nie ubliżając nikomu) i nie chciałem się wymądrzać, a sam jestem dopiero w trakcie kompletowania podstawowego sprzętu.
Co do techniki to operator i właściciel sprzętu robi po prostu striping do ok 40%, bez oddzielania przedgonu. Tak wiem, że powinno oddzielić się przedgony, ale Pan jest starej daty (nie ubliżając nikomu) i nie chciałem się wymądrzać, a sam jestem dopiero w trakcie kompletowania podstawowego sprzętu.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z winogron
Kolego mienho, napisz proszę co konkretnie destylowałeś. Czy był to sam płyn, czy może z "fusami" ? Mam w piwnicy 42/45 l miazgi z samych winogron, całkowicie bez dodatku wody. Panowie, jak rozsądnie zagospodarować ten dobrobyt? Dodam, że BLG jest już na poziomie 0 a rurka pyka raz na 3, 4 minuty.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 26 paź 2015, 15:00
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron
Mam trochę winogron (kiepskie wino powstaje z nich, a są słodkie, blg około 22) i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś z nich. Za brandy raczej nie przepadam, dlatego myślę o owocówce.
Zamierzam umyć owoce razem z szypułkami, a potem zmiażdżyć mechanicznie przy pomocy wiertarki. Czy oddzielać owoce od szypułek czy fermentować całość?
Będę miał trochę kilogramów, więc może to potrwać.
Zamierzam umyć owoce razem z szypułkami, a potem zmiażdżyć mechanicznie przy pomocy wiertarki. Czy oddzielać owoce od szypułek czy fermentować całość?
Będę miał trochę kilogramów, więc może to potrwać.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron
Rozgniotłem winogron dodałem 7 l wody i 2 kg cukru wszystko wpakowałem do balonu. w sumie ok 40 l . przestaje już bulkać a w smaku nie wyczuwa się słodyczy. Mam zamiar odciągnąć wino od owoców i przedestylować . Jak to zrobić na aabrateku :
1. z wypełnioną kolumną czy pustą
2. z refluksem czy bez
Zależy mi na jakości a jestem zielony.
Proszę o pomoc
1. z wypełnioną kolumną czy pustą
2. z refluksem czy bez
Zależy mi na jakości a jestem zielony.
Proszę o pomoc
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Nastaw z winogron
Rozumiem, że szypułki nawiną się na każde. A jakie to grono? Powoli dojrzewam do własnych krzaczków i kilka już owocuje, ale to raczej dla zabawy, niż brandy. Tu i ówdzie można znaleźć, że w naszych warunkach najlepsze destylaty daje Solaris. Sz*, Eu* i jeszcze kilku z koleżeństwa wymienia Solaris w kontekście wina, ale przepędzał to ktoś?
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
- Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
- Ulubiony Alkohol: Tuptuś
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron
Cześć czerwone nosy. Szybkie pytanie dla szanownego forum. Mam około 8 kg czerwonych słodkich winogron. Jak przygotować zacier, aby psota dobra była? Umyłem ale nie wiem czy parzyć czy umyte potraktować blenderem? Kiedy zasypać cukrem ( Max 1 kg) i kiedy dodać wody, a kiedy drożdży? Czy mogę dać drożdże t3? Nasraw będzie pracował w temperaturze około 18 - 20 stC przecież się nie śpieszy..
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
- Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
- Ulubiony Alkohol: Tuptuś
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron
W oczekiwaniu zrobiłem- umyte owoce zmieniłem blenderem. Zaspałem 1 kg cukru tworząc powłokę. Dwa dni i lekko pracuje. Mam zamiar za dwa dni odciągnąć syrop i zalać resztki wodą, około 5 litrów, znów kilogram cukru. Jak odciągnie to zlać. Wyrzucić resztki. Wlać wszystko do pojemnika dolać do 18 litrów wody i dosypać około 3 kg cukru. Na koniec psotniki czyli Turbo drożdże. Jak będzie wytrawne to do kotła...
Re: Nastaw z winogron
A czemu nie dodałeś drożdży od razu? Pozwoliłeś nastawowi fermentować na dzikusach, wytworzy się % i drożdże szlachetne mogą mieć problem z wystartowaniem. W takiej sytuacji ja bym użył Bayanusów G-995, są mocne i odporne, a do winogron nadają się znakomicie. Zresztą szkoda by mi było takiego surowca na drożdże turbo. Chociaż ostatnio sprzedawca z Malinowego Nosa namówił mnie na paczuszkę gorzelniczych Alcotec Fruit z pektoenzymem, mają akurat niskie ceny na drożdze Alcotec, więc skorzystałem. Robiłem na nich nastaw z jabłek, pracowały dzielnie (choć woltaż mógłby być większy niż 16%) i szybko. Nastaw miał przyjemny smak i owocowy aromat, nie walił drożdżami na kilometr. Aczkolwiek jak nie zależy mi na czasie to wybieram nieśmiertelne bayanusy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron
Podłącze się pod temat. Nastawiłem winogrona różne jakie znalazłem w ogrodzie. Umyłem rozgniotłem i wyszło tego około 3/4 beczki 120l miazga i sok. Dałem pektolazę i po 10h dałem 7kg cukru z gorącą wodą, Blg 22. Zapodałem grzyby Bayanus G-995. Fermentacja trwa i teraz.
Po tygodniu zebrać gęste. Resztę pozostawić do dofermentowania klarować i na rury? Czy może niech postoi jak wino na cicho?
I druga moja rozterka destylować dwa razy na krótkiej kolumnie z miedzìą mam aabratka odbiór LM. Czy po katalizatorze założyć modół OLM dalej głowica i przedgon z głowicy LM a destylat z OLM rozkręconego na maxa jedna destylacja do 95*C a resztę na spiryt. Do tej pory przerabiałem owoc na 96.5% ale teraz chciałem trochę smaku zostawić i zadębić.
Po tygodniu zebrać gęste. Resztę pozostawić do dofermentowania klarować i na rury? Czy może niech postoi jak wino na cicho?
I druga moja rozterka destylować dwa razy na krótkiej kolumnie z miedzìą mam aabratka odbiór LM. Czy po katalizatorze założyć modół OLM dalej głowica i przedgon z głowicy LM a destylat z OLM rozkręconego na maxa jedna destylacja do 95*C a resztę na spiryt. Do tej pory przerabiałem owoc na 96.5% ale teraz chciałem trochę smaku zostawić i zadębić.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z winogron
Ja bym po około 7-10 dniach, odcisnął w worku filtracyjnym to co zostało z owoców. Umył i odkaził naczynie i przelał do niego wino, następnie zostawił na okres około 10 dni aby dofermentowało i zrzuciło pierwszy osad. Następnie na rurki. Pierwszy raz odpęd na krótkiej bez podziału na frakcje, full otwarty zaworek i do 99 w kegu aż poleci mętne. Następnie na katalizator założyłbym kolumnę z 1/3 zasypu sprężynkami i po stabilizacji odebrał przedgon kropelkowo, aż zacznie lecieć dobre. Następnie zaworek na full otwarty i odbierasz do 94 st. na głowicy. Reszta do osobnych butelek.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron
Zbiornik bez płaszcza niestety. Czyli wariant z odpędam na 2 razy jak opisał Doody. Ok tak zrobię
Tej kolumny to ile założyć 20, 40, 60 cm do głowicy od zbiornika. Mogę dać 20-30 cm miedź i z 20 do max 150 cm KO. Pytałem o OLM ale jak czytałem to koledzy wracają do korzeni i trybu PS na aabratku.
Tej kolumny to ile założyć 20, 40, 60 cm do głowicy od zbiornika. Mogę dać 20-30 cm miedź i z 20 do max 150 cm KO. Pytałem o OLM ale jak czytałem to koledzy wracają do korzeni i trybu PS na aabratku.