Wino wiśniowe
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 2 sie 2015, 22:28
Witam serdecznie!
Wczoraj wystartowałem z winem wiśniowym. Celowałem w wino około 12-13 procentowe półsłodkie i chyba trochę przedobrzyłem.
Po wydrylowaniu miałem około 10,5 kg wiśni, dołożyłem po pół kilo porzeczki czerwonej i czarnej więc razem wyszło 11,5 kg owoców, chcę uzyskać około 16l wina.
Użyłem drożdży aktywnych biowinu do win słabych (13%) dołożyłem 8 gram pożywki.
Następnie zrobiłem syrop, w 5 litrach wody rozpuściłem 3,5 kilo cukru. I tu chyba przedobrzyłem, cukru powinienem rozpuścić chyba nieco mniej w mniejszej ilości wody? czy po tygodniu dolać jeszcze wody? dodać cukru? Nie chcę żeby wino było przesłodzone.
Już sam się w tym wszystkim pogubiłem, z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Wczoraj wystartowałem z winem wiśniowym. Celowałem w wino około 12-13 procentowe półsłodkie i chyba trochę przedobrzyłem.
Po wydrylowaniu miałem około 10,5 kg wiśni, dołożyłem po pół kilo porzeczki czerwonej i czarnej więc razem wyszło 11,5 kg owoców, chcę uzyskać około 16l wina.
Użyłem drożdży aktywnych biowinu do win słabych (13%) dołożyłem 8 gram pożywki.
Następnie zrobiłem syrop, w 5 litrach wody rozpuściłem 3,5 kilo cukru. I tu chyba przedobrzyłem, cukru powinienem rozpuścić chyba nieco mniej w mniejszej ilości wody? czy po tygodniu dolać jeszcze wody? dodać cukru? Nie chcę żeby wino było przesłodzone.
Już sam się w tym wszystkim pogubiłem, z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino wiśniowe
Kup cukromierz to po pierwsze. Przeczytaj to http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Cukier plus woda to jakieś 7l nie licz że owoce oddadzą 10l soku by zrobić 16l wina. Dodając wodę rozcieńczasz smak, ale i tak będzie trzeba zbić Blg.
Podstawowym pytaniem jest; Jakie jest Blg startowe? Jeżeli nie wiesz i nie masz cukromierza to musisz podać objętość nastawu (płynu/sok z cukrem bez owoców) to wtedy można policzyć co z tego wyjdzie.
Pektoenzym warto dodać do moszczu owocowego pozwala na wydobycie większej ilości soku.
Cukier plus woda to jakieś 7l nie licz że owoce oddadzą 10l soku by zrobić 16l wina. Dodając wodę rozcieńczasz smak, ale i tak będzie trzeba zbić Blg.
Podstawowym pytaniem jest; Jakie jest Blg startowe? Jeżeli nie wiesz i nie masz cukromierza to musisz podać objętość nastawu (płynu/sok z cukrem bez owoców) to wtedy można policzyć co z tego wyjdzie.
Pektoenzym warto dodać do moszczu owocowego pozwala na wydobycie większej ilości soku.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 2 sie 2015, 22:28
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino wiśniowe
Jeżeli moszcz miał 21Blg i dodałeś do X (około 16) objętości 3,5kg o i tak wyjdzie ulepek. Czy moszcz ma 21Blg po dodaniu cukru, czy to Blg przed dodaniem ??
Czytałeś link??
"... Przyjmuje się że 17g cukru / 1l nastawu daje 1% mocy wina. Skoro więc mamy przepis na 10l wina o mocy 11% a chcemy zrobić to wino o mocy 13% musimy zwiększyć ilość cukru o 17g x 10l x 2 = 340g Jednocześnie pamiętać musimy o zmniejszeniu ilości dodanej wody. 1kg cukru ma objętość 0,6l czyli dodając 340g cukru należy zmniejszyć ilość wody o 200ml... "
Proponuje policzyć .
Ustal ile Blg potrzebujesz do otrzymania 13%, dowiedz się które ze słodkich win chcesz zrobić. Dodaj tyle cukru by drożdże zeżarły na 13% a resztę zostawiły, ewentualnie dosłodź po skończonej fermentacji.
Jeżeli namieszałeś już wszystko razem to czekaj co wyjdzie i wtedy będziesz się martwił co dalej.
Wino zaczynamy od tego co w poście niżej
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... tml#p55947
Czytałeś link??
"... Przyjmuje się że 17g cukru / 1l nastawu daje 1% mocy wina. Skoro więc mamy przepis na 10l wina o mocy 11% a chcemy zrobić to wino o mocy 13% musimy zwiększyć ilość cukru o 17g x 10l x 2 = 340g Jednocześnie pamiętać musimy o zmniejszeniu ilości dodanej wody. 1kg cukru ma objętość 0,6l czyli dodając 340g cukru należy zmniejszyć ilość wody o 200ml... "
Proponuje policzyć .
Ustal ile Blg potrzebujesz do otrzymania 13%, dowiedz się które ze słodkich win chcesz zrobić. Dodaj tyle cukru by drożdże zeżarły na 13% a resztę zostawiły, ewentualnie dosłodź po skończonej fermentacji.
Jeżeli namieszałeś już wszystko razem to czekaj co wyjdzie i wtedy będziesz się martwił co dalej.
Wino zaczynamy od tego co w poście niżej
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... tml#p55947
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Wino wiśniowe
Witam
Nie tworząc kolejnego tematu, krótkie pytanie.
Nastawiłem wino z 20kg wydrylowanych owoców do tego dodałem 3kg cukru i 4l wody i drożdże było to 5 dni temu, powinienem już je znać do baniaka i czy mogę zalać owoce jeszcze raz?
(więcej wody mi się nie zmieściło w pojemniku do fermentacji)
Nie tworząc kolejnego tematu, krótkie pytanie.
Nastawiłem wino z 20kg wydrylowanych owoców do tego dodałem 3kg cukru i 4l wody i drożdże było to 5 dni temu, powinienem już je znać do baniaka i czy mogę zalać owoce jeszcze raz?
(więcej wody mi się nie zmieściło w pojemniku do fermentacji)
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino wiśniowe
Z tematu podanego powyżej http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , przeczytaj koniecznie: "pozyskiwanie soku" i "przygotowanie moszczu". Coś znajdziesz też w części "fermentacja".
Wino to nie nalewka, tu wyciska się sok do sucha (najlepiej prasą), a kolejne zalewanie pozostałości może wyłącznie zaszkodzić.
Wino to nie nalewka, tu wyciska się sok do sucha (najlepiej prasą), a kolejne zalewanie pozostałości może wyłącznie zaszkodzić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
Ja dawno nie robiłem wina , może zrobie z wiśni Łutówki , przyznam że mam małe doświadczenie w winach. Doradźcie jakie będą najlepsze drożdże do wina powiedzmy 13% alk.? I czy to kilkukrotne dodawanie cukru zamiast jednorazowe jest konieczne, dla smaku? Mam balon 30 L. już po wielu latach prawie pusty.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
A czy jeśli zasypałem 25kg wiśni bez pestek, trzema kilogramami cukru, żeby puściły sok, to dodawać jeszcze pektoenzym? Czy on może być stosowany łącznie z cukrem?
PS.
Poprawiłem błąd tekstu.
PS.
Poprawiłem błąd tekstu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 sie 2016, 13:29 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
Dziś degustacja wina z wiśni 14 % . Wyszło delikatne w smaku aromatyczne. Super. Prawdziwy Burgund. Choć to tylko kilka miesięcy.
https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/p ... no-z-wisni
https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/p ... no-z-wisni
I like noble drinks.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino wiśniowe
Da się i łatwiej będzie sok tłoczyć - one chyba też już drylowane są więc i ta praca odchodzi.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
- Podziękował: 32 razy
Re: Wino wiśniowe
Przymrozek z 10 mają uszkodził kwiaty na wszystkich gatunkach roślin sadowniczych. Straty w zależności od regionu, sięgają nawet 100%. Zanosi się, że w tym roku to będzie drogie hobby.
Ostatnio zmieniony sobota, 20 maja 2017, 16:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja
Powód: Interpunkcja
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
U mnie też potężne uszkodzenia z 10 maja. Prawie wszystkie zawiązki zmrożone. Najbardziej wiśnia Łutówka. Na jabłoniach trzeba długo szukać żywego zawiązka, prawie wszystko czarne. Orzech Włoski też "spalony". Nawet jak te owoce będą bardzo drogie to w tym roku nie da się z tego wyżyć mając małe gospodarstwo.
I like noble drinks.