Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy

Post autor: rozrywek »

Zielonka, nie traktuj tego zbyt poważnie, czasami kimś potrząsamy, ale oczywiście w dobrej wierze, tak jak z tobą to miało miejsce. Nic się nie narobiło, jesteśmy przecież w pewnym sensie bractwem i musimy się trzymać razem, nieprawdaż? A Drupiemu zwróciłem uwagę jedynie na gramatykę, o treści wypowiedzi nie było mowy.. Także uważam że wszystko gra. A tajemny przepis mnie zaciekawił nie powiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
promocja

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Witam. Mam pytanie dotyczące Z/P: Dziś destylowałem cukrówke na głowicy Z/P bez odstojnika i przez całe serce miałem 78,3 C na 10-tej półce, trzymałem się tej temperatury, jednak przynajmniej na początku "serca" mogłem odebrać spirytus z większą prędkością niż 17 ml./min. bez obawy że podskoczy temperatura. Próbowałem. Czy Wy bardziej trzymacie się temperatury, czy także i prędkości odbioru? Niedługo będe gotował drugi raz tą surówke, a dotychczas zawsze trzymałem się i niedużej prędkości odbioru i temperatury, trwało to długo, i nie jestem pewien czy da się to pospieszyć , bez obawy że poleci spirytus zanieczyszczony. A jak Wy to byście robili??
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: golec269 »

Witaj Drupi. Trzymaj temperaturę na dziesiątej półce bo to podstawa. Odbiór jest zależny od mocy grzania, więc jeśli będzie za duży to temperatura Ci podskoczy i urobek będzie gorszej jakości. Przyjmuje się,że grzejąc 1kW możesz odbiór ustawić na 12ml ale z czasem i tak trzeba go zmniejszać bo w kegu jest coraz mniej alkoholu.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Dziś przerobiłem, rektyfikowałem, surówke , pozwoliłem sobie przekroczyć temperature na końcu serca, o 0,5 *C na 10-tej pólce, względem temperatury dnia. Temperatura rosła do tej wartości bardzo powoli, dopiero po przekroczeniu tej 0,5*C, rozpoczeła wyraźny marsz w góre. A do tego przekroczenia dopuściłem bo już za wolno leciało i powtórna stabilizacja nie wiele zmieniła.. Potem zmieniłem naczynie i z całości rektyfikatu wyszło 10% pogonu . Poprzednio nic nie dolewałem pogonu. Serce wyszło chyba niezłe, ma słabiutki zapach.
Czy nie sądzicie że dopuszczenie przekroczenia z definicji o 0,2 stopnia przy 1,2 metrowej kolumnie Z/P jest zbyt nadgorliwe, żeby zmieniać naczynie na pogon ??. :roll:
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Ech Drupi, jak ty dalej nic nie rozumiesz.
Zrozum przyjacielu, kręcenie nic nie da, także powtórna stabilizacja.
Za dużo kombinowania z aparaturą destabilizuje całość, a gapienie się w termometry destabilizuje operatora.
Proces po ustabilizowaniu powinien być płynny i jednostajny, oczywiście z płynnym spadkiem procentów, prędkości odbioru oraz temperatury.
Nikt tutaj nie krytykuje nikogo bez powodu, zwyczajnie brakuje tobie cierpliwości.

Ja potrafię podkręcić maszynę, zmniejszyć refluks, ale tylko i wyłącznie do szybszego odbioru pogonów, ale tylko ze względu na czasoproces, odbiór pogonów pochłania mnóstwo czasu, a stosunek odbiór-czas-energia nie są tego warte.

Moja rada: Ustabilizuj proces, usiądź i poczytaj książkę, pomyj butelki, zrób następny nastaw, coś zreperuj, albo zepsuj i zacznij reperować, aparaturę sprawdzaj co chwilę......ale na litość boską...niczym nie kręć.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Rozrywek:

Widać że nie zrozumiałeś mojego wpisu, bo u mnie nigdy nie było spadku procentów na kolumnie nawet na samym końcu pogonu, leci albo 95 albo nic. Moja zabawa zawsze będzie się opierać na gapieniu się w termometr. A pisałem o tym że, przekroczenie temperatury na dole kolumny o 0,5 *C pod koniec odbioru SERCA, nie wpływa na jego jakość, bo pogony z Etanolem nie dotrą jeszcze do głowicy , są skutecznie hamowane refluksem, a są cięższe od Etanolu . Ja w smaku nie czuje różnicy. Liczy się tagże ekonomja, ile przeznacze na pogon. Ale u mnie po przekroczeniu tych 0,5 *C względem tej jaka była na początku SERCA, różnica w smaku jest wyczuwalna. Pracuje bez regulatora, bo przy grzałce 1500 i kolumnie 50 mm. zakup regulatora wydaje mi się zbędny, może być zastąpiony zwiększeniem refluksu, a zalanie robie przez wlanie do kolumny górą podczas rozgrzewania wsadu.
Dlatego wcześniej zadałem takie pytanie.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: golec269 »

Spróbuj pociągnąć do 95st. na 10 półce tylko odbierz w inne naczynie niż serce-też nie powinno być różnicy. Jak byś miał termometr w połowie kolumny to byś mógł to lepiej poprowadzić żeby mieć więcej spirta. Mam troszkę dłuższą kolumnę i spirytus odbieram do 85st. na ter w środku kolumny i jest dobry tylko potrzebuje lepszego przewietrzenia.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Nie bez powodu nazywamy serce sercem. A jest coś co nie jest już sercem, a nie jest jeszcze pogonem. Alkoholomierz wskaże odpowiedni procent, termometr temperaturę. Ale wprawny nos i dobry smakowy kubek to potrafi wyłapać.
Prowadź proces jak chcesz, ja tylko chciałem doradzić. Pozdrowienia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

grucha4u
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 18:35
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: grucha4u »

Witam serdecznie, z góry przepraszam za post pewnie w złym temacie ale posiadam poważny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mianowicie posiadam taki sprzęt http://allegro.pl/automatyczny-destylat ... 64669.html

4 razy prowadziłem destylacje i za każdym razem z takim samym efektem, nastaw owocowy 20 kg cukru porzeczka i drożdże t3 beczka 80l
wrzucony na 2 razy po 40l. W sprzęcie 30 cm wypełnienie miedziane + 10 zmywaków z lidla. po zagrzaniu kolumny do 78*C zaczyna kapać psota, wylewam 300ml i reszta w osobne miejsce to samo powtarzam w 2 destylacji.
Efekt(problem) około 10l 96% ale straszny odór rozpuszczalnika we wszystkich destylatach nie zależnie z jakiego owocu i z jakich drożdży.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc bo czytam forum już wiele godzin i nadal problemu rozwiązać nie potrafię.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Kula »

Jeśli pracujesz tak jak w opisanej aukcji:
"wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik"
to zapomnij o dobrej jakości produkcie. Generalnie to sprzęt nadaje się do szybkiego zwrotu - nawet ze stratą. Sorki, taka prawda.
Tylko dwie podpowiedzi - po pierwsze ilość zmywaków totalnie niewystarczająca, po drugie takie kolumny nie pracują w trybie auto tylko manual.
Jeśli po przeczytaniu całego tematu nie potrafisz wyciągnąć wniosków to nie bierz się za to hobby.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: aronia »

Zacznij od usunięcia odstojnika, później przenieś czujnik temperatury niżej, popraw wypełnienie - albo zwiększ ilość zmywaków albo zastosuj sprężynki. W kolejnym kroku zrezygnuj na kilka procesów z tego "AUTOMATU" i samodzielnie staraj się opanować prowadzenie procesu: Frakcje dziel na zapach/smak, a nie kierując się załozoną ilością(chociaż tutaj podejrzewam wpływ instrukcji od sprzedającego).
Piszesz o rozpuszczalniku - to zacznij od samej cukrówki bez dodatków, bo na niej najszybciej nauczysz się rozpoznawać co jest dobre a co nie.
Sprawdź też ten swój miernik, bo to 96 to nie jest takie łatwe, a tym bardziej na takim sprzęcie jak przedstawiłeś.
P.S. W wolnej chwili wróć do pierwszego postu i porównaj sprzęt który przedstawiłeś z konfiguracją jaka jest tam opisna - w miarę możliwości spróbuj to poprawić.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: robert4you »

Leci rozpuszczalnik bo to jest automat do produkcji rozpuszczalnika po prostu. Skorzystaj z ostatniej porady to może uzyskasz spirytus.
************************************************************************

Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Lambada 2 »

Jako "źrebak" na tym bardzo dobrze zorganizowanym forum pragnę poinformować iż chylę głowę przed wszystkimi specjalistami przez duże "S" i na dowód tego przesyłam link do aukcji którą wystawiłem po zapoznaniu się z z treścią tego dokumentu .
Wielki "szacun" dla wszelkich Alchemików !
a to link : http://allegro.pl/show_item.php?item=6667901129
Obiecuję poprawę !

tomeks
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 21:13
Krótko o sobie: Jestem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: DZL
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: tomeks »

Szkoda takiego cuda się pozbywać . :D :klaszcze:
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: zzibii »

Szybkowar idealny do bigosu dla dużej rodziny, lub na dużą imprezę :)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: michal278 »

Mój tesciu na czymś takim wina przerabia, nawet jego 80% uzysku nie jest złe, tylko kończy przy 40% gdy zaczyna kapać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: kmarian »

Lambada 2 pisze:... Obiecuję poprawę !
Jeżeli z jakiegoś powodu to cudo Ci nie zejdzie, tzn. nie sprzedasz go, to sobie zostaw i "będzie Pan zadowolony". Serio mówię. Odetniesz odstojniki (może się na coś przydadzą) i zrobisz całkiem fajnego pot still'a. Pomiędzy czasem "psot" - tak jak koledzy doradzają - nada się na bigos i nie tylko. Kawał gara. Przyda się.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: michal278 »

Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Lambada 2 »

michal278 pisze:Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.
Postępując według waszych porad : pokroiłem ten złom na kawałki , wstawiłem termometry i sondy do pomiaru soczewicy w czterech miejscach oraz zakupiłem grzałkę płaską o mocy 2600W . Regulator mocy i Voltomierz oraz konstrukcja pieca jak tylko zbuduję to umieszczę foty . Jednocześnie zasilanie wodą i ocieplenie kolumny otuliną 28/13 kolory szarego . Lekko wypełniam to cudo rozwiniętym zmywakiem i będę próbował psocić , gdyż do pasteryzacji weków nie jest odpowiednia pora roku . Z góry dziękuję za wszystkie rady i porady :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: ramzol »

Mocowanie termometru w garze/pokrywce od środka tez plastikowe?? Jeżeli tak to zamień bo może oddawać przepyszne :evil: posmaki. Kup od razu sprężynki pryzmatyczne.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: dzozef »

Pomysłowo zamontowałeś czujnik termometru w garze ale w ten sposób plastik z dławika a dokładnie nakrętka ma kontakt z oparami. To chyba nie najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: robert4you »

Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem. Sa nawet na alegro. Sam je stosuje jako porty termometrów, sprawdzają się znakomicie i nie wymagają spawania.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
************************************************************************

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Szlumf »

robert4you pisze:Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem.
Możesz dać link? Znalazłem tylko do wspawania.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: robert4you »

Tu konkretna aukcja

http://allegro.pl/przepust-czujnika-gil ... 40922.html

Te maja silikonowe uszczelnienie, takie elektryczne standardowe maja uszczelnienia plastikowe/gumowe.
************************************************************************

Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Lambada 2 »

michal278 pisze:Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.
Zrobiłem według waszych instrukcji. Już działa. Dziękuję i kilka fotek. Nawet da się na kilkunastu Voltach przejechać do końca .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Felguk »

Na wstępie dziękuje autorowi tematu za dokładny opis i podniesienie morale dotyczących posiadanego sprzętu po szerszej lekturze forum gdzie królują LM VM OLM i OVM.

Planuje przerobić sprzęt:
-Dodać termometr u dołu kolumny
-Wymienić termometry na elektroniczne z dokładnością 0,01 odświeżanie co 1s i alarm
-Dodać izolacje termiczną na kolumnie
-Zrobić osoby dopływ i odpływ do ZP i chłodnicy (obecnie jest to jedno wejście i wyjście dla tych dwóch układów).
-Dodać zawór precyzyjny do wody

Chciałbym skorzystać z tej dyskusji i dowiedzieć się wiecej na temat paru kwestii jeżeli już jestesmy w temacie przerabiania:
1) Czytałem wątek od deski do deski, jak i również temat o teoretycznej 10 półce. I nadal nie jestem do końca uświadomiony, gdzie dokładnie powinienem zamontować ten właściwy termometr w tego typu kolumnach. Odniosłem wrażenie że w tamtym temacie dyskusja dotyczyła innego rodzaju sprzętów czyli LM i VM ów. Tutaj mowa o zimnych palcach, przewinął się tutaj temat 10 półki. Wiadomo że powinna się ona znaleźć tam gdzie temperatura jest stała po stabilizacji ale trochę zamieszania wprowadzają tutaj te zimne palce w kolumnie a nie w głowicy czy to powinno być: w wypełnieniu, nad wypełnieniem, przed, w czy nad ZP ?
Domyślam się że pod ZP.

2) Czy zamocowanie termometru lub sondy, w sposób nie wspawujący go do kolumny jest dobrym rozwiązaniem ? Mówię tutaj o np. umieszczeniu sondy na tej teoretycznej 10 półce i przymocowaniu jej np. taśmą izolacyjną, albo izolacją i opaskami ? Dałoby to lepsze możliwości przemieszczania tego termometru ale czy ma to sens ?

3) Jeżeli przedłużałbym kolumnę powiedzmy o 1m to rozumiem że całą przedłużkę powinienem wypełnić tym samym co jest w obecnej kolumnie. Wtedy umiejscowienie dolnego termometru i półek teoretycznych się zmieni. Ale o z wypełnieniem w obecnej kolumnie jeżeli tak postąpię to pomiędzy wypełnieniami powstanie pusta przestrzeń (bufor ?) i czy nie będzie to miało wpływu na proces ?

4) Widziałem różne rozwiązania doprowadzenia wody do chłodnicy i ZP. Czasami jest to jedno wejście i wyjście i czasami jest to osobne wejście i wyjście. Drugie rozwiązanie wydaje mi się lepsze ze względu na możliwości sterowania kolumną. Mam rację ?

Czy doświadczeni koledzy mogą doradzić w tej kwestii i ewentualnie jeszcze innych związanych ze sprzętem ?

Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Zygmunt »

AD1. Wysokość portu termometru zależy od wypełnienia. Jakie masz obecnie lub jakie planujesz?
AD2. Złym, sonda termometru musi być w środku kolumny. W innym wypadku bezwładność będzie zbyt duża i nie wychwycisz zmian, lub wychwycisz je zbyt późno.
AD3. Tak, wypełniasz jednorodnie i całość. Nie zostawiasz pustych miejsc i mieszasz typów wypełnienia. W skrajnych przypadkach na skutek drastycznej zmiany przewiewności wypełnienia na ich granicy będzie dochodzić do zalewania. Warto natomiast partycjonować (dzielić) wypełnienie (np. podparciami)- jest to korzystne dla procesu. Sprężynki się nie ubijają, a złoże partycjonowane pracuje efektywniej, niż ciągłe.
AD4. Zawsze rozdzielnie, przy stałym ciśnieniu (woda z wodociągu) wystarczy trójnik i zawory, przy hydroforze lub przyłączu dzielonym (np. w bloku) dochodzi do tego reduktor ciśnienia wody, dzięki temu przepływ będzie stały.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Felguk »

Dzięki za odpowiedzi. Punkty 2 i 4 są jasne.

Ad 1. Wypełnienie obecne to zmywaki i nie zamierzam zmieniać. Jak więc w przypadku zmywaków umiejscowić prawidłowo termometr w obecnej kolumnie (bez przedłużenia) ? I jak będzie się to miało do planowanego przedłużenia ? Nic nie stoi na przeszkodzie umiejscowienia dwóch termometrów (w kolumnie i przedłużce) tylko gdzie je umiejscowić ? Nad wypełnieniem w wypełnieniu ? Pod zimnymi palcami ? Podać dokładniejsze wymiary ?
Chciałbym móc robić pierwsze psocenie na rurze bez przedłużenia w kegu 50l a drugą w kegu 30l warunki lokum nie pozwalają umieścić przedłużenia przy kegu 50l ale przy kegu 30 l spokojnie wykorzysta się całą wysokość.

Ad 3. Czyli w przypadku chęci używania przedłużenia trochę z niego u góry musi tych zmywaków wystawać oraz po złączeniu trzeba będzie też to ubić aby złączenie było w miarę jednolite.

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: aronia »

Termometr prowadzący powinieneś umieścić zdecydowanie poniżej ZP :D Jeśli wróciłbyś do 1 postu w tym temacie to znajdziesz tam temat, który jest niejako z tym związany: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html - są tam opisane wysokości na których były zamontowane termometry(teraz na pewno delikatnie by się obniżyły :D) - ale jeśli masz zmywaki to powinny Ci spasować.
Jeśli chodzi o wydłużanie to postaraj się, aby ten dodatkowy odcinek był montowany pomiędzy tym który jest na stałe(najlepiej gdyby wszystkie złącza były identyczne, abyś mógł łączyć elementy w jakiejkolwiek kolejności), a tym z ZP - pozwoli Ci to ocenić czy jest różnica pomiędzy ilością wypełnienia od miejsca pomiaru do odbioru, a w przypadku złącz uniwersalnych możesz sobie posprawdzać różne kombinacje(w takim wypadku zamontowałbym jeden termometr jak dla wypełnienia zmywakowego, a w drugim odcinku jak pod sprężynki.
Termometr w zupełności wystarczy do 0,1 stopnia, ale jak różnica w cenie będzie nie wielka to można się zastanowić na czymś lepszym.

Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Felguk »

Faktycznie jest tam informacja o termometrze 40 cm nad kegiem czyli w tym przypadku w wypełnieniu, oraz dodatkowym (nieużywanym) porcie 20 cm pod pierwszym zimnym palce. Dzięki to rozwiało moje wątpliwości i myśli że termometr do kontrolowania procesu musi być nad wypełnieniem.

Dzięki, planuje właśnie robić tak jak w tych dwóch tematach najpierw "szybki odpęd" bez przedłużenia a później dokładną rektyfikacje z przedłużeniem.

wama1711
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 23 kwie 2017, 13:54
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: wama1711 »

Witam.
Jestem posiadaczem takiej kolumny CM. Oczywiście mam ogromny problem z jej obsługą (stabilizacją). Może zacznę od jej opisu. Zbiornik 50 l z zamontowanym termometrem analogowym (wskazówkowym) i cyfrowym (czujką temperatury od sterownika), zamontowane 3 grzałki po 2kw. Kolumna o średnicy Ø 50. Pierwsza część kolumny (niestety bez wziernika) ma wymiar 370mm i znajduje się w niej: 2 x podpora kwasoodporna + 2 x 0,25 l sprężynek miedzianych, następnie druga część kolumny o wymiarze 1250mm zakończona zimnymi palcami (5 sztuk), na samym szczycie kolumny (nad zimnymi palcami) zamontowana druga czujka temperatury podłączona do sterownika. Każda grzałka załączana osobno, jedna połączona szeregowo przez sterownik (do regulacji dostarczanej mocy). Sterownik PAMEL PRM+, którym reguluję moc jednej grzałki i odczytuję temperaturę na dole kotła i na szczycie kolumny. Przed zimnymi palcami i chłodnicą zamontowane zawory grzybkowe(podobno lepiej regulują przepływ wody niż zawory kulowe).
Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co znaczy poniższy opis:
„Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana (przydatny wziernik).”
Jak taki stan osiągnąć?
Mam ogromny problem z ustabilizowaniem temperatury na szczycie kolumny. Przy ustawieniu na sterowniku mocy 72% (próbowałem różnych mocy 70%, 71,72,73,74,78%) temperatura na szczycie waha się między 69 a 73 °C, co jakiś czas (raz na 1,5 h) spada do 50 °C. Czytając różne posty, to jest chyba efekt zalania kolumny. Faktycznie podczas pracy przystawiając ucho do pierwszej części kolumny słychać wyraźny szum - gotowanie. Poza tym na przerobienie (jedno psocenie) 40l cukrówki zużywam 1 m³ wody (chyba dużo).
Jaką ustawić moc grzania na początku, aby znaleźć stan o którym mowa powyżej?
Kiedy puszczać wodę na zimne palce a kiedy na chłodnicę?
Czy może po gwałtownym wzroście temperatury na szczycie kolumny poczekać trochę (ile i do jakiej czekać temperatury) i dopiero później odkręcić wodę (którą? na zimne palce czy na chłodnicę)?
Co ustawić a czym regulować na początku stabilizacji (uczenia się )?
Z tego co tłumaczył mi producent kolumny im więcej wody na zimne palce tym mocniejszy efekt finalny. Przy moim zużyciu wody (według mnie dużym) efekt finalny miał 85%, to ile bym zużył wody, aby osiągnąć 94% ???
Z góry dziękuję za pomoc.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: henik »

Kolego wama1711, ja na kolumnie jaką posiadasz bałbym się zalewać, jedynie co to dłuższa stabilizacja. Na początek grzejesz pełną mocą, jak kolumna zaczyna być gorąca, wyłącz 4 kw, zostaw jedną grzałkę i ustaw 1400 wat. Jak zaczyna lecieć destylat odbierasz aceton i otwierasz wodę, ustawiasz tak by było na termometrze powyżej 70*C do 74*C najlepiej jak kapie kropla na 2 sekundy (tak na oko) i tak około godzinna stabilizacja. Następnie zmniejszamy przepływ wody, delikatnie. Odbieramy przedgon i obserwujemy termometr jak temperatura nam się ustabilizuje na termometrze, może to być 77,7*C jak i 78,1*C odbieramy gon główny 11ml/min, do temp 96*C w kegu. Oczywiście dotyczy to kolumn z wypełnieniem, a jak jeszcze zamontujesz termometr na tzw; 10 półce to proces będzie łatwiejszy. Pomyśl też nad zmianą głowicy.

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: aronia »

5 zimnych palców przy średnicy 50 mm to zdecydowanie za mało - wróć do 1 postu i przeczytaj ponownie.
Spróbuj tak: rozgrzej, przy wzroście temperatury na głowicy uruchom przepływ wody przez chłodnicę i wyłącz wszystkie grzałki, a następnie ustawiasz przepływ wody na maksymalny dla Ciebie i na regulatorze lecisz od 1%w górę(no może być od 20% jak Ci się nie chce bawić)... do czasu aż zacznie coś kapać z chłodnicy, a nie od razu 70%(podejrzewam instrukcję producenta - te bzdury możesz sobie na razie odłożyć na bok...). Jak już znajdziesz taką wartość i będziesz znał mniej więcej moc grzewczą to z zależności 12ml/min z 1kW mocy grzewczej wylicz sobie prędkość odbioru z jaką powinieneś odbierać. Jak już będziesz miał tą wartość to nadal nie kręcisz wodą tylko powoli zwiększasz moc grzewczą(co 1%) do czasu uzyskania wyliczonej prędkości w kolejności: zwiększenie mocy o 1%, odczekanie minuty i pomiar prędkości odbioru i tak do skutku - w czasie powolnych badań kolumna Ci się ustabilizuje i odbierzesz przedgon.
P.S. A jeśli masz jeszcze możliwość to spróbuj to zwrócić sprzedawcy.

Tomasz-T54
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 20 paź 2017, 20:43
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Tomasz-T54 »

Witam.
Piszę w tym temacie, ponieważ kupiłem - zanim poczytałem - choć ze wględów finansowych pewnie i tak nic lepszego bym nie kupił - tzw. wieszak z aledrogo. Dokładnie szybkowar 15 l kolumienka o całkowitej długości 50cm , 4 Zp, średnica wewnętrzna około 27 mm, plus odstojnik i chłodnica. Po lekturze forum i 3-4 psoceniach w wersji producenckiej dokonałem zmian : wywaliłePm odstojnik, po dostaniu się do środka kolumienki wyjąłem zwitek drutu miedzianego - reszta była pusta. Kupiłem zmywaki w Lidlu, wykąpałem drut miedziany celem czyszczenia. Do owej kolumienki wepchnąłem 1,5 zmywaka rozciągniętego ręcznie [ nie miałem czym pociąć ] - wg obliczeń chyba za dużo i zmniejszyłem ilość drutu miedzianego o 1/3. I teraz opis co było a co się stało po zmianach. Pierwsze gonienie , mimo problemów z zapełniającym się odstojnikiem , kapaniem na zmianę z laniem ciurkiem z chłodnicy próbowałem odizolować pierwsze 100-150 ml - wylałem z odstojnika bo tam się najpierw zebrało - później walka z temperaturą. Odstojnik pusty, w miarę stabilnie, jak się zapełnił - wariactwo. Mimo wszystko efekt całkiem ok jak po pierwszym razie. Pogoniłem drugi raz i wyszło całkiem niezłe - odstojnik regularnie opróżniałem do osobnego naczynia, choć po dwóch razach pachniało całkiem ładnie więc znowu osobne naczynie. Przy czwartym psoceniu mimo walki z temperaturą i odstojnikiem efekt zdecydowanie się pogorszył. I tak jak na bimberek był ok ale jak dla mnie spodziewałem się efektów na poziomie pierwszych dwóch psoceń. Zaznaczę bardzo wyraźnie , że sprytus luxus nie jest moim celem. I tak doszedłem do decyzji przerobienia sprzętu jak wspomniałem. No i pierwsze psocenie po przeróbkach i wnioskuję z lektury forum, że miałem non stop zalaną kolumienkę. W wężyku silikonowym, którym połączyłem kolumnę z chłodnicą po wycięciu odstojnika non stop " pływał " płyn a to do chłodnicy a to z powrotem, widać było , że a to ciśnienie z kolumny wypycha , a to całość się wraca i przez chłodnicę co jakiś czas tryskała spora ilość płynu. No nie szło tego opanować więc jakoś przegoniłem wszystko mierząc % [ od 70 zszedłem do 40 - a resztę osobno ]. I teraz parę pytań.
1. Czy tych zmywaków nie za dużo - z matematyki wyszło mi nie cały jeden - ale wydało mi się to za mało więc wepchnąłem jak wspomniałem 1,5 szt.
2. Czy przy takim wypełnieniu nie za dużo miałem podłączonych ZP - czytałem na forum, że jak za bardzo skraplają to się kolumna zalewa - wodę próbowałem zakręcić do niezbędnego minimum - mam oddzielną regulację na ZP zaworkiem precyzyjnym - i nic to nie dawało - jak zmniejszyłem grzanie to proces ustawał.
3. Najważniejsze może - jak pisałem kolumna ma średnicę wewnętrzną około 27 mm, natomiast jest jakoś tak zrobiona, że wlt par z kociołka odbywa się przez otwór fi 4-5 mm - taki widać od spodu kolumny po odłączeniu od gara, Czy to nie zmniejsza ciśnienia par wydobywających się z kociołka i przez to skropliny z ZP blokują wydostawania się ich do chłodnicy? Wiem, a przynajmniej tak wyczytałem, że najważniejsze dla uzyskania właściwe refluxu jest uzyskanie odpowiedniego stosunku grzania kotła do chłodzenia ZP ale również zdaję sobie sprawę z tego , że mam nie kolumnę a jedynie jakiś tam deflegmator. Jednak mam nadzieję uzyskać na tym dobry bimberek co potwierdziły pierwsze 2-3 psocenia. I to mi wystarcza - ale się popsuło :(. Może ktoś to przeanalizować i coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny.

P.s. Dodam moje plany na następny raz. 1. Odłączyć 1-2 ZP. 2. Wyjąć te pół zmywaka i jednego dobrze rozdrobnić aby było trochę luźniej i dorzucić trochę miedzi. 3 . I co ważne postaram się wszystko robić trochę wolniej bo wydaje mi się, że za bardzo się spieszyłem do tej pory. I jeszcze jedno. Jeśli teoretyczna wydajność to 1 l 50 % z kg cukru to jakoś mi tak nie wychodzi. Z nastawu cukrowego 5 kg cukru otrzymałem do tej pory jakieś 2 l 70-78 % cieczy.

Pozdrawiam - Tomek

karola44-81
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: karola44-81 »

Przygotuj sie na to, że trzeba działać przy tym sprzęcie ok 6 godzin. Ja garnek 10 l przy p9dobnej średnicy mniej więcej tyle goniłem. Z typowego nastawu 25l z 7kg cukru uzyskiwałem ok 2l prawie bezzapachowego bimberku ok. 95%. Ale i sporo smierdzących pogonów o mocy minimalnej 70 %.
Grzałem na kuchence gazowej na dużym palniku. Standardowa moc była na minimum dużego palnika tej kuchenki.
woda plynela szeregowo przez chlodnicę a potem do płaszcza wodnego. Przepływ wody był malutki. Miałem moc tak ustawioną żeby przy maksymalnym przeplywie wody zatrzymywać kapanie. Moc i prędkość staralem się regulować przeplywem wody.
Destylat kapał z prędkością ok 3 krople na sekundę. Nie było strużki, tylko szybkie kapanie.
W rurke o dlugosci 80 cm wsadzone miałem dwa zmywaki rozciagniete. Zajmowaly całą objętość.
W sumie to jakość destylatu była bardzo ok. Ale brakło mi nerwów ze względu na wydajność z tak malej średnicy rurki.
Czy ty przed odbiorem stabilizujesz choc trochę kolumienkę?
Albo grzejesz za mocno, albo masz za dużo zmywaka w środku. Niestety ale zapomniec musisz o tym że bedzie Ci się lał destylat. Ma kapać dosc szybko.
Wywal odstojnik. To po pierwsze.
Zrób pedzenie bez wypełniania. Będziesz mogl przyjrzeć sie wtedy zależności mocy grzania do zdolnosci skraplania na zimnych palcach. Dowiesz się w jakich pozycjach kurka masz max i minimum .
Bez wypelnienia z działającymi zimnymi palcami bez problem powi oenes wyciągnąć do 85%. Ze. Zmywakiem przekroczysz 90% bez kiwnięcia palcem.
Ale zawsze najwazniejsze jest jedno! Regulujesz tylko jeden parametr, moc grzania w rozsądnych granicach, albo przeplyw wody przez zimne palce.
Masz papuge? Jak noe masz to zrob sobie i na bieżąco będziesz widział zmiany mo y destylatu w zależności od zmiany grzania lub przeplywu wody.
Na początek termometr jest Ci niepotrzebny.
Obecnie przesiadlem się na bokakoba z rury fi54 ikegiem 30 l.
I uważam, że to jest absolutne minimum wielkościowe/ wydajnościowe do domowego użytku.
Na twoim garnuszku zeby jako tako to leciało powinna być rurka przynajmniej 35 mm. I długości 80-100 cm.
To dało by ci dobrą jakość i przyzwoitą wydajność.
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Amadeuss »

Tomasz-T54 napisz o jakiej mocy masz grzałki. Z twojego opisu wydaje się że do tej średnicy rurki za mocno grzejesz. Zimnych Palców nie odłączaj najwyżej zakup sobie zaworek precyzyjny do regulacji obiegu wody - daj zdjęcie sprzętu

Tomasz-T54
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 20 paź 2017, 20:43
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Tomasz-T54 »

Witam.
Ponownie opiszę dokładnie co i jak robię i na koniec zadam jeszcze raz najważniejsze nurtujące mnie pytania i problemy.

Sprzęt przerobiony od zakupu jak następuje :
1. Wyrzuciłem odstojnik.
2. Dołożyłem wypełnienie ze zmywaka - obecnie po korekcie - jeden nie cały , pocięty + około 8-10 cm miedzi na dole w postaci zwiniętego drutu [ taki był od nowości ]
3. Rozdzieliłem obiegi wody chłodzącej - osobno na chłodnicę , osobno na ZP + zaworek precyzyjny.
4. Rozwierciłem otwór wlotu par z garnka do kolumny z fi 5 mm do około fi 8 mm [ rura główna ma 27 mm średnicy wewnętrznej ] gdyż uznałem, że to jest główny problem zalewania kolumny - wypluwa co jakiś czas trochę cieczy ciurkiem a nie kropelkowo - na to pytanie nikt mi nie odpowiedział ale wydaje mi się , że taka różnica między wlotem par a średnicą główną jest za duża . Uważam, że dalej jest za duża i zamierzam wlot par powiększyć jak najbardziej aby średnice maksymalnie się zrównały [ w tym sprzęcie da się osiągnąć stosunek 15 mm wlotu do 27 mm rury - może to pomoże ]

Tu zadam pytanie : JEŚLI DAJMY NA TO KTOŚ MA ŚREDNICĘ WEWNĘTRZNĄ KOLUMNY FI 50 MM TO JAKĄ ŚREDNICĘ MA OTWÓR PRZEZ KTÓRY PARY Z KEGA CZY TEŻ GARNKA DOSTAJĄ SIĘ DO KOLUMNY ?????? - PROSZĘ O PRECYZYJNĄ ODPOWIEDŹ.

Moim zdaniem ma to o tyle duże znaczenie, że skropliny, które tworzą się na ZP i spływają w dół nie mają możliwości przez tak mały otwór, którym pary idą w górę przedostać się do garnka w celu ponownego odparowania , tym samym kolumna jest zalewana od dołu i w krytycznym momencie pary wypychają ciecz, która się nazbierała przez rurkę do chłodnicy - co widzę w wężyku łączącym kolumnę z chłodnicą.
Nie da się wyregulować tego - próbuję już 4 raz - nawet z odłączeniem 2 ZP w celu zmniejszenia refluxu - żeby utrzymać stałą temperaturę i kapanie kropelkowe, ponieważ kiedy ustalę grzanie tak aby temp. była na poziomie około 75-76 st. to co jakiś czas wypluwa [płyn , jak zmniejszę grzanie temp. spada nawet do 45 stopni.

Jeśli chodzi o stabilizację to robię to tak:
Rozgrzewam wsad na pełnej mocy. Kiedy temp. na górze kolumny zaczyna szybko rosnąć zmniejszam grzanie do minimum. Temp. rozpędem idzie mi jeszcze do około 68-70 st. Odbieram około 100 ml do wylania. Włączam przepływ przez ZP i temp. spada do około 40-50 st. więc zwiększam grzanie minimalnie i czekam. Temp. powoli rośnie o kilka stopni i staje. Zwiększam znowu grzanie odrobinkę i znowu temp. rośnie i kilka st. i tak do momentu aż uzyskam na szczycie kolumny temp. około 75-76 st wtedy zaczyna kapać kropelkowo. Całość procesu trwa około 1h-1,5h. I tu pojawia się problem z wypluwaniem cieczy.
Czy to jest stabilizacja ? Nie jestem pewien ale chyba tak.

I teraz tak. Kiedy po " stabilizacji " zaczynam odbiór główny to przy odbiorze kropelkowym leci mi destylat o mocy od początkowo 80-90% - około 200 ml, później około 1l o mocy 70 % i później zaczyna gwałtownie [ w czasie około 0,5h ] spadać do mocy 40-50 %. Kończę kiedy schodzi do 40 % - resztę traktuję jako pogony. PROBLEM W TYM, ŻE W MIĘDZY CZASIE WYPLUWA MI CIECZ CIURKIEM, KTÓREJ MOC SPADA ŚREDNIO O OKOŁO 10 % WZGLĘDEM ODBIORU KROPELKOWEGO. Temperatura w tym czasie zachowuje się tak, że przy odbiorze kropelkowym oscyluje w granicach 77-78 st. a tuż przed wyrzutem cieczy ciurkiem spada o jakieś 4- 5 st. w skrajnych przypadkach nawet o 10 st. po chwili wraca do normy i tak w koło Macieju. Nie mam pomysłu co z tym zrobić - oczywiście po za wymianą sprzętu :) na razie nie wchodzi w grę.

DODAM, ŻE GRZEJĘ GAZEM.

Powiedzcie CO Z TĄ RÓŻNICĄ W ŚREDNICACH O KTÓRYCH PISZĘ WYŻEJ DUŻYMI LITERAMI.

Pozdrawiam i dzięki z góry.

karola44-81
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: karola44-81 »

I rozwiązałeś problem.
Powiększ otwór ile tylko możesz. Najlepiej jakby otwór w pokrywce nie byl mniejszy niz średnica kolumny.
Masz rację z tym powrotem flegmy ze skraplacza do kociolka i parą cieczy wędrujących do góry.

Częściowo zredukujesz te problemy przez zmniejszenie mocy grzania.
Jak piszesz po zagotowaniu dajesz na minimum.
Ja na twoim miejscu zostalbym na tej mocy grzania i jednocześnie zwiększył przepływ przez zimne palce. To ustabilizuje kolumnę. Idealnie bylo by tak, aby na tej mocy przepływ przez palce zatrzymał kapanie.
Nie rob wcześniej odbioru przedgonów. No chyba ze nie dasz rady przy tej mocy zatrzymac kapania- bo zwyczajnoe palce nie zatrzymaja przepływu par. No to odboeraj przedgony najwolniej jak możesz.
Dopiero po ustabilizowaniu kolumny zmniejsz przepływ przez zimne palce na tyle, aby
Móc kropelkowo odebrać przedgony. Będą one bardziej skondensowane i odbierzesz ich troszkę mniej ale będą bardziej wyczuwalne.
Jak już przedgony masz odebrane i kropelki zaczna ładnie pachnieć to wtedy możesz delikatnie podkręcić moc grzania. Ale na prawdę delikatnie.
Tempo odbioru ustaw na 3-5 kropelek/sekundę. Potem reguluj ewentualnie przeplywem wody, ale też w małym stopniu.
Przy takim starcie procesu jest szansa że zaczniesz od 90-95% i tak może sie utrzymywać bardzo długo. Nawet do pojawienia się pierwszych pogonów.
Potem wystarczy ograniczyć przepływ przez palce do minimum i szybciutko odebrać do 0%.
Jest 2 zasady .
1. Odbiór im wolniejszy tym lepsza jakość.
2. Nie wolno przesadzać z mocą grzania. Im niższa tym lepiej.
Nie dasz rady pociagnac na tym 1l/h.
Predwj wyciagniesz 200-300 ml/h , ale jakość produktu bedzie fajna.
Swoje musisz posiedzieć przy garnku.

Tomasz-T54
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 20 paź 2017, 20:43
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Tomasz-T54 »

Witam ponownie po długim czasie spędzonym na czytaniu forum, drobnych korektach w sprzęcie i praktyce w jego opanowaniu. Efekty są , które opiszę na końcu posta ale po kolei.

1. Czytanie forum. Hm , powiem tak, jestem nieco zawiedziony. Niestety moje wrażenia są takie, że większość forumowiczów [ wyraźnie zaznaczam - nie wszyscy ], zwłaszcza tych bardzo doświadczonych w kwestii psocenia z nastawów cukrowych uznaje jako jedyną słuszną metodę psocenia na kolumnach z głowicami abratka itp. w celu uzyskania czystego absolutu. Tym samym psotników , którzy z różnych względów pracują na sprzęcie typu ZP traktuje się [ lekko przejaskrawię celowo ] jak głupoli co kupili nie wiedząc co , nie sprawdzili , nie doczytali a teraz się skarżą na to co im wychodzi. Pewnie trochę w tym racji jest, jednak ciągłe czytanie o tym , że oddaj ten wieszak, albo trzeba było najpierw czytać potem kupować itp. trochę irytuje. Na prawdę nie każdy może sobie pozwolić na sprzęt , który jest na topie. Skutek jest taki, że naczytawszy się masę godzin tak naprawdę nie dowiedziałem się za dużo jak sobie poradzić z tym sprzętem co mam. Nie twierdzę , że nic. Ale samo podejście , o ! - cytuję " najpierw poszukaj na forum potem pytaj " - nie tak to powinno działać moim skromnym zdaniem. Dla przykładu : mam jeszcze drugie hobby - żeglarstwo. Kupiłem łajbę za kasę na jaką mnie było stać. Jestem członkiem forum żeglarskiego, na którym również zadaję mnóstwo pytań, gdyż cały czas [ od 6 lat pływam ] uczę się tego "fachu" co rusz spotykam na wodzie nowe dla mnie sytuacje. I wiecie co ? Jak zapytam na forum żeglarskim o jakiś problem na mojej starej łajbie za kilka tysi, to nie czytam ciągle odpowiedzi typu : " wywal tą starą krypę i kup porządny sprzęt za 100 ileś tam tysięcy bo to co masz do niczego się nie nadaje". Albo: " zanim spytasz o oczywistą rzecz, poczytaj forum - wszystko jest opisane". Ludzie po prostu odpowiadają mi bo większość z nich też kiedyś miało starszą, gorszą łajbę i pomagają bazując na swoich doświadczeniach.
Reasumując. Mając jakiś problem zadaję pytanie we właściwym temacie i oczekuję podpowiedzi forumowiczów , a nie odsyłaczy do miliona wątków bo odpowiedź potrzebna mi jest teraz a nie za dwa tygodnie jak się przekopię przez połowę forum i nie piszę po to , żeby uzyskać rady typu wywal bo to dziadostwo.
No - wyżaliłem się :) . A tak na marginesie może administratorzy forum założyli by odrębny dział dla tych co mają starszej generacji sprzęty typu ZP gdzie mogliby sobie wymieniać doświadczenia nie narażając się ciągle na wspomniane wyżej złote rady - sprzedaj, wyrzuć, kup lepsze itd.

No to przechdzę dalej.

2. Korekty w sprzęcie. A więc rozwierciłem otwór wlotowy do rury jeszcze nie na maksa ale jest już lepiej. Wywaliłem jeszcze połowę zmywaków tych co było przy poprzednim opisie - czyli zostało gdzieś 1/4 zmywaka. I tyle.

3.I najważniejsze do czego doszedłem. Nie będę opisywał po kolei co zmieniałem w kolejnych psoceniach ale pokrótce opiszę co osiągnąłem w ostatnim psoceniu.
Dla przypomnienia co by nie trzeba było szukać we wcześniejszych moich postach. Szybkowar 15 l + 60 cm dł. rurka fi 28 mm [ wewnętrzna ] 4 ZP + chłodnica. Wypełnienie rurki: na dole zwój drutu miedzianego wypełniający około 1/2 średnicy rurki o długości około 20 cm + 1/4 zmywaka nie ciętego a rozciągniętego mniej więcej tak aby sięgał ZP. Na górze rurki termometr - czujka włożona w małą rurkę wspawaną w główną - nie ma styku bezpośredniego z parami tylko przez ściankę tejże wspawanej rurki.
I teraz krótko o procesie i co uzyskałem.
Nastawy robię ciągle tak samo z tych samych drożdży kupionych w markecie - jakieś turbo 48 H pure i coś tam - nie chce mi się iść do komórki po opakowanie. Na paczkę 7 kg cukru rozpuszczone w 6 l wody plus dolewka do łącznej pojemności 25 l. Pracuje około 5-6 dni temp. 25-26 st. [ włożona grzałka z termostatem ] plus jakieś 2-3 dni na samoistne klarowanie.
Pierwsze puszczenie spraktykowałem , że najlepiej bez ZP , po odłożeniu standardowej setki , resztę zbieram do końca - jak leci 10% przerywam. Najlepiej dlatego , że najszybciej - 10-12 l nastawu około 6 h. Z całości uzyskuję około 6-7 l psoty. Moc jest rożna ale większość ma około 50-60%.
Drugie psocenie - Do gara trafia urobek z pierwszego rozcieńczony do około 20-30%. I tak : Sprzęt na gaz , zalanie wodą chłodnicy i ZP i palnik na maksa. Grzeje się toto około godziny. Gdy temperatura na górze kolumny zaczyna mi szybko rosnąć od 30 st. w górę w tempie błyskawicznym natychmiast otwieram przepływ wody i zmniejszam gaz do minimum. Wcześniej czytałem , że o połowę ale u mnie to za mało. Temperatura leci w dół na łeb na szyję do nawet 30 kilku stopni ale nauczyłem się czekać. W tym czasie stopniowo zmniejszam przepływ wody zaworkiem przez ZP aby tylko leciutko kapało z rurki i czekam. Trwa to około godziny jak się wolniutko grzeje i temperatura na górze kolumny powoli rośnie. W tym czasie oczywiście nic nie kapie.Kiedy temperatura osiągnęła - ostatnio , bo za każdym razem minimalnie się różni - temperatura dnia - 76,9 st. zaczyna powolutku kapać tak gdzieś kropla na 1-1,5 s. Naprawdę wolno. Odebrałem około 200 ml , które odstawiłem jako syf i przedgon. Po czym resztę odbierałem do probówek z ciągłym pomiarem mocy i zapachu. I tak selekcjonowałem urobek pod tym kątem. Cała operacja trwała około 12 h !. Uzbierałem 200 ml wspomnianego przedgonu, 500 ml urobku o mocy 95% [ o ile oko na alkoholomierzu się nie myli - mam raczej dobry z termometrem w środku więc mierzone w 20 st C.] 1000 ml o mocy 80%, później już moc zaczęła spadać lawinowo i od 70% do 40% zbierałem razem - było 500 ml o uśrednionej samoistnie mocy 50%, resztę zebrałem do momentu aż leciało 10% - było tego jeszcze 400 ml - chyba pogony.

Jak pisałem kilka miesięcy temu, moim problemem było to , że nie mogłem sobie poradzić z zalewaniem kolumny i co trochę wywalało mi ciurkiem przez chłodnicę jak z kranu. Jak kapało - procent ~70-80%, jak lało ciurkiem spadało do 40-50%. Jak spłynęło to znowu kapało ładnie przez kilkanaście minut dobre i za chwilę to samo. Nie mogłem ustabilizować kolumny. Ani zmianami w przepływie wody przez ZP ani gazem. Wiem już , że błędem było kręcenie obydwoma parametrami na raz.
Pozostał mi jeszcze jeden problem. Przy bardzo wolnym przepływie wody przez ZP odnoszę wrażenie, że reflux mi się zatrzymuje, gdyż pod wpływem temperatury par woda w ZP się nagrzewa , po czym odparowuje, tworzą się pęcherze powietrza i przepływ się zatrzymuje choć kapie ciągle tak samo, temperatura stoi i procenty się nie zmieniają. Muszę lekko przytkać wylot wody z chłodnicy aby ruszyć wodę w ZP co niestety na kilka minut destabilizuje kolumnę ale wraca do normy i dalej jest ok. Wydaje mi się , że to z powodu różnicy w średnicy przepływu wody przez ZP i chłodnicę z jednego kranu. Krótko mówiąc fizyka. Jak woda na ZP leci małym przekrojem a przez chłodnicę dużo większym to w końcu przepływ przez ZP ustaje. Rozwiązaniem będzie chyba puszczenie wody na chłodnicę i ZP z osobnych kranów ale na razie nie mam jak. Muszę pomyśleć.
Uf, no to tyle.

Po za zruganiem mnie o krytykę forum , jeśli post przejdzie kontrolę :) poproszę o opinie na temat sposobu prowadzenia psocenia jak również efektów , które osiągnąłem na moim wieszaku. Dodam, że " spiryt " zarówno 95 jak i 80 % pachnie spirytem - stwierdzenie mojej drugiej połówki co bimbrem gardzi :) po rozcieńczeniu do około 40-50 % ma leciutki smaczek [ dla mnie ma mieć ] ostatnie " dobre " 500 ml po zaprawieniu syropem z sosny poszło na degustację i stwierdzono dobry bimberek. Póki co dobroć odstawiłem w słoikach zakrytych gazą do odetchnięcia , zobaczę za kilka dni co i jak.

Pozdrawiam wszystkich psotników.

P.s. Mam nadzieję , że nikt się nie obrazi za moje uwagi o forum. Nie miałem zamiaru nikogo urazić, jedynie chciałem zaznaczyć, że każdy ma prawo produkować, choćby nie stać go było na super sprzęt i można takiemu pomóc uzyskać coś dobrego na tym co ma bez krytyki i wyśmiewania. Ja nie dążę do "absolutu" badanego w laboratoriach jakby to były zawody kto zrobi bardziej czyste chemicznie. Mnie ma to smakować. Jeszcze raz przepraszam jeśli ktoś poczuł się dotknięty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”