Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

dzozef
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: dzozef » środa, 11 sty 2017, 22:39

Pomysłowo zamontowałeś czujnik termometru w garze ale w ten sposób plastik z dławika a dokładnie nakrętka ma kontakt z oparami. To chyba nie najlepsze rozwiązanie.


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 374
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » środa, 11 sty 2017, 23:28

Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem. Sa nawet na alegro. Sam je stosuje jako porty termometrów, sprawdzają się znakomicie i nie wymagają spawania.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piję bo nie muszę!


Szlumf
1150
Posty: 1173
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Szlumf » środa, 11 sty 2017, 23:47

robert4you pisze:Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem.

Możesz dać link? Znalazłem tylko do wspawania.

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4827
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: radius » czwartek, 12 sty 2017, 11:39

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 374
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » czwartek, 12 sty 2017, 13:56

Tu konkretna aukcja

http://allegro.pl/przepust-czujnika-gil ... 40922.html

Te maja silikonowe uszczelnienie, takie elektryczne standardowe maja uszczelnienia plastikowe/gumowe.
Piję bo nie muszę!


Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Lambada 2 » wtorek, 31 sty 2017, 17:52

michal278 pisze:Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.


Zrobiłem według waszych instrukcji. Już działa. Dziękuję i kilka fotek. Nawet da się na kilkunastu Voltach przejechać do końca .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » poniedziałek, 17 kwie 2017, 22:10

Na wstępie dziękuje autorowi tematu za dokładny opis i podniesienie morale dotyczących posiadanego sprzętu po szerszej lekturze forum gdzie królują LM VM OLM i OVM.

Planuje przerobić sprzęt:
-Dodać termometr u dołu kolumny
-Wymienić termometry na elektroniczne z dokładnością 0,01 odświeżanie co 1s i alarm
-Dodać izolacje termiczną na kolumnie
-Zrobić osoby dopływ i odpływ do ZP i chłodnicy (obecnie jest to jedno wejście i wyjście dla tych dwóch układów).
-Dodać zawór precyzyjny do wody

Chciałbym skorzystać z tej dyskusji i dowiedzieć się wiecej na temat paru kwestii jeżeli już jestesmy w temacie przerabiania:
1) Czytałem wątek od deski do deski, jak i również temat o teoretycznej 10 półce. I nadal nie jestem do końca uświadomiony, gdzie dokładnie powinienem zamontować ten właściwy termometr w tego typu kolumnach. Odniosłem wrażenie że w tamtym temacie dyskusja dotyczyła innego rodzaju sprzętów czyli LM i VM ów. Tutaj mowa o zimnych palcach, przewinął się tutaj temat 10 półki. Wiadomo że powinna się ona znaleźć tam gdzie temperatura jest stała po stabilizacji ale trochę zamieszania wprowadzają tutaj te zimne palce w kolumnie a nie w głowicy czy to powinno być: w wypełnieniu, nad wypełnieniem, przed, w czy nad ZP ?
Domyślam się że pod ZP.

2) Czy zamocowanie termometru lub sondy, w sposób nie wspawujący go do kolumny jest dobrym rozwiązaniem ? Mówię tutaj o np. umieszczeniu sondy na tej teoretycznej 10 półce i przymocowaniu jej np. taśmą izolacyjną, albo izolacją i opaskami ? Dałoby to lepsze możliwości przemieszczania tego termometru ale czy ma to sens ?

3) Jeżeli przedłużałbym kolumnę powiedzmy o 1m to rozumiem że całą przedłużkę powinienem wypełnić tym samym co jest w obecnej kolumnie. Wtedy umiejscowienie dolnego termometru i półek teoretycznych się zmieni. Ale o z wypełnieniem w obecnej kolumnie jeżeli tak postąpię to pomiędzy wypełnieniami powstanie pusta przestrzeń (bufor ?) i czy nie będzie to miało wpływu na proces ?

4) Widziałem różne rozwiązania doprowadzenia wody do chłodnicy i ZP. Czasami jest to jedno wejście i wyjście i czasami jest to osobne wejście i wyjście. Drugie rozwiązanie wydaje mi się lepsze ze względu na możliwości sterowania kolumną. Mam rację ?

Czy doświadczeni koledzy mogą doradzić w tej kwestii i ewentualnie jeszcze innych związanych ze sprzętem ?

Obrazek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5205
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Zygmunt » wtorek, 18 kwie 2017, 11:25

AD1. Wysokość portu termometru zależy od wypełnienia. Jakie masz obecnie lub jakie planujesz?
AD2. Złym, sonda termometru musi być w środku kolumny. W innym wypadku bezwładność będzie zbyt duża i nie wychwycisz zmian, lub wychwycisz je zbyt późno.
AD3. Tak, wypełniasz jednorodnie i całość. Nie zostawiasz pustych miejsc i mieszasz typów wypełnienia. W skrajnych przypadkach na skutek drastycznej zmiany przewiewności wypełnienia na ich granicy będzie dochodzić do zalewania. Warto natomiast partycjonować (dzielić) wypełnienie (np. podparciami)- jest to korzystne dla procesu. Sprężynki się nie ubijają, a złoże partycjonowane pracuje efektywniej, niż ciągłe.
AD4. Zawsze rozdzielnie, przy stałym ciśnieniu (woda z wodociągu) wystarczy trójnik i zawory, przy hydroforze lub przyłączu dzielonym (np. w bloku) dochodzi do tego reduktor ciśnienia wody, dzięki temu przepływ będzie stały.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » wtorek, 18 kwie 2017, 22:21

Dzięki za odpowiedzi. Punkty 2 i 4 są jasne.

Ad 1. Wypełnienie obecne to zmywaki i nie zamierzam zmieniać. Jak więc w przypadku zmywaków umiejscowić prawidłowo termometr w obecnej kolumnie (bez przedłużenia) ? I jak będzie się to miało do planowanego przedłużenia ? Nic nie stoi na przeszkodzie umiejscowienia dwóch termometrów (w kolumnie i przedłużce) tylko gdzie je umiejscowić ? Nad wypełnieniem w wypełnieniu ? Pod zimnymi palcami ? Podać dokładniejsze wymiary ?
Chciałbym móc robić pierwsze psocenie na rurze bez przedłużenia w kegu 50l a drugą w kegu 30l warunki lokum nie pozwalają umieścić przedłużenia przy kegu 50l ale przy kegu 30 l spokojnie wykorzysta się całą wysokość.

Ad 3. Czyli w przypadku chęci używania przedłużenia trochę z niego u góry musi tych zmywaków wystawać oraz po złączeniu trzeba będzie też to ubić aby złączenie było w miarę jednolite.


Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1467
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » wtorek, 18 kwie 2017, 23:40

Termometr prowadzący powinieneś umieścić zdecydowanie poniżej ZP :D Jeśli wróciłbyś do 1 postu w tym temacie to znajdziesz tam temat, który jest niejako z tym związany: moj-sposob-na-zimne-palce-t10600.html - są tam opisane wysokości na których były zamontowane termometry(teraz na pewno delikatnie by się obniżyły :D) - ale jeśli masz zmywaki to powinny Ci spasować.
Jeśli chodzi o wydłużanie to postaraj się, aby ten dodatkowy odcinek był montowany pomiędzy tym który jest na stałe(najlepiej gdyby wszystkie złącza były identyczne, abyś mógł łączyć elementy w jakiejkolwiek kolejności), a tym z ZP - pozwoli Ci to ocenić czy jest różnica pomiędzy ilością wypełnienia od miejsca pomiaru do odbioru, a w przypadku złącz uniwersalnych możesz sobie posprawdzać różne kombinacje(w takim wypadku zamontowałbym jeden termometr jak dla wypełnienia zmywakowego, a w drugim odcinku jak pod sprężynki.
Termometr w zupełności wystarczy do 0,1 stopnia, ale jak różnica w cenie będzie nie wielka to można się zastanowić na czymś lepszym.


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » środa, 19 kwie 2017, 19:02

Faktycznie jest tam informacja o termometrze 40 cm nad kegiem czyli w tym przypadku w wypełnieniu, oraz dodatkowym (nieużywanym) porcie 20 cm pod pierwszym zimnym palce. Dzięki to rozwiało moje wątpliwości i myśli że termometr do kontrolowania procesu musi być nad wypełnieniem.

Dzięki, planuje właśnie robić tak jak w tych dwóch tematach najpierw "szybki odpęd" bez przedłużenia a później dokładną rektyfikacje z przedłużeniem.


wama1711
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 23 kwie 2017, 12:54
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: wama1711 » środa, 26 kwie 2017, 17:03

Witam.
Jestem posiadaczem takiej kolumny CM. Oczywiście mam ogromny problem z jej obsługą (stabilizacją). Może zacznę od jej opisu. Zbiornik 50 l z zamontowanym termometrem analogowym (wskazówkowym) i cyfrowym (czujką temperatury od sterownika), zamontowane 3 grzałki po 2kw. Kolumna o średnicy Ø 50. Pierwsza część kolumny (niestety bez wziernika) ma wymiar 370mm i znajduje się w niej: 2 x podpora kwasoodporna + 2 x 0,25 l sprężynek miedzianych, następnie druga część kolumny o wymiarze 1250mm zakończona zimnymi palcami (5 sztuk), na samym szczycie kolumny (nad zimnymi palcami) zamontowana druga czujka temperatury podłączona do sterownika. Każda grzałka załączana osobno, jedna połączona szeregowo przez sterownik (do regulacji dostarczanej mocy). Sterownik PAMEL PRM+, którym reguluję moc jednej grzałki i odczytuję temperaturę na dole kotła i na szczycie kolumny. Przed zimnymi palcami i chłodnicą zamontowane zawory grzybkowe(podobno lepiej regulują przepływ wody niż zawory kulowe).
Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co znaczy poniższy opis:
„Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana (przydatny wziernik).”
Jak taki stan osiągnąć?
Mam ogromny problem z ustabilizowaniem temperatury na szczycie kolumny. Przy ustawieniu na sterowniku mocy 72% (próbowałem różnych mocy 70%, 71,72,73,74,78%) temperatura na szczycie waha się między 69 a 73 °C, co jakiś czas (raz na 1,5 h) spada do 50 °C. Czytając różne posty, to jest chyba efekt zalania kolumny. Faktycznie podczas pracy przystawiając ucho do pierwszej części kolumny słychać wyraźny szum - gotowanie. Poza tym na przerobienie (jedno psocenie) 40l cukrówki zużywam 1 m³ wody (chyba dużo).
Jaką ustawić moc grzania na początku, aby znaleźć stan o którym mowa powyżej?
Kiedy puszczać wodę na zimne palce a kiedy na chłodnicę?
Czy może po gwałtownym wzroście temperatury na szczycie kolumny poczekać trochę (ile i do jakiej czekać temperatury) i dopiero później odkręcić wodę (którą? na zimne palce czy na chłodnicę)?
Co ustawić a czym regulować na początku stabilizacji (uczenia się )?
Z tego co tłumaczył mi producent kolumny im więcej wody na zimne palce tym mocniejszy efekt finalny. Przy moim zużyciu wody (według mnie dużym) efekt finalny miał 85%, to ile bym zużył wody, aby osiągnąć 94% ???
Z góry dziękuję za pomoc.


henik
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: henik » środa, 26 kwie 2017, 18:51

Kolego wama1711, ja na kolumnie jaką posiadasz bałbym się zalewać, jedynie co to dłuższa stabilizacja. Na początek grzejesz pełną mocą, jak kolumna zaczyna być gorąca, wyłącz 4 kw, zostaw jedną grzałkę i ustaw 1400 wat. Jak zaczyna lecieć destylat odbierasz aceton i otwierasz wodę, ustawiasz tak by było na termometrze powyżej 70*C do 74*C najlepiej jak kapie kropla na 2 sekundy (tak na oko) i tak około godzinna stabilizacja. Następnie zmniejszamy przepływ wody, delikatnie. Odbieramy przedgon i obserwujemy termometr jak temperatura nam się ustabilizuje na termometrze, może to być 77,7*C jak i 78,1*C odbieramy gon główny 11ml/min, do temp 96*C w kegu. Oczywiście dotyczy to kolumn z wypełnieniem, a jak jeszcze zamontujesz termometr na tzw; 10 półce to proces będzie łatwiejszy. Pomyśl też nad zmianą głowicy.


Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1467
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » środa, 26 kwie 2017, 20:17

5 zimnych palców przy średnicy 50 mm to zdecydowanie za mało - wróć do 1 postu i przeczytaj ponownie.
Spróbuj tak: rozgrzej, przy wzroście temperatury na głowicy uruchom przepływ wody przez chłodnicę i wyłącz wszystkie grzałki, a następnie ustawiasz przepływ wody na maksymalny dla Ciebie i na regulatorze lecisz od 1%w górę(no może być od 20% jak Ci się nie chce bawić)... do czasu aż zacznie coś kapać z chłodnicy, a nie od razu 70%(podejrzewam instrukcję producenta - te bzdury możesz sobie na razie odłożyć na bok...). Jak już znajdziesz taką wartość i będziesz znał mniej więcej moc grzewczą to z zależności 12ml/min z 1kW mocy grzewczej wylicz sobie prędkość odbioru z jaką powinieneś odbierać. Jak już będziesz miał tą wartość to nadal nie kręcisz wodą tylko powoli zwiększasz moc grzewczą(co 1%) do czasu uzyskania wyliczonej prędkości w kolejności: zwiększenie mocy o 1%, odczekanie minuty i pomiar prędkości odbioru i tak do skutku - w czasie powolnych badań kolumna Ci się ustabilizuje i odbierzesz przedgon.
P.S. A jeśli masz jeszcze możliwość to spróbuj to zwrócić sprzedawcy.


Tomasz-T54
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 20 paź 2017, 19:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Tomasz-T54 » niedziela, 26 lis 2017, 21:32

Witam.
Piszę w tym temacie, ponieważ kupiłem - zanim poczytałem - choć ze wględów finansowych pewnie i tak nic lepszego bym nie kupił - tzw. wieszak z aledrogo. Dokładnie szybkowar 15 l kolumienka o całkowitej długości 50cm , 4 Zp, średnica wewnętrzna około 27 mm, plus odstojnik i chłodnica. Po lekturze forum i 3-4 psoceniach w wersji producenckiej dokonałem zmian : wywaliłePm odstojnik, po dostaniu się do środka kolumienki wyjąłem zwitek drutu miedzianego - reszta była pusta. Kupiłem zmywaki w Lidlu, wykąpałem drut miedziany celem czyszczenia. Do owej kolumienki wepchnąłem 1,5 zmywaka rozciągniętego ręcznie [ nie miałem czym pociąć ] - wg obliczeń chyba za dużo i zmniejszyłem ilość drutu miedzianego o 1/3. I teraz opis co było a co się stało po zmianach. Pierwsze gonienie , mimo problemów z zapełniającym się odstojnikiem , kapaniem na zmianę z laniem ciurkiem z chłodnicy próbowałem odizolować pierwsze 100-150 ml - wylałem z odstojnika bo tam się najpierw zebrało - później walka z temperaturą. Odstojnik pusty, w miarę stabilnie, jak się zapełnił - wariactwo. Mimo wszystko efekt całkiem ok jak po pierwszym razie. Pogoniłem drugi raz i wyszło całkiem niezłe - odstojnik regularnie opróżniałem do osobnego naczynia, choć po dwóch razach pachniało całkiem ładnie więc znowu osobne naczynie. Przy czwartym psoceniu mimo walki z temperaturą i odstojnikiem efekt zdecydowanie się pogorszył. I tak jak na bimberek był ok ale jak dla mnie spodziewałem się efektów na poziomie pierwszych dwóch psoceń. Zaznaczę bardzo wyraźnie , że sprytus luxus nie jest moim celem. I tak doszedłem do decyzji przerobienia sprzętu jak wspomniałem. No i pierwsze psocenie po przeróbkach i wnioskuję z lektury forum, że miałem non stop zalaną kolumienkę. W wężyku silikonowym, którym połączyłem kolumnę z chłodnicą po wycięciu odstojnika non stop " pływał " płyn a to do chłodnicy a to z powrotem, widać było , że a to ciśnienie z kolumny wypycha , a to całość się wraca i przez chłodnicę co jakiś czas tryskała spora ilość płynu. No nie szło tego opanować więc jakoś przegoniłem wszystko mierząc % [ od 70 zszedłem do 40 - a resztę osobno ]. I teraz parę pytań.
1. Czy tych zmywaków nie za dużo - z matematyki wyszło mi nie cały jeden - ale wydało mi się to za mało więc wepchnąłem jak wspomniałem 1,5 szt.
2. Czy przy takim wypełnieniu nie za dużo miałem podłączonych ZP - czytałem na forum, że jak za bardzo skraplają to się kolumna zalewa - wodę próbowałem zakręcić do niezbędnego minimum - mam oddzielną regulację na ZP zaworkiem precyzyjnym - i nic to nie dawało - jak zmniejszyłem grzanie to proces ustawał.
3. Najważniejsze może - jak pisałem kolumna ma średnicę wewnętrzną około 27 mm, natomiast jest jakoś tak zrobiona, że wlt par z kociołka odbywa się przez otwór fi 4-5 mm - taki widać od spodu kolumny po odłączeniu od gara, Czy to nie zmniejsza ciśnienia par wydobywających się z kociołka i przez to skropliny z ZP blokują wydostawania się ich do chłodnicy? Wiem, a przynajmniej tak wyczytałem, że najważniejsze dla uzyskania właściwe refluxu jest uzyskanie odpowiedniego stosunku grzania kotła do chłodzenia ZP ale również zdaję sobie sprawę z tego , że mam nie kolumnę a jedynie jakiś tam deflegmator. Jednak mam nadzieję uzyskać na tym dobry bimberek co potwierdziły pierwsze 2-3 psocenia. I to mi wystarcza - ale się popsuło :(. Może ktoś to przeanalizować i coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny.

P.s. Dodam moje plany na następny raz. 1. Odłączyć 1-2 ZP. 2. Wyjąć te pół zmywaka i jednego dobrze rozdrobnić aby było trochę luźniej i dorzucić trochę miedzi. 3 . I co ważne postaram się wszystko robić trochę wolniej bo wydaje mi się, że za bardzo się spieszyłem do tej pory. I jeszcze jedno. Jeśli teoretyczna wydajność to 1 l 50 % z kg cukru to jakoś mi tak nie wychodzi. Z nastawu cukrowego 5 kg cukru otrzymałem do tej pory jakieś 2 l 70-78 % cieczy.

Pozdrawiam - Tomek


karola44-81
100
Posty: 114
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: karola44-81 » poniedziałek, 27 lis 2017, 13:45

Przygotuj sie na to, że trzeba działać przy tym sprzęcie ok 6 godzin. Ja garnek 10 l przy p9dobnej średnicy mniej więcej tyle goniłem. Z typowego nastawu 25l z 7kg cukru uzyskiwałem ok 2l prawie bezzapachowego bimberku ok. 95%. Ale i sporo smierdzących pogonów o mocy minimalnej 70 %.
Grzałem na kuchence gazowej na dużym palniku. Standardowa moc była na minimum dużego palnika tej kuchenki.
woda plynela szeregowo przez chlodnicę a potem do płaszcza wodnego. Przepływ wody był malutki. Miałem moc tak ustawioną żeby przy maksymalnym przeplywie wody zatrzymywać kapanie. Moc i prędkość staralem się regulować przeplywem wody.
Destylat kapał z prędkością ok 3 krople na sekundę. Nie było strużki, tylko szybkie kapanie.
W rurke o dlugosci 80 cm wsadzone miałem dwa zmywaki rozciagniete. Zajmowaly całą objętość.
W sumie to jakość destylatu była bardzo ok. Ale brakło mi nerwów ze względu na wydajność z tak malej średnicy rurki.
Czy ty przed odbiorem stabilizujesz choc trochę kolumienkę?
Albo grzejesz za mocno, albo masz za dużo zmywaka w środku. Niestety ale zapomniec musisz o tym że bedzie Ci się lał destylat. Ma kapać dosc szybko.
Wywal odstojnik. To po pierwsze.
Zrób pedzenie bez wypełniania. Będziesz mogl przyjrzeć sie wtedy zależności mocy grzania do zdolnosci skraplania na zimnych palcach. Dowiesz się w jakich pozycjach kurka masz max i minimum .
Bez wypelnienia z działającymi zimnymi palcami bez problem powi oenes wyciągnąć do 85%. Ze. Zmywakiem przekroczysz 90% bez kiwnięcia palcem.
Ale zawsze najwazniejsze jest jedno! Regulujesz tylko jeden parametr, moc grzania w rozsądnych granicach, albo przeplyw wody przez zimne palce.
Masz papuge? Jak noe masz to zrob sobie i na bieżąco będziesz widział zmiany mo y destylatu w zależności od zmiany grzania lub przeplywu wody.
Na początek termometr jest Ci niepotrzebny.
Obecnie przesiadlem się na bokakoba z rury fi54 ikegiem 30 l.
I uważam, że to jest absolutne minimum wielkościowe/ wydajnościowe do domowego użytku.
Na twoim garnuszku zeby jako tako to leciało powinna być rurka przynajmniej 35 mm. I długości 80-100 cm.
To dało by ci dobrą jakość i przyzwoitą wydajność.

Awatar użytkownika

Amadeuss
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 11:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Amadeuss » poniedziałek, 27 lis 2017, 14:53

Tomasz-T54 napisz o jakiej mocy masz grzałki. Z twojego opisu wydaje się że do tej średnicy rurki za mocno grzejesz. Zimnych Palców nie odłączaj najwyżej zakup sobie zaworek precyzyjny do regulacji obiegu wody - daj zdjęcie sprzętu


Tomasz-T54
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 20 paź 2017, 19:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Tomasz-T54 » niedziela, 10 gru 2017, 10:18

Witam.
Ponownie opiszę dokładnie co i jak robię i na koniec zadam jeszcze raz najważniejsze nurtujące mnie pytania i problemy.

Sprzęt przerobiony od zakupu jak następuje :
1. Wyrzuciłem odstojnik.
2. Dołożyłem wypełnienie ze zmywaka - obecnie po korekcie - jeden nie cały , pocięty + około 8-10 cm miedzi na dole w postaci zwiniętego drutu [ taki był od nowości ]
3. Rozdzieliłem obiegi wody chłodzącej - osobno na chłodnicę , osobno na ZP + zaworek precyzyjny.
4. Rozwierciłem otwór wlotu par z garnka do kolumny z fi 5 mm do około fi 8 mm [ rura główna ma 27 mm średnicy wewnętrznej ] gdyż uznałem, że to jest główny problem zalewania kolumny - wypluwa co jakiś czas trochę cieczy ciurkiem a nie kropelkowo - na to pytanie nikt mi nie odpowiedział ale wydaje mi się , że taka różnica między wlotem par a średnicą główną jest za duża . Uważam, że dalej jest za duża i zamierzam wlot par powiększyć jak najbardziej aby średnice maksymalnie się zrównały [ w tym sprzęcie da się osiągnąć stosunek 15 mm wlotu do 27 mm rury - może to pomoże ]

Tu zadam pytanie : JEŚLI DAJMY NA TO KTOŚ MA ŚREDNICĘ WEWNĘTRZNĄ KOLUMNY FI 50 MM TO JAKĄ ŚREDNICĘ MA OTWÓR PRZEZ KTÓRY PARY Z KEGA CZY TEŻ GARNKA DOSTAJĄ SIĘ DO KOLUMNY ?????? - PROSZĘ O PRECYZYJNĄ ODPOWIEDŹ.

Moim zdaniem ma to o tyle duże znaczenie, że skropliny, które tworzą się na ZP i spływają w dół nie mają możliwości przez tak mały otwór, którym pary idą w górę przedostać się do garnka w celu ponownego odparowania , tym samym kolumna jest zalewana od dołu i w krytycznym momencie pary wypychają ciecz, która się nazbierała przez rurkę do chłodnicy - co widzę w wężyku łączącym kolumnę z chłodnicą.
Nie da się wyregulować tego - próbuję już 4 raz - nawet z odłączeniem 2 ZP w celu zmniejszenia refluxu - żeby utrzymać stałą temperaturę i kapanie kropelkowe, ponieważ kiedy ustalę grzanie tak aby temp. była na poziomie około 75-76 st. to co jakiś czas wypluwa [płyn , jak zmniejszę grzanie temp. spada nawet do 45 stopni.

Jeśli chodzi o stabilizację to robię to tak:
Rozgrzewam wsad na pełnej mocy. Kiedy temp. na górze kolumny zaczyna szybko rosnąć zmniejszam grzanie do minimum. Temp. rozpędem idzie mi jeszcze do około 68-70 st. Odbieram około 100 ml do wylania. Włączam przepływ przez ZP i temp. spada do około 40-50 st. więc zwiększam grzanie minimalnie i czekam. Temp. powoli rośnie o kilka stopni i staje. Zwiększam znowu grzanie odrobinkę i znowu temp. rośnie i kilka st. i tak do momentu aż uzyskam na szczycie kolumny temp. około 75-76 st wtedy zaczyna kapać kropelkowo. Całość procesu trwa około 1h-1,5h. I tu pojawia się problem z wypluwaniem cieczy.
Czy to jest stabilizacja ? Nie jestem pewien ale chyba tak.

I teraz tak. Kiedy po " stabilizacji " zaczynam odbiór główny to przy odbiorze kropelkowym leci mi destylat o mocy od początkowo 80-90% - około 200 ml, później około 1l o mocy 70 % i później zaczyna gwałtownie [ w czasie około 0,5h ] spadać do mocy 40-50 %. Kończę kiedy schodzi do 40 % - resztę traktuję jako pogony. PROBLEM W TYM, ŻE W MIĘDZY CZASIE WYPLUWA MI CIECZ CIURKIEM, KTÓREJ MOC SPADA ŚREDNIO O OKOŁO 10 % WZGLĘDEM ODBIORU KROPELKOWEGO. Temperatura w tym czasie zachowuje się tak, że przy odbiorze kropelkowym oscyluje w granicach 77-78 st. a tuż przed wyrzutem cieczy ciurkiem spada o jakieś 4- 5 st. w skrajnych przypadkach nawet o 10 st. po chwili wraca do normy i tak w koło Macieju. Nie mam pomysłu co z tym zrobić - oczywiście po za wymianą sprzętu :) na razie nie wchodzi w grę.

DODAM, ŻE GRZEJĘ GAZEM.

Powiedzcie CO Z TĄ RÓŻNICĄ W ŚREDNICACH O KTÓRYCH PISZĘ WYŻEJ DUŻYMI LITERAMI.

Pozdrawiam i dzięki z góry.


karola44-81
100
Posty: 114
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: karola44-81 » niedziela, 10 gru 2017, 22:45

I rozwiązałeś problem.
Powiększ otwór ile tylko możesz. Najlepiej jakby otwór w pokrywce nie byl mniejszy niz średnica kolumny.
Masz rację z tym powrotem flegmy ze skraplacza do kociolka i parą cieczy wędrujących do góry.

Częściowo zredukujesz te problemy przez zmniejszenie mocy grzania.
Jak piszesz po zagotowaniu dajesz na minimum.
Ja na twoim miejscu zostalbym na tej mocy grzania i jednocześnie zwiększył przepływ przez zimne palce. To ustabilizuje kolumnę. Idealnie bylo by tak, aby na tej mocy przepływ przez palce zatrzymał kapanie.
Nie rob wcześniej odbioru przedgonów. No chyba ze nie dasz rady przy tej mocy zatrzymac kapania- bo zwyczajnoe palce nie zatrzymaja przepływu par. No to odboeraj przedgony najwolniej jak możesz.
Dopiero po ustabilizowaniu kolumny zmniejsz przepływ przez zimne palce na tyle, aby
Móc kropelkowo odebrać przedgony. Będą one bardziej skondensowane i odbierzesz ich troszkę mniej ale będą bardziej wyczuwalne.
Jak już przedgony masz odebrane i kropelki zaczna ładnie pachnieć to wtedy możesz delikatnie podkręcić moc grzania. Ale na prawdę delikatnie.
Tempo odbioru ustaw na 3-5 kropelek/sekundę. Potem reguluj ewentualnie przeplywem wody, ale też w małym stopniu.
Przy takim starcie procesu jest szansa że zaczniesz od 90-95% i tak może sie utrzymywać bardzo długo. Nawet do pojawienia się pierwszych pogonów.
Potem wystarczy ograniczyć przepływ przez palce do minimum i szybciutko odebrać do 0%.
Jest 2 zasady .
1. Odbiór im wolniejszy tym lepsza jakość.
2. Nie wolno przesadzać z mocą grzania. Im niższa tym lepiej.
Nie dasz rady pociagnac na tym 1l/h.
Predwj wyciagniesz 200-300 ml/h , ale jakość produktu bedzie fajna.
Swoje musisz posiedzieć przy garnku.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości