Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

dzozef
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: dzozef » środa, 11 sty 2017, 22:39

Pomysłowo zamontowałeś czujnik termometru w garze ale w ten sposób plastik z dławika a dokładnie nakrętka ma kontakt z oparami. To chyba nie najlepsze rozwiązanie.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

robert4you
250
Posty: 275
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » środa, 11 sty 2017, 23:28

Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem. Sa nawet na alegro. Sam je stosuje jako porty termometrów, sprawdzają się znakomicie i nie wymagają spawania.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piję bo nie muszę!


Szlumf
900
Posty: 933
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Szlumf » środa, 11 sty 2017, 23:47

robert4you pisze:Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem.

Możesz dać link? Znalazłem tylko do wspawania.

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4529
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: radius » czwartek, 12 sty 2017, 11:39

SPIRITUS FLAT UBI VULT


robert4you
250
Posty: 275
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » czwartek, 12 sty 2017, 13:56

Tu konkretna aukcja

http://allegro.pl/przepust-czujnika-gil ... 40922.html

Te maja silikonowe uszczelnienie, takie elektryczne standardowe maja uszczelnienia plastikowe/gumowe.
Piję bo nie muszę!


Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Lambada 2 » wtorek, 31 sty 2017, 17:52

michal278 pisze:Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.


Zrobiłem według waszych instrukcji. Już działa. Dziękuję i kilka fotek. Nawet da się na kilkunastu Voltach przejechać do końca .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » poniedziałek, 17 kwie 2017, 22:10

Na wstępie dziękuje autorowi tematu za dokładny opis i podniesienie morale dotyczących posiadanego sprzętu po szerszej lekturze forum gdzie królują LM VM OLM i OVM.

Planuje przerobić sprzęt:
-Dodać termometr u dołu kolumny
-Wymienić termometry na elektroniczne z dokładnością 0,01 odświeżanie co 1s i alarm
-Dodać izolacje termiczną na kolumnie
-Zrobić osoby dopływ i odpływ do ZP i chłodnicy (obecnie jest to jedno wejście i wyjście dla tych dwóch układów).
-Dodać zawór precyzyjny do wody

Chciałbym skorzystać z tej dyskusji i dowiedzieć się wiecej na temat paru kwestii jeżeli już jestesmy w temacie przerabiania:
1) Czytałem wątek od deski do deski, jak i również temat o teoretycznej 10 półce. I nadal nie jestem do końca uświadomiony, gdzie dokładnie powinienem zamontować ten właściwy termometr w tego typu kolumnach. Odniosłem wrażenie że w tamtym temacie dyskusja dotyczyła innego rodzaju sprzętów czyli LM i VM ów. Tutaj mowa o zimnych palcach, przewinął się tutaj temat 10 półki. Wiadomo że powinna się ona znaleźć tam gdzie temperatura jest stała po stabilizacji ale trochę zamieszania wprowadzają tutaj te zimne palce w kolumnie a nie w głowicy czy to powinno być: w wypełnieniu, nad wypełnieniem, przed, w czy nad ZP ?
Domyślam się że pod ZP.

2) Czy zamocowanie termometru lub sondy, w sposób nie wspawujący go do kolumny jest dobrym rozwiązaniem ? Mówię tutaj o np. umieszczeniu sondy na tej teoretycznej 10 półce i przymocowaniu jej np. taśmą izolacyjną, albo izolacją i opaskami ? Dałoby to lepsze możliwości przemieszczania tego termometru ale czy ma to sens ?

3) Jeżeli przedłużałbym kolumnę powiedzmy o 1m to rozumiem że całą przedłużkę powinienem wypełnić tym samym co jest w obecnej kolumnie. Wtedy umiejscowienie dolnego termometru i półek teoretycznych się zmieni. Ale o z wypełnieniem w obecnej kolumnie jeżeli tak postąpię to pomiędzy wypełnieniami powstanie pusta przestrzeń (bufor ?) i czy nie będzie to miało wpływu na proces ?

4) Widziałem różne rozwiązania doprowadzenia wody do chłodnicy i ZP. Czasami jest to jedno wejście i wyjście i czasami jest to osobne wejście i wyjście. Drugie rozwiązanie wydaje mi się lepsze ze względu na możliwości sterowania kolumną. Mam rację ?

Czy doświadczeni koledzy mogą doradzić w tej kwestii i ewentualnie jeszcze innych związanych ze sprzętem ?

Obrazek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5119
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Zygmunt » wtorek, 18 kwie 2017, 11:25

AD1. Wysokość portu termometru zależy od wypełnienia. Jakie masz obecnie lub jakie planujesz?
AD2. Złym, sonda termometru musi być w środku kolumny. W innym wypadku bezwładność będzie zbyt duża i nie wychwycisz zmian, lub wychwycisz je zbyt późno.
AD3. Tak, wypełniasz jednorodnie i całość. Nie zostawiasz pustych miejsc i mieszasz typów wypełnienia. W skrajnych przypadkach na skutek drastycznej zmiany przewiewności wypełnienia na ich granicy będzie dochodzić do zalewania. Warto natomiast partycjonować (dzielić) wypełnienie (np. podparciami)- jest to korzystne dla procesu. Sprężynki się nie ubijają, a złoże partycjonowane pracuje efektywniej, niż ciągłe.
AD4. Zawsze rozdzielnie, przy stałym ciśnieniu (woda z wodociągu) wystarczy trójnik i zawory, przy hydroforze lub przyłączu dzielonym (np. w bloku) dochodzi do tego reduktor ciśnienia wody, dzięki temu przepływ będzie stały.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » wtorek, 18 kwie 2017, 22:21

Dzięki za odpowiedzi. Punkty 2 i 4 są jasne.

Ad 1. Wypełnienie obecne to zmywaki i nie zamierzam zmieniać. Jak więc w przypadku zmywaków umiejscowić prawidłowo termometr w obecnej kolumnie (bez przedłużenia) ? I jak będzie się to miało do planowanego przedłużenia ? Nic nie stoi na przeszkodzie umiejscowienia dwóch termometrów (w kolumnie i przedłużce) tylko gdzie je umiejscowić ? Nad wypełnieniem w wypełnieniu ? Pod zimnymi palcami ? Podać dokładniejsze wymiary ?
Chciałbym móc robić pierwsze psocenie na rurze bez przedłużenia w kegu 50l a drugą w kegu 30l warunki lokum nie pozwalają umieścić przedłużenia przy kegu 50l ale przy kegu 30 l spokojnie wykorzysta się całą wysokość.

Ad 3. Czyli w przypadku chęci używania przedłużenia trochę z niego u góry musi tych zmywaków wystawać oraz po złączeniu trzeba będzie też to ubić aby złączenie było w miarę jednolite.


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1412
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » wtorek, 18 kwie 2017, 23:40

Termometr prowadzący powinieneś umieścić zdecydowanie poniżej ZP :D Jeśli wróciłbyś do 1 postu w tym temacie to znajdziesz tam temat, który jest niejako z tym związany: moj-sposob-na-zimne-palce-t10600.html - są tam opisane wysokości na których były zamontowane termometry(teraz na pewno delikatnie by się obniżyły :D) - ale jeśli masz zmywaki to powinny Ci spasować.
Jeśli chodzi o wydłużanie to postaraj się, aby ten dodatkowy odcinek był montowany pomiędzy tym który jest na stałe(najlepiej gdyby wszystkie złącza były identyczne, abyś mógł łączyć elementy w jakiejkolwiek kolejności), a tym z ZP - pozwoli Ci to ocenić czy jest różnica pomiędzy ilością wypełnienia od miejsca pomiaru do odbioru, a w przypadku złącz uniwersalnych możesz sobie posprawdzać różne kombinacje(w takim wypadku zamontowałbym jeden termometr jak dla wypełnienia zmywakowego, a w drugim odcinku jak pod sprężynki.
Termometr w zupełności wystarczy do 0,1 stopnia, ale jak różnica w cenie będzie nie wielka to można się zastanowić na czymś lepszym.


Felguk
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 12:15
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Felguk » środa, 19 kwie 2017, 19:02

Faktycznie jest tam informacja o termometrze 40 cm nad kegiem czyli w tym przypadku w wypełnieniu, oraz dodatkowym (nieużywanym) porcie 20 cm pod pierwszym zimnym palce. Dzięki to rozwiało moje wątpliwości i myśli że termometr do kontrolowania procesu musi być nad wypełnieniem.

Dzięki, planuje właśnie robić tak jak w tych dwóch tematach najpierw "szybki odpęd" bez przedłużenia a później dokładną rektyfikacje z przedłużeniem.


wama1711
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 23 kwie 2017, 12:54
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: wama1711 » środa, 26 kwie 2017, 17:03

Witam.
Jestem posiadaczem takiej kolumny CM. Oczywiście mam ogromny problem z jej obsługą (stabilizacją). Może zacznę od jej opisu. Zbiornik 50 l z zamontowanym termometrem analogowym (wskazówkowym) i cyfrowym (czujką temperatury od sterownika), zamontowane 3 grzałki po 2kw. Kolumna o średnicy Ø 50. Pierwsza część kolumny (niestety bez wziernika) ma wymiar 370mm i znajduje się w niej: 2 x podpora kwasoodporna + 2 x 0,25 l sprężynek miedzianych, następnie druga część kolumny o wymiarze 1250mm zakończona zimnymi palcami (5 sztuk), na samym szczycie kolumny (nad zimnymi palcami) zamontowana druga czujka temperatury podłączona do sterownika. Każda grzałka załączana osobno, jedna połączona szeregowo przez sterownik (do regulacji dostarczanej mocy). Sterownik PAMEL PRM+, którym reguluję moc jednej grzałki i odczytuję temperaturę na dole kotła i na szczycie kolumny. Przed zimnymi palcami i chłodnicą zamontowane zawory grzybkowe(podobno lepiej regulują przepływ wody niż zawory kulowe).
Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co znaczy poniższy opis:
„Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana (przydatny wziernik).”
Jak taki stan osiągnąć?
Mam ogromny problem z ustabilizowaniem temperatury na szczycie kolumny. Przy ustawieniu na sterowniku mocy 72% (próbowałem różnych mocy 70%, 71,72,73,74,78%) temperatura na szczycie waha się między 69 a 73 °C, co jakiś czas (raz na 1,5 h) spada do 50 °C. Czytając różne posty, to jest chyba efekt zalania kolumny. Faktycznie podczas pracy przystawiając ucho do pierwszej części kolumny słychać wyraźny szum - gotowanie. Poza tym na przerobienie (jedno psocenie) 40l cukrówki zużywam 1 m³ wody (chyba dużo).
Jaką ustawić moc grzania na początku, aby znaleźć stan o którym mowa powyżej?
Kiedy puszczać wodę na zimne palce a kiedy na chłodnicę?
Czy może po gwałtownym wzroście temperatury na szczycie kolumny poczekać trochę (ile i do jakiej czekać temperatury) i dopiero później odkręcić wodę (którą? na zimne palce czy na chłodnicę)?
Co ustawić a czym regulować na początku stabilizacji (uczenia się )?
Z tego co tłumaczył mi producent kolumny im więcej wody na zimne palce tym mocniejszy efekt finalny. Przy moim zużyciu wody (według mnie dużym) efekt finalny miał 85%, to ile bym zużył wody, aby osiągnąć 94% ???
Z góry dziękuję za pomoc.


henik
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: henik » środa, 26 kwie 2017, 18:51

Kolego wama1711, ja na kolumnie jaką posiadasz bałbym się zalewać, jedynie co to dłuższa stabilizacja. Na początek grzejesz pełną mocą, jak kolumna zaczyna być gorąca, wyłącz 4 kw, zostaw jedną grzałkę i ustaw 1400 wat. Jak zaczyna lecieć destylat odbierasz aceton i otwierasz wodę, ustawiasz tak by było na termometrze powyżej 70*C do 74*C najlepiej jak kapie kropla na 2 sekundy (tak na oko) i tak około godzinna stabilizacja. Następnie zmniejszamy przepływ wody, delikatnie. Odbieramy przedgon i obserwujemy termometr jak temperatura nam się ustabilizuje na termometrze, może to być 77,7*C jak i 78,1*C odbieramy gon główny 11ml/min, do temp 96*C w kegu. Oczywiście dotyczy to kolumn z wypełnieniem, a jak jeszcze zamontujesz termometr na tzw; 10 półce to proces będzie łatwiejszy. Pomyśl też nad zmianą głowicy.


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1412
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » środa, 26 kwie 2017, 20:17

5 zimnych palców przy średnicy 50 mm to zdecydowanie za mało - wróć do 1 postu i przeczytaj ponownie.
Spróbuj tak: rozgrzej, przy wzroście temperatury na głowicy uruchom przepływ wody przez chłodnicę i wyłącz wszystkie grzałki, a następnie ustawiasz przepływ wody na maksymalny dla Ciebie i na regulatorze lecisz od 1%w górę(no może być od 20% jak Ci się nie chce bawić)... do czasu aż zacznie coś kapać z chłodnicy, a nie od razu 70%(podejrzewam instrukcję producenta - te bzdury możesz sobie na razie odłożyć na bok...). Jak już znajdziesz taką wartość i będziesz znał mniej więcej moc grzewczą to z zależności 12ml/min z 1kW mocy grzewczej wylicz sobie prędkość odbioru z jaką powinieneś odbierać. Jak już będziesz miał tą wartość to nadal nie kręcisz wodą tylko powoli zwiększasz moc grzewczą(co 1%) do czasu uzyskania wyliczonej prędkości w kolejności: zwiększenie mocy o 1%, odczekanie minuty i pomiar prędkości odbioru i tak do skutku - w czasie powolnych badań kolumna Ci się ustabilizuje i odbierzesz przedgon.
P.S. A jeśli masz jeszcze możliwość to spróbuj to zwrócić sprzedawcy.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość