Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
sebat2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 11 lut 2015, 19:03
Podziękował: 4 razy

Post autor: sebat2 »

Witam
Czy enzym scukrzający niecały rok po terminie ważności do zużycia będzie posiadał jeszcze swoje właściwości?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: seneka »

Jak go przechowywałeś?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: misiek35 »

Ja zacierałem żyto enzymami po terminie ale tylko 3 miesiące i nie było problemów,

Autor tematu
sebat2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 11 lut 2015, 19:03
Podziękował: 4 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: sebat2 »

Przechowywałem w spiżarni gdzie temperatura nie spadała poniżej 0
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: przemu87 »

Czytałem że enzymy najlepiej jest trzymać w lodówce. Najlepiej zrób test na garści śruty w jakim małym garnuszku w domu i będziesz wiedział na czym stoisz.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: boxer1981228 »

Mój ponad rok przeterminowany i wciąż w dobrej kondycji ;)

Autor tematu
sebat2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 11 lut 2015, 19:03
Podziękował: 4 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: sebat2 »

Bardzo dobry pomysł z zrobieniem testu. Przeprowadzę w weekend i napiszę co wyszło.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: seneka »

Ja swoje zawszę trzymam w lodówce.Te od 98 używałem rok po terminie i nie było problemów. Masz enzymy w buteleczkach od starowara czy te w strzykawce?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: eldier »

Ostatnio używałem przeterminowanego o niecały rok, a upłynniającego o ponad półtora roku. Zwiększyłem dawkę o połowę i wszystko się pięknie zatarło. Przetrzymywane większość czasu w temp pokojowej.

Autor tematu
sebat2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 11 lut 2015, 19:03
Podziękował: 4 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: sebat2 »

Enzymy mam te w buteleczkach.
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: przemu87 »

@sebat2 przeprowadziłeś te testy tych enzymów? Jeśli tak to z jakimi wynikami?
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Właściwości enzymu scukrzającego po upływie terminu przydatności?

Post autor: rozrywek »

Jakość danego produktu zależy wyłącznie od jakości opakowania, warunków w jakich produkt był pakowany, jak zauważył ktoś wcześniej od warunków przechowywania, temperatury, wilgotności itp..
Terminy ważności, ustalane ustawowo, tez są zależne od danego produktu i jego kategorii.
A są krótsze od wartości właściwej, ze względu o nasze życie i zdrowie.
Przykładowo mleko w słońcu zepsuje się od razu, a pasteryzowane poleży naprawdę długo. Dokładając jeszcze przetrzymywanie w lodówce Jak proszek do prania ma termin przydatności 2 lata, to przechowywany w odpowiednich warunkach po 10-ciu też upierze nasze gacie, prawda?
Także zwracajmy baczną uwagę gdzie i jak przechowujemy nasze produkty, bo nigdy nie wiadomo czy zdążymy ich użyć na czas.
-
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”