Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

rozrywek
1050
Posty: 1083
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 12 paź 2015, 23:25

Zielonka, nie traktuj tego zbyt poważnie, czasami kimś potrząsamy, ale oczywiście w dobrej wierze, tak jak z tobą to miało miejsce. Nic się nie narobiło, jesteśmy przecież w pewnym sensie bractwem i musimy się trzymać razem, nieprawdaż? A Drupiemu zwróciłem uwagę jedynie na gramatykę, o treści wypowiedzi nie było mowy.. Także uważam że wszystko gra. A tajemny przepis mnie zaciekawił nie powiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Drupi
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » wtorek, 3 lis 2015, 17:58

Witam. Mam pytanie dotyczące Z/P: Dziś destylowałem cukrówke na głowicy Z/P bez odstojnika i przez całe serce miałem 78,3 C na 10-tej półce, trzymałem się tej temperatury, jednak przynajmniej na początku "serca" mogłem odebrać spirytus z większą prędkością niż 17 ml./min. bez obawy że podskoczy temperatura. Próbowałem. Czy Wy bardziej trzymacie się temperatury, czy także i prędkości odbioru? Niedługo będe gotował drugi raz tą surówke, a dotychczas zawsze trzymałem się i niedużej prędkości odbioru i temperatury, trwało to długo, i nie jestem pewien czy da się to pospieszyć , bez obawy że poleci spirytus zanieczyszczony. A jak Wy to byście robili??
OLM kolumna 60,3 mm.
Sprężynki pryzmatyczne 150 cm.
Glowica Aabratek
Sterownik SD 2


golec269
250
Posty: 269
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » wtorek, 3 lis 2015, 19:19

Witaj Drupi. Trzymaj temperaturę na dziesiątej półce bo to podstawa. Odbiór jest zależny od mocy grzania, więc jeśli będzie za duży to temperatura Ci podskoczy i urobek będzie gorszej jakości. Przyjmuje się,że grzejąc 1kW możesz odbiór ustawić na 12ml ale z czasem i tak trzeba go zmniejszać bo w kegu jest coraz mniej alkoholu.


Drupi
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » sobota, 14 lis 2015, 17:25

Dziś przerobiłem, rektyfikowałem, surówke , pozwoliłem sobie przekroczyć temperature na końcu serca, o 0,5 *C na 10-tej pólce, względem temperatury dnia. Temperatura rosła do tej wartości bardzo powoli, dopiero po przekroczeniu tej 0,5*C, rozpoczeła wyraźny marsz w góre. A do tego przekroczenia dopuściłem bo już za wolno leciało i powtórna stabilizacja nie wiele zmieniła.. Potem zmieniłem naczynie i z całości rektyfikatu wyszło 10% pogonu . Poprzednio nic nie dolewałem pogonu. Serce wyszło chyba niezłe, ma słabiutki zapach.
Czy nie sądzicie że dopuszczenie przekroczenia z definicji o 0,2 stopnia przy 1,2 metrowej kolumnie Z/P jest zbyt nadgorliwe, żeby zmieniać naczynie na pogon ??. :roll:
OLM kolumna 60,3 mm.
Sprężynki pryzmatyczne 150 cm.
Glowica Aabratek
Sterownik SD 2


rozrywek
1050
Posty: 1083
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » niedziela, 15 lis 2015, 11:27

Ech Drupi, jak ty dalej nic nie rozumiesz.
Zrozum przyjacielu, kręcenie nic nie da, także powtórna stabilizacja.
Za dużo kombinowania z aparaturą destabilizuje całość, a gapienie się w termometry destabilizuje operatora.
Proces po ustabilizowaniu powinien być płynny i jednostajny, oczywiście z płynnym spadkiem procentów, prędkości odbioru oraz temperatury.
Nikt tutaj nie krytykuje nikogo bez powodu, zwyczajnie brakuje tobie cierpliwości.

Ja potrafię podkręcić maszynę, zmniejszyć refluks, ale tylko i wyłącznie do szybszego odbioru pogonów, ale tylko ze względu na czasoproces, odbiór pogonów pochłania mnóstwo czasu, a stosunek odbiór-czas-energia nie są tego warte.

Moja rada: Ustabilizuj proces, usiądź i poczytaj książkę, pomyj butelki, zrób następny nastaw, coś zreperuj, albo zepsuj i zacznij reperować, aparaturę sprawdzaj co chwilę......ale na litość boską...niczym nie kręć.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Drupi
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » niedziela, 15 lis 2015, 12:13

Rozrywek:

Widać że nie zrozumiałeś mojego wpisu, bo u mnie nigdy nie było spadku procentów na kolumnie nawet na samym końcu pogonu, leci albo 95 albo nic. Moja zabawa zawsze będzie się opierać na gapieniu się w termometr. A pisałem o tym że, przekroczenie temperatury na dole kolumny o 0,5 *C pod koniec odbioru SERCA, nie wpływa na jego jakość, bo pogony z Etanolem nie dotrą jeszcze do głowicy , są skutecznie hamowane refluksem, a są cięższe od Etanolu . Ja w smaku nie czuje różnicy. Liczy się tagże ekonomja, ile przeznacze na pogon. Ale u mnie po przekroczeniu tych 0,5 *C względem tej jaka była na początku SERCA, różnica w smaku jest wyczuwalna. Pracuje bez regulatora, bo przy grzałce 1500 i kolumnie 50 mm. zakup regulatora wydaje mi się zbędny, może być zastąpiony zwiększeniem refluksu, a zalanie robie przez wlanie do kolumny górą podczas rozgrzewania wsadu.
Dlatego wcześniej zadałem takie pytanie.
OLM kolumna 60,3 mm.
Sprężynki pryzmatyczne 150 cm.
Glowica Aabratek
Sterownik SD 2


golec269
250
Posty: 269
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » niedziela, 15 lis 2015, 22:55

Spróbuj pociągnąć do 95st. na 10 półce tylko odbierz w inne naczynie niż serce-też nie powinno być różnicy. Jak byś miał termometr w połowie kolumny to byś mógł to lepiej poprowadzić żeby mieć więcej spirta. Mam troszkę dłuższą kolumnę i spirytus odbieram do 85st. na ter w środku kolumny i jest dobry tylko potrzebuje lepszego przewietrzenia.


rozrywek
1050
Posty: 1083
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 16 lis 2015, 00:01

Nie bez powodu nazywamy serce sercem. A jest coś co nie jest już sercem, a nie jest jeszcze pogonem. Alkoholomierz wskaże odpowiedni procent, termometr temperaturę. Ale wprawny nos i dobry smakowy kubek to potrafi wyłapać.
Prowadź proces jak chcesz, ja tylko chciałem doradzić. Pozdrowienia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


grucha4u
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 18:35
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: grucha4u » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:19

Witam serdecznie, z góry przepraszam za post pewnie w złym temacie ale posiadam poważny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mianowicie posiadam taki sprzęt http://allegro.pl/automatyczny-destylat ... 64669.html

4 razy prowadziłem destylacje i za każdym razem z takim samym efektem, nastaw owocowy 20 kg cukru porzeczka i drożdże t3 beczka 80l
wrzucony na 2 razy po 40l. W sprzęcie 30 cm wypełnienie miedziane + 10 zmywaków z lidla. po zagrzaniu kolumny do 78*C zaczyna kapać psota, wylewam 300ml i reszta w osobne miejsce to samo powtarzam w 2 destylacji.
Efekt(problem) około 10l 96% ale straszny odór rozpuszczalnika we wszystkich destylatach nie zależnie z jakiego owocu i z jakich drożdży.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc bo czytam forum już wiele godzin i nadal problemu rozwiązać nie potrafię.

Online
Awatar użytkownika

Kula
850
Posty: 867
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Kula » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:36

Jeśli pracujesz tak jak w opisanej aukcji:
"wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik"
to zapomnij o dobrej jakości produkcie. Generalnie to sprzęt nadaje się do szybkiego zwrotu - nawet ze stratą. Sorki, taka prawda.
Tylko dwie podpowiedzi - po pierwsze ilość zmywaków totalnie niewystarczająca, po drugie takie kolumny nie pracują w trybie auto tylko manual.
Jeśli po przeczytaniu całego tematu nie potrafisz wyciągnąć wniosków to nie bierz się za to hobby.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość