Witam wszystkich winiarzy
Jestem nowy na forum, oraz w temacie winiarstwa, przeczytalem sporo poradnikow, niestety pozostalo troche watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi sprostowac.
Mianowicie:
1) Czy wina mocne 15-18% rowniez musze siarkowac? (do spozycia w przeciagu 2-3 lat)
2) Chce uzyskac sok z czeresni z miazgi. Rozumiem ze do rozdrobnionych owocow musze dodac piro, pektapol i silna MD, oraz po 3-5 dniach oddzielic sok od owocow.
A) Po dodaniu piro ile musze odczekac zanim bede mogl dodac MD?
B) Do uzyskanego soku dodaje wode z cukrem, kwasek, pozywke i ponownie MD? Czy moze matka dodana do miazgi nadal bedzie aktywna i to ona przerobi cukier?
3) Pracuje w rozlewni alkoholi i mam dostep do srodka zwanego KMS 18% ( pirosiarczyn potasu E224)
oto link: http://www.murphyandson.co.uk/msds/MSDS ... lution.pdf
A) Jest to srodek w plynie, wiec jak to sie ma do dawkowania - piro w proszku dodaje sie do stabilizacji
0,6-1 g /10 litrow, ile wiec ml musialbym wlac tego srodka ?
B) Jest on oznaczony jako 18% (wiem ze jest tez KMS 9%) - co to moze oznaczac i jak porownac to z piro w proszku?
Z gory dzieki za wszystkie odp
pozdrawiam
Typhoon
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy