Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
-
Autor tematu
Witam, dostawców w internecie jest bez liku - niektórych towar nie zachwyca, że się tak wyrażę ( zwietrzały, niby 30-45ppm ale bez aromatu, lub rożny w dostawach raz w miare dobry raz do bani) - to nie o nich będzie ten temat - proszę o wskazówki na dostawców, których jęczmień pachnie torfem tak, że po otwarciu opakowania trzeba wietrzyć pokój i prac ubrania
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... astle_5_kg
Miałem takowy i polecam.
Aromat bardzo intensywny, zacier studził się w beczce i w efekcie czuć było go przy myciu w pustej beczce przez kilka nastawów owocowych.
Zacierałem z pale ale pół na pół.
Miałem takowy i polecam.
Aromat bardzo intensywny, zacier studził się w beczce i w efekcie czuć było go przy myciu w pustej beczce przez kilka nastawów owocowych.
Zacierałem z pale ale pół na pół.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
-
Autor tematu
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ja kupowałem i browar.biz i w piwniczka.org . Castlemalt 35-45ppm. Różnic w smaku/aromacie torfu nie widziałem. Ale niedawno markus pisał, że Strzegom ma mieć słód mocno wędzony torfem (100ppm?). Ja swój zatarłem bez dodatków. Efekt dymu jest, ale chyba nie tak duży jak w Ardbeg 10 czy Laphroaig QC. Niestety torf nie jest z okolic morza więc nie ma aromatu lizolu/apteki Na razie leżakuje w beczce 3ci miesiąc więc trudno cokolwiek powiedzieć jak będzie wyglądał za kilka lat.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Strzegom (obecnie Viking Malt) ma już kilka wędzonych, ale wszystkie maks. 10 ppm.
http://www.vikingmalt.pl/kategoria/slody-wedzone
Za to torf do wędzenia podobno szkocki
http://www.vikingmalt.pl/kategoria/slody-wedzone
Za to torf do wędzenia podobno szkocki
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Podejrzewam, że słody wędzone z Castle Malting, dostępne w sprzedaży będą różniły sie tylko świeżością. Kupowałem u 3 rożnych dostawców słód z Castle i jest taki sobie- coś tam pachnie wędzonką ale to nie to.
Wpadłem na pomysł wysłania kolegi z Glasgow do Islay, na wycieczkę oczywiście wziąłby torbę na torf. Potem sprawdziłem ceny biletów lotniczych - jest bezpośrednie codzienne połączenie ( Glasgow International Airport (GLA) to Islay Glenegedale Airport (ILY)) i pomysł porzuciłem. Minimum 160 funtów w obie strony więc, żeby samemu uwędzić jęczmień torfem z Islay - będę musiał podejść do tematu z innej strony. Droga lądowa i wodna odpada - dłużej, dalej i drożej. Jak coś wymyśle to się odedzwę.
Wpadłem na pomysł wysłania kolegi z Glasgow do Islay, na wycieczkę oczywiście wziąłby torbę na torf. Potem sprawdziłem ceny biletów lotniczych - jest bezpośrednie codzienne połączenie ( Glasgow International Airport (GLA) to Islay Glenegedale Airport (ILY)) i pomysł porzuciłem. Minimum 160 funtów w obie strony więc, żeby samemu uwędzić jęczmień torfem z Islay - będę musiał podejść do tematu z innej strony. Droga lądowa i wodna odpada - dłużej, dalej i drożej. Jak coś wymyśle to się odedzwę.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
bolesław, po otwarciu worka szału nie było z tego co pamiętam. Markus też tak miał. Ale w destylacie zdecydowanie dym jest. A o to w sumie chodzi Piłem również niedawno łysą gdzie słód był wędzony torfem i tytoniem. To dopiero miało kopa dymnego. Pychotka
-
- Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Tak, u mnie z wora nie było nic zachwycającego, ale podczas fermentacji juz było czuć.
W destylacie też jedzie torf, a do tego szybko się ułożyło. Robiłem ze trzy miesiące temu(około, bo musiałby zerknąć do notatek), raz pędzone(od 80% do 60% na potstillu) i ułożyło się super.
Co do tej mocnej wędzonki to czekam na nią przebierając nogami. Podobno trwają testy
W destylacie też jedzie torf, a do tego szybko się ułożyło. Robiłem ze trzy miesiące temu(około, bo musiałby zerknąć do notatek), raz pędzone(od 80% do 60% na potstillu) i ułożyło się super.
Co do tej mocnej wędzonki to czekam na nią przebierając nogami. Podobno trwają testy
-
Autor tematu
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam, poprzedni post sie nie ukazał. Jeszcze raz to samo - torfu z islay nie chcieli sprzedać, udało mi się kupić namiastkę - Ardbeg peat cones - specjalnie przygotowanie kawałki torfu by paliły sie same.
Pomysł ma taki. Do rękawa z folii wsunąć formę kartonową z rozsypanym słodem jęczmiennym - 5kg już zakupiłem od lionka od ola69 ( jest taki jak inne ) zapalić na ceramice kilka stożków i zakleić rękaw. Niech się wędzi - ze dwa dni.
Taki stożek kopci się ok 20 minut, ale jeszcze nawet 30 jest gorący popiół. zapach konkretny ciężki torf
Co o tym myślicie?
Pomysł ma taki. Do rękawa z folii wsunąć formę kartonową z rozsypanym słodem jęczmiennym - 5kg już zakupiłem od lionka od ola69 ( jest taki jak inne ) zapalić na ceramice kilka stożków i zakleić rękaw. Niech się wędzi - ze dwa dni.
Taki stożek kopci się ok 20 minut, ale jeszcze nawet 30 jest gorący popiół. zapach konkretny ciężki torf
Co o tym myślicie?
-
Autor tematu
-
Autor tematu
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam, dokładnie tak jak napisał Radius, chętnie podzielę sie stożkami torfu do samodzielnego uwędzenia jęczmienia. Chodzi o ocenę - czy to sie w ogóle nadaje do tego celu, jak tak to o przeprowadzenie eksperymentu i podzielenie się wnioskami
Dobrze by było jakby też ktoś był chętny np. z alembikiem
To kto jeszcze?
Marcus chętny, Radius - podejmiesz sie?
Dobrze by było jakby też ktoś był chętny np. z alembikiem
To kto jeszcze?
Marcus chętny, Radius - podejmiesz sie?
-
Autor tematu
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam
Ostatnio uwędziłem 5kg jęczmienia słodowanego z Castle malting ( 30-45ppm torfu) Zboże zakupiłem od kolejnego dostawcy ale wychodzi że wszyscy mają to samo - coś tam pachnie delikatnie - różnice to świeższe albo zwietrzałe.
Wobec tego uwędziłem sam na stożkach torfowych Ardbega. Co 2 godziny paliłem 1 stożek, w sumie 5 sztuk.
Panie i Panowie!
O to chodziło, konkretny ciężki zapach - dym, ogień, palone łąki i lasy, panika uciekającej zwierzyny, łuny pożarów i strach
No dobra, powiozło mnie, naprawdę było tak- dym torfu, łąki, zapach ogniska, śmiech dziewczyn, śpiewy i tańce na golasa!
Zamykam worek bo będę śmierdział, potem zacieranie w garze i dalej ten zapach... mhh będzie sie działo
Ostatnio uwędziłem 5kg jęczmienia słodowanego z Castle malting ( 30-45ppm torfu) Zboże zakupiłem od kolejnego dostawcy ale wychodzi że wszyscy mają to samo - coś tam pachnie delikatnie - różnice to świeższe albo zwietrzałe.
Wobec tego uwędziłem sam na stożkach torfowych Ardbega. Co 2 godziny paliłem 1 stożek, w sumie 5 sztuk.
Panie i Panowie!
O to chodziło, konkretny ciężki zapach - dym, ogień, palone łąki i lasy, panika uciekającej zwierzyny, łuny pożarów i strach
No dobra, powiozło mnie, naprawdę było tak- dym torfu, łąki, zapach ogniska, śmiech dziewczyn, śpiewy i tańce na golasa!
Zamykam worek bo będę śmierdział, potem zacieranie w garze i dalej ten zapach... mhh będzie sie działo
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Wielkiego dymnego doświadczenia nie posiadam, bowiem pędziłem tylko z poniższej wędzonki:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=742
Byłem zadowolony z efektu końcowego, czyt. destylat wyraźnie torfowy, chociaż trudno go nazwać charakternym. Brak aromatu asfaltu, czy spalonej izolacji. To mnie jednak nie zmartwiło.
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=742
Byłem zadowolony z efektu końcowego, czyt. destylat wyraźnie torfowy, chociaż trudno go nazwać charakternym. Brak aromatu asfaltu, czy spalonej izolacji. To mnie jednak nie zmartwiło.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Robiłem zacier z prezentowanego słodu już kilka razy. Najlepiej wychodzi gdy jest fermentowany razem ze śrutą (bez filtracji) Filtrowałem dopiero przed destylacją, wtedy daje naprawdę LaphroaigiemFiflak pisze:Wielkiego dymnego doświadczenia nie posiadam, bowiem pędziłem tylko z poniższej wędzonki:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=742
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Używałem również słodu wędzonego ale w wersji "light" (od tego samego dostawcy) ale stopień wędzenia był niezadowalający. Próbowałem również mieszać słód strong ze słodem "light" i "łycha" była całkiem całkiem Najbardziej jednak smakował mi mój ostatni wyrób czyli zacier śruty kukurydzianej zatarty 25% słody "strong" To oczywiście już nie SM ale akcenty dymne fajnie się uwypukliły. Dodam tylko że fermentowałem z ziarnem i filtrowałem przed destylacją. Teraz mam nowy pomysł na zatarcie stronga z pale ale 50 do 50%. Napiszę co z tego wyszło
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ja z kolei nie polecam słodu peated z Viking Malt. Efekt wędzenia torfem bardzo, bardzo mizerny (5kg VM + 3 kg Pale Ale). Podobno następne partie słodu będą bardziej kadzić, ale póki co to nie warto. Pierwsze próby im nie wyszły, następne pewnie będą lepsze.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Oczywiście teoryzuję, jak to mawiał Stefan Friedman w niezapomnianych dialogach na cztery nogi, prowadzonych z Jonaszem Koftą. Wikingowie, po mojemu, za słabo wędzą słód, jak na nasze potrzeby. Pojawiła się, odnoszę takie wrażenie z lektury forów piwnych i bimbrowych, nadzieja na obecność ciężkiej wędzonki. Polacy polubili dymne nuty, niektórzy poszukują nawet mocniejszych stężeń, niż owo osławione 45 ppm. Na razie z tego wyszły nici. Zaledwie 5 ppm, w dodatku za dosyć wysoką cenę, w porównaniu do słodu oferowanego choćby w bimbrowym hobby.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Jak już kiedyś pisałem, dym jest bardziej wyczuwalny w destylacie przy fermentacji razem z ziarnem. Nie mam możliwości gotowania gęstego więc filtruję przed wlaniem do kega. Kiedyś filtrowałem brzeczkę przed dodaniem drożdży, i nawet jak zatarłem tylko i wyłącznie słód wędzony "strong" to zapach dymu był słabo wyczuwalny (choć "łycha" wyszła niezła )
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Zgadzam się z przedmówcą. Pędziłem zarówno metodą szkocką, tj. fermentacja samej brzeczki, jak i polską, że tak powiem. Tzn. fermentowanie i destylacja z ziarnem. Oczywiście drugi wariant uznaję za zdecydowanie lepszy. Brzeczka dała nuty dymne, lecz dla mnie zbyt subtelne.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Używam worka filtracyjnego do wina (bodajże 18-sto litrowego). To co wyrzucam po filtrowaniu to kulki wyciśniętego młóta zawierającego może 1-3 litry płynu (przy 90 litrach zacieru). Jak filtruję przed fermentacją to młóto trafia do beczki 60l i jest zalewane wodą z cukrem i dodawane są drożdże turbo jak do cukrówki. Mieszam to raz dziennie i po fermentacji trafia na rurki dając niepowtarzalny posmak zbożowej delikatnej wódeczkiXXXM pisze:W jaki sposób filtrujesz zacier ze słodem po fermentacji?
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
A w jakich proporcjach słód/woda robisz zacieranie przy takim sposobie fermentacji? Wyciskasz ręcznie ten worek? Będę zbierał jeszcze jedną surówkę, więc może spróbuję takiej metody, bo nigdy nie fermentowałem z młótem.
Przy użyciu wody 2,8l/1kg słodu to wygląda u mnie tak jak na zdjęciu. Mówisz, że z workiem bez problemów odzyskam z tego ponad 20litrów płynu po fermentacji?
Przy użyciu wody 2,8l/1kg słodu to wygląda u mnie tak jak na zdjęciu. Mówisz, że z workiem bez problemów odzyskam z tego ponad 20litrów płynu po fermentacji?
-
- Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Osobiście filtrowałem kiedyś zacier workiem (taki stożkowy) do filtrowania wina. Mam 12L worek. To była ostatnia taka moja filtracja. Zacier po ostygnięciu bardzo ciężko jest odfiltrować. 25 L zacieru filtrowałem 1,5 dnia i odzyskałem 15 L płynu. Zacierane było 6 kg słodu jęczmiennego.
Będę robił albo tak, że będę filtrował jeszcze gorący zacier przez "sraczwężyk", albo będę zacierał z większą ilością wody, fermentował, ubijał (jeszcze nie wiem jak) zacier i ściągał płyn znad osadu. Po tej drugiej opcji będę także rozważał dodanie z 0,5 kg cukru, aby uzupełnić utracone cukry.
Będę robił albo tak, że będę filtrował jeszcze gorący zacier przez "sraczwężyk", albo będę zacierał z większą ilością wody, fermentował, ubijał (jeszcze nie wiem jak) zacier i ściągał płyn znad osadu. Po tej drugiej opcji będę także rozważał dodanie z 0,5 kg cukru, aby uzupełnić utracone cukry.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ja używam zwykle 3,2 do 3,3l wody na kilogram słodu. Worek filtracyjny rozpinam na specjalnym wysokim i szerokim wiadrze plastikowym o poj. około 25l (nie wiem nawet skąd to wiadro znalazło się w domu ale jest fajne ) Wlewam do worka płyn z ziarnem i pozwalam się sączyć filtratowi grawitacyjnie mieszając od czasu do czasu zawiesinę w worku. Jak przestaje się sączyć, zwijam worek i przeciskam rękami, aż zostaje w worku sucha masa. Wtedy wysypuję młóto do osobnego wiadra i czynność powtarzam. Należy pamiętać, że ta operacja trochę "świni" okolicę i żona może zabić , więc najlepiej robić ta operację z pomieszczeniu z kafelkami na podłodze lub wyłożyć podłogę folią. Robota jest niewdzięczna ale trunek wynagradza harówkę
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Jeszcze bym poprosił o dokładniejszą odpowiedź o wydajność tego sposobu, bo trochę trudno mi uwierzyć w taki odzysk. Podałeś przykład na 90 litrowym zacierze, czyli powiedzmy, że lejesz 60 litrów wody do zacierania i wyciśnięte kule młóta zawierają 1-3 litrów, czyli ustaliłeś, że odzyskany płyn będzie miał powiedzmy ~55 litrów.
Interesuję mnie tylko liczby z Twojej metody - objętość wody do zacierania i odzyskany z zacieru przefermentowany płyn. Bo to czy później rozcieńczasz to już mniej ważne, chodzi tylko o to czy rękami można tak efektywnie to przefiltrować.
Interesuję mnie tylko liczby z Twojej metody - objętość wody do zacierania i odzyskany z zacieru przefermentowany płyn. Bo to czy później rozcieńczasz to już mniej ważne, chodzi tylko o to czy rękami można tak efektywnie to przefiltrować.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Nie zrozumieliśmy się. Młóta jest znacznie więcej niż 1- 3 litra. Przy zacieraniu np. 25kg słodu młóta będzie kilka wiader Ale jak analizować dostarczoną do procesu wodę to przy dobrym odciśnięciu z 60 litrów wody uzyskasz ok. 55l brzeczki (może trochę mniej ale niewiele).
Zresztą każdy przez "odciśniętą masę" rozumie coś innego, więc musisz sam spróbować.
Zresztą każdy przez "odciśniętą masę" rozumie coś innego, więc musisz sam spróbować.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Zapomniałem o tym temacie! Tutaj można kupić szkocki torf do dowędznia słodu:
http://ace-energyshop.co.uk/peat-heat-sack-50-p.asp
Już napisałem, czy by worka do nas nie wysłałi.
http://ace-energyshop.co.uk/peat-heat-sack-50-p.asp
Już napisałem, czy by worka do nas nie wysłałi.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ategory=40
Tutaj macie słód wędzony w trzech stopniach. Do wyboru, ja brałem najsłabiej wędzony i też jest wyczuwalny w destylacie.
Tutaj macie słód wędzony w trzech stopniach. Do wyboru, ja brałem najsłabiej wędzony i też jest wyczuwalny w destylacie.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 mar 2017, 20:44 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Powód: Koniecznie poprawki.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam kupiłem słód z tej strony https://www.themaltmiller.co.uk/index.p ... ductId=439 wysyłają do Polski.
Niestety nie będę miał porównania do innych słodów wędzonych
Niestety nie będę miał porównania do innych słodów wędzonych
Bimber forever !!!