Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

rozrywek
1100
Posty: 1144
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 12 paź 2015, 23:25

Zielonka, nie traktuj tego zbyt poważnie, czasami kimś potrząsamy, ale oczywiście w dobrej wierze, tak jak z tobą to miało miejsce. Nic się nie narobiło, jesteśmy przecież w pewnym sensie bractwem i musimy się trzymać razem, nieprawdaż? A Drupiemu zwróciłem uwagę jedynie na gramatykę, o treści wypowiedzi nie było mowy.. Także uważam że wszystko gra. A tajemny przepis mnie zaciekawił nie powiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Drupi
250
Posty: 287
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » wtorek, 3 lis 2015, 17:58

Witam. Mam pytanie dotyczące Z/P: Dziś destylowałem cukrówke na głowicy Z/P bez odstojnika i przez całe serce miałem 78,3 C na 10-tej półce, trzymałem się tej temperatury, jednak przynajmniej na początku "serca" mogłem odebrać spirytus z większą prędkością niż 17 ml./min. bez obawy że podskoczy temperatura. Próbowałem. Czy Wy bardziej trzymacie się temperatury, czy także i prędkości odbioru? Niedługo będe gotował drugi raz tą surówke, a dotychczas zawsze trzymałem się i niedużej prędkości odbioru i temperatury, trwało to długo, i nie jestem pewien czy da się to pospieszyć , bez obawy że poleci spirytus zanieczyszczony. A jak Wy to byście robili??


golec269
400
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » wtorek, 3 lis 2015, 19:19

Witaj Drupi. Trzymaj temperaturę na dziesiątej półce bo to podstawa. Odbiór jest zależny od mocy grzania, więc jeśli będzie za duży to temperatura Ci podskoczy i urobek będzie gorszej jakości. Przyjmuje się,że grzejąc 1kW możesz odbiór ustawić na 12ml ale z czasem i tak trzeba go zmniejszać bo w kegu jest coraz mniej alkoholu.


Drupi
250
Posty: 287
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » sobota, 14 lis 2015, 17:25

Dziś przerobiłem, rektyfikowałem, surówke , pozwoliłem sobie przekroczyć temperature na końcu serca, o 0,5 *C na 10-tej pólce, względem temperatury dnia. Temperatura rosła do tej wartości bardzo powoli, dopiero po przekroczeniu tej 0,5*C, rozpoczeła wyraźny marsz w góre. A do tego przekroczenia dopuściłem bo już za wolno leciało i powtórna stabilizacja nie wiele zmieniła.. Potem zmieniłem naczynie i z całości rektyfikatu wyszło 10% pogonu . Poprzednio nic nie dolewałem pogonu. Serce wyszło chyba niezłe, ma słabiutki zapach.
Czy nie sądzicie że dopuszczenie przekroczenia z definicji o 0,2 stopnia przy 1,2 metrowej kolumnie Z/P jest zbyt nadgorliwe, żeby zmieniać naczynie na pogon ??. :roll:


rozrywek
1100
Posty: 1144
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » niedziela, 15 lis 2015, 11:27

Ech Drupi, jak ty dalej nic nie rozumiesz.
Zrozum przyjacielu, kręcenie nic nie da, także powtórna stabilizacja.
Za dużo kombinowania z aparaturą destabilizuje całość, a gapienie się w termometry destabilizuje operatora.
Proces po ustabilizowaniu powinien być płynny i jednostajny, oczywiście z płynnym spadkiem procentów, prędkości odbioru oraz temperatury.
Nikt tutaj nie krytykuje nikogo bez powodu, zwyczajnie brakuje tobie cierpliwości.

Ja potrafię podkręcić maszynę, zmniejszyć refluks, ale tylko i wyłącznie do szybszego odbioru pogonów, ale tylko ze względu na czasoproces, odbiór pogonów pochłania mnóstwo czasu, a stosunek odbiór-czas-energia nie są tego warte.

Moja rada: Ustabilizuj proces, usiądź i poczytaj książkę, pomyj butelki, zrób następny nastaw, coś zreperuj, albo zepsuj i zacznij reperować, aparaturę sprawdzaj co chwilę......ale na litość boską...niczym nie kręć.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Drupi
250
Posty: 287
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » niedziela, 15 lis 2015, 12:13

Rozrywek:

Widać że nie zrozumiałeś mojego wpisu, bo u mnie nigdy nie było spadku procentów na kolumnie nawet na samym końcu pogonu, leci albo 95 albo nic. Moja zabawa zawsze będzie się opierać na gapieniu się w termometr. A pisałem o tym że, przekroczenie temperatury na dole kolumny o 0,5 *C pod koniec odbioru SERCA, nie wpływa na jego jakość, bo pogony z Etanolem nie dotrą jeszcze do głowicy , są skutecznie hamowane refluksem, a są cięższe od Etanolu . Ja w smaku nie czuje różnicy. Liczy się tagże ekonomja, ile przeznacze na pogon. Ale u mnie po przekroczeniu tych 0,5 *C względem tej jaka była na początku SERCA, różnica w smaku jest wyczuwalna. Pracuje bez regulatora, bo przy grzałce 1500 i kolumnie 50 mm. zakup regulatora wydaje mi się zbędny, może być zastąpiony zwiększeniem refluksu, a zalanie robie przez wlanie do kolumny górą podczas rozgrzewania wsadu.
Dlatego wcześniej zadałem takie pytanie.


golec269
400
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » niedziela, 15 lis 2015, 22:55

Spróbuj pociągnąć do 95st. na 10 półce tylko odbierz w inne naczynie niż serce-też nie powinno być różnicy. Jak byś miał termometr w połowie kolumny to byś mógł to lepiej poprowadzić żeby mieć więcej spirta. Mam troszkę dłuższą kolumnę i spirytus odbieram do 85st. na ter w środku kolumny i jest dobry tylko potrzebuje lepszego przewietrzenia.


rozrywek
1100
Posty: 1144
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 16 lis 2015, 00:01

Nie bez powodu nazywamy serce sercem. A jest coś co nie jest już sercem, a nie jest jeszcze pogonem. Alkoholomierz wskaże odpowiedni procent, termometr temperaturę. Ale wprawny nos i dobry smakowy kubek to potrafi wyłapać.
Prowadź proces jak chcesz, ja tylko chciałem doradzić. Pozdrowienia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


grucha4u
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 18:35
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: grucha4u » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:19

Witam serdecznie, z góry przepraszam za post pewnie w złym temacie ale posiadam poważny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mianowicie posiadam taki sprzęt http://allegro.pl/automatyczny-destylat ... 64669.html

4 razy prowadziłem destylacje i za każdym razem z takim samym efektem, nastaw owocowy 20 kg cukru porzeczka i drożdże t3 beczka 80l
wrzucony na 2 razy po 40l. W sprzęcie 30 cm wypełnienie miedziane + 10 zmywaków z lidla. po zagrzaniu kolumny do 78*C zaczyna kapać psota, wylewam 300ml i reszta w osobne miejsce to samo powtarzam w 2 destylacji.
Efekt(problem) około 10l 96% ale straszny odór rozpuszczalnika we wszystkich destylatach nie zależnie z jakiego owocu i z jakich drożdży.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc bo czytam forum już wiele godzin i nadal problemu rozwiązać nie potrafię.

Awatar użytkownika

Kula
900
Posty: 910
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Kula » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:36

Jeśli pracujesz tak jak w opisanej aukcji:
"wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik"
to zapomnij o dobrej jakości produkcie. Generalnie to sprzęt nadaje się do szybkiego zwrotu - nawet ze stratą. Sorki, taka prawda.
Tylko dwie podpowiedzi - po pierwsze ilość zmywaków totalnie niewystarczająca, po drugie takie kolumny nie pracują w trybie auto tylko manual.
Jeśli po przeczytaniu całego tematu nie potrafisz wyciągnąć wniosków to nie bierz się za to hobby.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna


Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1400
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: aronia » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:49

Zacznij od usunięcia odstojnika, później przenieś czujnik temperatury niżej, popraw wypełnienie - albo zwiększ ilość zmywaków albo zastosuj sprężynki. W kolejnym kroku zrezygnuj na kilka procesów z tego "AUTOMATU" i samodzielnie staraj się opanować prowadzenie procesu: Frakcje dziel na zapach/smak, a nie kierując się załozoną ilością(chociaż tutaj podejrzewam wpływ instrukcji od sprzedającego).
Piszesz o rozpuszczalniku - to zacznij od samej cukrówki bez dodatków, bo na niej najszybciej nauczysz się rozpoznawać co jest dobre a co nie.
Sprawdź też ten swój miernik, bo to 96 to nie jest takie łatwe, a tym bardziej na takim sprzęcie jak przedstawiłeś.
P.S. W wolnej chwili wróć do pierwszego postu i porównaj sprzęt który przedstawiłeś z konfiguracją jaka jest tam opisna - w miarę możliwości spróbuj to poprawić.


robert4you
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » poniedziałek, 5 wrz 2016, 21:08

Leci rozpuszczalnik bo to jest automat do produkcji rozpuszczalnika po prostu. Skorzystaj z ostatniej porady to może uzyskasz spirytus.
Piję bo nie muszę!


Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Lambada 2 » wtorek, 3 sty 2017, 20:36

Jako "źrebak" na tym bardzo dobrze zorganizowanym forum pragnę poinformować iż chylę głowę przed wszystkimi specjalistami przez duże "S" i na dowód tego przesyłam link do aukcji którą wystawiłem po zapoznaniu się z z treścią tego dokumentu .
Wielki "szacun" dla wszelkich Alchemików !
a to link : http://allegro.pl/show_item.php?item=6667901129
Obiecuję poprawę !


tomeks
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 20:13
Krótko o sobie: Jestem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: DZL
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: tomeks » wtorek, 3 sty 2017, 21:16

Szkoda takiego cuda się pozbywać . :D :klaszcze:

Awatar użytkownika

zzibii
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: zzibii » środa, 4 sty 2017, 09:30

Szybkowar idealny do bigosu dla dużej rodziny, lub na dużą imprezę :)


michal278
1050
Posty: 1062
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: michal278 » środa, 4 sty 2017, 09:58

Mój tesciu na czymś takim wina przerabia, nawet jego 80% uzysku nie jest złe, tylko kończy przy 40% gdy zaczyna kapać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

kmarian
300
Posty: 326
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: kmarian » środa, 4 sty 2017, 18:23

Lambada 2 pisze:... Obiecuję poprawę !
Jeżeli z jakiegoś powodu to cudo Ci nie zejdzie, tzn. nie sprzedasz go, to sobie zostaw i "będzie Pan zadowolony". Serio mówię. Odetniesz odstojniki (może się na coś przydadzą) i zrobisz całkiem fajnego pot still'a. Pomiędzy czasem "psot" - tak jak koledzy doradzają - nada się na bigos i nie tylko. Kawał gara. Przyda się.


michal278
1050
Posty: 1062
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: michal278 » środa, 4 sty 2017, 22:09

Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Lambada 2
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 18:34
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Lambada 2 » środa, 11 sty 2017, 20:38

michal278 pisze:Też przyda się gar do pasteryzacji i wekowania.


Postępując według waszych porad : pokroiłem ten złom na kawałki , wstawiłem termometry i sondy do pomiaru soczewicy w czterech miejscach oraz zakupiłem grzałkę płaską o mocy 2600W . Regulator mocy i Voltomierz oraz konstrukcja pieca jak tylko zbuduję to umieszczę foty . Jednocześnie zasilanie wodą i ocieplenie kolumny otuliną 28/13 kolory szarego . Lekko wypełniam to cudo rozwiniętym zmywakiem i będę próbował psocić , gdyż do pasteryzacji weków nie jest odpowiednia pora roku . Z góry dziękuję za wszystkie rady i porady :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 825
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: ramzol » środa, 11 sty 2017, 22:33

Mocowanie termometru w garze/pokrywce od środka tez plastikowe?? Jeżeli tak to zamień bo może oddawać przepyszne :evil: posmaki. Kup od razu sprężynki pryzmatyczne.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


dzozef
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: dzozef » środa, 11 sty 2017, 22:39

Pomysłowo zamontowałeś czujnik termometru w garze ale w ten sposób plastik z dławika a dokładnie nakrętka ma kontakt z oparami. To chyba nie najlepsze rozwiązanie.


robert4you
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » środa, 11 sty 2017, 23:28

Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem. Sa nawet na alegro. Sam je stosuje jako porty termometrów, sprawdzają się znakomicie i nie wymagają spawania.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piję bo nie muszę!


Szlumf
900
Posty: 901
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Szlumf » środa, 11 sty 2017, 23:47

robert4you pisze:Takie dławice można kupić nierdzewne z silikonowym uszczelnieniem.

Możesz dać link? Znalazłem tylko do wspawania.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4464
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: radius » czwartek, 12 sty 2017, 11:39

SPIRITUS FLAT UBI VULT


robert4you
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: robert4you » czwartek, 12 sty 2017, 13:56

Tu konkretna aukcja

http://allegro.pl/przepust-czujnika-gil ... 40922.html

Te maja silikonowe uszczelnienie, takie elektryczne standardowe maja uszczelnienia plastikowe/gumowe.
Piję bo nie muszę!


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości