Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1420
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » wtorek, 6 maja 2014, 20:24

Kupiłeś / dostałeś aparat z zimnymi palcami/spiralą - popularny CM. Zaglądasz na forum AD i czytasz takie "recenzje": „...to wieszak..., ...już stara konstrukcja...,... sprzęt trudny do obsługi..., ...spirytusu na tym nie otrzymasz - co najwyżej dobry destylat..." I wszyscy sugerują aby kupić Aabratka/Puszkową/Bokakoba.
Jest w tym część prawdy, ale jak to w życiu bywa- "...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia..." Większość krytyki pochodzi od tych co nie mieli takiego sprzętu w ręku, bądź nie umieli go opanować/nie mieli cierpliwości, żeby to zrobić, albo są producentami sprzętu "nowocześniejszego" pracującego w innych systemach.
Ale to nie jest cała prawda o systemie CM. Wystarczy mały „tuning” zgodnie z najnowszymi informacjami o procesie i można uprościć obsługę otrzymując spirytus, którego nie sposób się powstydzić.
I właśnie na otrzymywaniu takiego spirytusu chciałbym się skupić w tym poradniku.
Zacznijmy od początku - czyli co zmienić w konstrukcji?
1. Wysokość: im wyższa tym lepsza, i naprawdę postarajmy się aby wykorzystać całą dostępną wysokość pomieszczenia naszego laboratorium – zazwyczaj i tak kolumna już sięga sufitu.
2. Wypełnienie: im więcej i lepszej jakości - tym lepiej – najlepsze oczywiście są sprężynki, ale odpowiednio przygotowane zmywaki też dają radę.
3. Termometry: tarczowe odpadają, minimum to elektroniczne: rozdzielczość 0,1 C; odświeżanie co 1 s.
4. Ilość termometrów: głównym termometrem do prowadzenia procesu będzie termometr umieszczony w dole kolumny – okolice 10 półki teoretycznej. W zależności od rodzaju wypełnienia będzie to różna wysokość. Przydatne są również: termometr na szczycie - do wstępnego oddzielenia przedgonu oraz termometr w kegu do ocena ilości % jakie w nim pozostały, a także oceny w którym punkcie rektyfikacji się znajdujemy.
5. Przydatny jest też wziernik. Nawet najprostszy z rurki silikonowej zamontowanej równolegle do kolumny.
Wziernik.jpg
6. Ocieplenie kolumny oraz zbiornika. Jest to ważny element dla stabilności procesu i zmniejszenia kosztów zużytej energii.
Bywają kolumny do których dodatkowo "zmyślni konstruktorzy" domontowują odstojniki. Rzekomo dla poprawienia parametrów kolumny. Jest to totalna bzdura. Odstojniki, w najlepszym przypadku pogorszą nam jakość produktu i komfort prowadzenia rektyfikacji, a w najgorszym przypadku, gdy bywają montowane z zaworami umieszczonymi w nieprawdopodobnych miejscach mogą być przyczyna nieszczęść. Tak więc są do wycięcia. Pozostawiamy samą chłodnicę i bezpośrednio łączymy ją z kolumną.
Tyle na temat tuningu konstrukcyjnego sprzętu.

Teraz przejdę do części praktycznej - czyli jak prowadzić proces, aby cieszyć się wymarzonym spirytusem klasy lux.
Na początek do najważniejszych zadań należy poznanie możliwości i najlepszych parametrów pracy kolumny, którą posiadamy.
Przydatna rada - ogranicz ilość zmiennych: zmieniamy w danej chwili albo moc grzania albo przepływ przez ZP/spiralę. Od nas zależy który parametr wybierzemy. Ważne, żeby wprowadzać na bieżąco zmiany tylko jednego z nich. Zmieniając dwa lub więcej parametrów naraz utrudniamy sobie życie i kontrolę nad sprzętem.
Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana(przydatny wziernik). Raz dobrane prawidłowe parametry sprzętu zapamiętujemy zapisując sobie ich wartość. To będzie tzw. „punkt zaczepienia”. Dane te będą przydatne do stabilizacji i prowadzenia właściwego procesu.

Jeżeli już poznamy optymalne parametry pracy naszej kolumny proces sprowadza się do następujących czynności:
1. Rozgrzanie wsadu z pełną mocą jaką dysponujemy.
2. Gdy temperatura na termometrze w dole kolumny zaczyna szybko rosnąć uruchamiamy przepływ przez ZP/spiralę zgodnie z parametrem wyznaczonym wcześniej.
3. W momencie gdy temperatura na szczycie zaczyna szybko rosnąc zmniejszamy moc grzania do minimum i pozwalamy flegmie słynąć do kotła i zwilżyć wypełnienie. Aby być pewnym dobrego zwilżenia krok ten możemy powtórzyć. Czyli zwiększamy moc – temperatura na szczycie rośnie – zmniejszamy do minimum... 2 krotne zalanie powinno spełnić swoje zadanie.
Po zwilżeniu przechodzimy do stabilizacji.
Na sprzęcie, który posiadamy stabilizuję przeprowadzamy w następujący sposób. Ustawiamy ustalone i zapisane wcześniej parametry pracy kolumny(moc i przepływ). Z chłodnicy nie powinno nic kapać. Im dłużej będziemy stabilizować kolumnę - tym lepiej. Każdy powinien wyznaczyć sobie ten czas doświadczalnie. Ale stabilizacja nawet godzinna nie jest za długą. W trakcie stabilizacji zaobserwujemy obniżanie się temp. na termometrze zamontowanym w dole kolumny. W pewnym momencie "stanie" w miejscu. Jest to pierwszy sygnał, że stabilizacja osiągnęła swój cel. Oczywiście w tym momencie od nas zależy czy zaczniemy odbiór przedgonów, czy damy sobie i kolumnie dodatkowy czas na dokładniejsze wygotowanie frakcji lekkich.
Po stabilizacji przechodzimy do odbioru przedgonu.
Drogi są 2 – albo zmniejszamy(delikatnie) przepływ przez ZP/spiralę albo zwiększamy(delikatnie) moc grzania. Wybór należy do nas. Ważne aby zmieniać tylko jeden parametr. Im wolniej odbieramy tym robimy to dokładniej(tempo odbioru przyjmuje się zwykle 2-3 krople/s) – koniec przedgonu najbardziej śmierdzącego oceniamy po zapachu tego co kapie. Wylewamy go albo przeznaczamy do zastosowań technicznych(rozpałka itp).
Po przedgonie warto odebrać jeszcze 100-200 ml spirytusu celem przeczyszczenia chłodnicy z pozostałości wcześniejszego przedgony. Spirytus ten - jako zanieczyszczony resztkami przedgonów - przeznaczymy do powtórnej destylacji.
Następnie przechodzimy do odbioru serca.
Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.
P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.
Odbiór serca prowadzimy do czasu, gdy korekta przepływu/grzania nie powoduje powrotu temperatury do naszego „punktu zaczepienia” lub do czasu, gdy prędkość odbioru będzie dla nas zbyt niska. W obu przypadkach zmieniamy naczynie i rozpoczynamy odbiór pogonu/spirytusu zanieczyszczonego pogonami, który zbieramy w celu odzysku zawartego w nim alkoholu. Podczas odbioru pogonów warto zwiększyć przepływ przez ZP/spirale, aby dokładniej oczyścić, oraz można zwiększyć moc, aby przyśpieszyć odbiór. Koniec procesu określa operator na podstawie wskazań termometrów(% który pozostał w kegu), mocy tego co otrzymuje i rachunku ekonomicznego uwzględniającego czas i energię którą pochłonie wyciągnięcie całego pozostałego alkoholu w kegu.
Uwaga: Aby otrzymać super czysty produkt potrzeba 2 krotnego przepuszczenia: pierwsze może być to nawet szybki odpęd alkoholu, bez dokładnego podziału, a drugie dokładna rektyfikacja.
Postępując zgodnie z tymi zasadami można na CM otrzymać produkt, który spełnia normy spirytusu luksusowego. Na dowód zamieszczam wynik badania próbki z mojego CM-a opisanego tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sposob-na-zimne-palce-t10600.html w zestawieniu z próbkami użytkownika lesgo58:
Wyniki badania.jpg
Moja próbka pochodziła z końca procesu: po odebraniu 8,5l; odpuszczeniu utrzymywania stałej temperatury na dole kolumny, a temperatura w kegu przekroczyła 96 z czego może wynikać przekroczenie normy dla fuzli(pośredni wpływ mógł mieć też poprzedzający pomiar próbki bardzo zanieczyszczonej - fuzle ponad 1,4g/l). Moc badanej próbki to 96,52%.
Opis otrzymania próbek przez użytkownika lesgo58 znajduje się tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/sens-kilkukrotnej-rektyfikacji-t10402-10.html#p101156
P.S. W przypadku początkujących użytkowników kolumn i pojawienia się jakichś niejasności polecam lekturę kompendium: http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 7 maja 2014, 12:34 przez aronia, łącznie zmieniany 2 razy.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 maja 2014, 20:34

Czy to tylko u mnie nie mogę skorzystać z linków, czy po prostu źle je skopiowałeś?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2371
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Pretender » wtorek, 6 maja 2014, 20:49

Nie mam, ale doceniam wykonaną pracę. Brawo, za opracowanie jak i za wyniki ;D

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: gr000by » wtorek, 6 maja 2014, 20:59

Linki nie działają, wysypało się coś w silniku forum i nie przepuszcza tagów URL ([url]) i nie chce samodzielnie utworzyć linków z podanych adresów, jak do tej pory miał w zwyczaju....
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 maja 2014, 21:01

Spoko - poradziłem sobie "na piechotę". Tylko myślałem, że coś u mnie nie teges.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1420
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » wtorek, 6 maja 2014, 21:09

Pretender pisze:Brawo, za opracowanie jak i za wyniki ;D

A dziękuję bardzo. A co do wyników to podejrzewam, że gdyby próbka była pobrana wcześniej albo przynajmniej dopilnowałbym tej temperatury na dole to zmieściłbym się w normie :D .
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 maja 2014, 21:17 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2371
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Pretender » wtorek, 6 maja 2014, 21:14

Tym bardziej szacun ;D

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 889
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Lootzek » wtorek, 6 maja 2014, 23:06

Brawo, brawo i jeszcze raz brawo :).
Potwierdziłeś tezę którą można rozciągnąć na wiele dziedzin, że to nie sprzęt, ale operator i jego doświadczenie i umiejętności są podstawą sukcesu, a dobry "hardware" może temu tylko dopomóc bądź ułatwić. Swoją drogą, ciekawi mnie gdzie przebiega granica możliwości dla potstilla. Nie piszę o jakiejś stukrotnej destylacji, ale zdroworozsądkowym odpędzie ze wstępnym oczyszczeniem i powiedzmy dwóch, trzech uważnie przeprowadzonych destylacjach na przyzwoitym PS.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5142
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Zygmunt » wtorek, 6 maja 2014, 23:42

Kupiłeś / dostałeś aparat z zimnymi palcami/spiralą - popularny CM. Zaglądasz na forum AD i czytasz takie "recenzje": „...to wieszak..., ...już stara konstrukcja...,... sprzęt trudny do obsługi..., ...spirytusu na tym nie otrzymasz - co najwyżej dobry destylat..." I wszyscy sugerują aby kupić Aabratka/Puszkową/Bokakoba.


Pokaż przykład JEDNEGO poprawnie zrobionego CMa z Allegro lub z któregoś ze sklepów. Podpowiem- nie ma. Zwykle mają albo odstojnik, albo palce przez całą wysokość, albo zawory za chłodnicą- jak dla mnie to już je kwalifikuje do nazwania "wieszakiem". No i nie sposób nie przyznać racji faktom- sprzęty LM bądź VM obsługuje się znacznie wygodniej. Klasa operatora to zupełnie inna broszka- i po wynikach widać kunszt operatora.

Poprawnie robione CMy dalej są chętnie użwane na wschodzie, a nie wiem, czy nawet nie są popularniejsze od LMów. No ale właśnie- słowo klucz- poprawnie...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1420
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » środa, 7 maja 2014, 00:03

Dlatego starałem się krok po kroku opisać co trzeba zmienić w konstrukcjach "wieszaków" z allegro. Obsługuje się wygodniej, bo regulacje prowadzi się korzystając z zaworka precyzyjnego/kulowego. Gdyby taki zaworek zamontować na doprowadzeniu wody do ZP/spirali myślę, że obsługa byłaby podobnie "skomplikowana". Jak takowy nabędę i przetestuje jak się sprawuje to wyniki na pewno umieszczę na forum.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Emiel Regis » środa, 7 maja 2014, 00:53

Jeszcze jeden istotny szczegół- ZP powinny być lekko wygięte tak, żeby skropliny były kierowany na środek wypełnienia (jeszcze nie widziałem takich na Alle....o), albo też powinien zostać użyty pierścień centrujący.
Co do samej metody, to już jakiś czas temu zastanawiałem się czemu dalej obowiązuje ta dziwna zasada kierowania się wskazaniami termometru nad skraplaczem, wspominałem zdaje się o tym.
Nieważne jaki refluks i w jaki sposób uzyskany, ważny jest stosunek powrotu do odbioru.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » środa, 7 maja 2014, 04:22

Zygmunt pisze:Pokaż przykład JEDNEGO poprawnie zrobionego CMa z Allegro lub z któregoś ze sklepów. Podpowiem- nie ma.

Ano jest...i to zrobiony oraz kupiony już 3 lata temu.
http://alkohole-domowe.com/forum/post31838.html#p31838
Zrobiony bardzo dobrze i poprawnie. Zresztą jest chyba w dalszym ciągu produkowany. Bo ostatnio wpadł mi w oko ten model. Ten mój zresztą leży jeszcze w kącie i być może wrócą lepsze czasy dla niego. Gdybym dalej na nim pracował to po zrobieniu tuningu w sposób opisany przez @aronię tj. umieszczenie termometru w odpowiednim miejscu i zmiana wypełnienia ze zmywaków na sprężynki otrzymywałbym prawdopodobnie produkt podobny do zaprezentowanego przez @aronię.

Tylko moje lenistwo i niecierpliwość spowodowały, że zmieniłem sprzęt na Aabratka ( zresztą też wykonanego przez tego samego producenta w sposób bardzo poprawny i rzetelny). Gdyż moim celem było otrzymanie czystego spirytusu. A w tamtym okresie nie było jeszcze takiej wiedzy o rektyfikacji jaką mamy dzisiaj.

Brawo dla @aronii za post, który być może przywróci wiarę w sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Emiel Regis » środa, 7 maja 2014, 07:01

lesgo58 pisze:sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.

Nie spotkałem się z bezmyślną krytyką, powody z reguły są jasne i wyraźnie opisane.
Nie liczyłbym na jakąś zmianę obyczajów sprzedawców z All....o, oni mają swoje przyzwyczajenia i nie zmienią ich, bo ktoś na jakimś forum (którego pewnie nawet nie czytają) wyjaśnił możliwości i sposób działania tego typu aparatu.

@aronia
:klaszcze:
Przyda się takie opracowania, dużo ludzi daje się jeszcze złapać na świecące wieszaki. Teraz, jeśli ruszą dooopę i zaczną szukać, mają szansę osiągnąć coś normalnego.

Ps. Próbowałeś zalewać w opisany przez siebie sposób?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » środa, 7 maja 2014, 09:02

aronia pisze:Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.

Tak się zastanawiam czy nie można by było do obliczenia RR i początkowej prędkości odbioru zastosować metodę znaną z kolumn z głowicami. Czyli sprawdzamy najpierw wydajność kolumny na danej obranej przez nas jako roboczej mocy grzania. Potem wybierając np. RR 1:4 wyliczamy początkową prędkość odbioru. Prędkość tą regulujemy za pomocą przepływu wody w deflegmatorze. A później pozostaje tylko pilnowanie temperatur.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1420
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » środa, 7 maja 2014, 09:07

@lesgo58
Sposób ten przetestuje przy najbliższej okazji, bo jeszcze z niego nie korzystałem:
aronia pisze:P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.

Ale dzięki za zwrócenie uwagi na taką możliwość.

@ Emiel Regis
Jeżeli chodzi Ci o takie zalewanie jak opisane w poście(zmniejszanie mocy i zwiększanie) to prawie zawsze tak robię i mogę powiedzieć, że już po pierwszym zmniejszeniu mocy wypełnienie jest bardzo dobrze zwilżone, a kolejne robię tylko z przyzwyczajenia i ponieważ trwa to dosłownie parę chwil co przy całym procesie jest do pominięcia.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: gr000by » środa, 7 maja 2014, 11:36

Poprawiłem linki w pierwszym poście na tyle, na ile się dało, powinny już działać poprawnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


rozrywek
1150
Posty: 1178
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » czwartek, 8 maja 2014, 22:16

A ja się zgadzam w stu procentach z kol Aronia. Nawet jeśli ktoś się na aledrogo wpiepszył w wieszak jak to Zygmunt nazywa to nie należy nikogo zniechęcać. Jak i Zygmunt toi Aronia mają obydwaj rację. Poczytałem posty z przeszłości i zauważyłem że każdy z nas miał banalne pytania i banalne teraz dla nas problemy. Nawet poszedłem do postów Kucyka i on też kiedyś zaczynał, jak my wszyscy zresztą. O swoich nie wspomnę.
Reasumując, jeśli już ktoś się wpierdzielił w ZP to pomóżmy im przejść te ciężkie chwile.
PS: Z zimnych paluchów też się da wyciągnąć dobry napitek, wystarczy umieć, to tak na marginesie. Mi się udaje.........
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Sebastian120 » niedziela, 15 cze 2014, 16:29

Pisze tu gdyż nie chciałem zakładać nowego tematu. Chce otrzymać spirytus luksusowy tylko mam problem z ilością wsadu. Posiadam zbiornik 80l, kolumna 60,3 na 1,5m sprężynki plipek. Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2556
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Wald » niedziela, 15 cze 2014, 20:28

To zależy ile masz do przegotowania. Jeśli to ma być całe 80 litrów, wstawiaj spokojnie, bo resztek zostanie Ci ponad 30 litrów. Minimalna, bezpieczna ilość w Twoim sprzęcie to 40 litrów, ale pod warunkiem, że potrafisz uzyskać 95% w całości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2371
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Pretender » niedziela, 15 cze 2014, 20:31

Przy wsadzie musisz mieć taką jego objętość, aby po oddestylowaniu całego alko grzałki nadał były przykryte. Wyliczenie bardzo proste, poradzisz sobie.

Ps.
A nie lepiej rozcieńczyć do mniejszego procentu?


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości