Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:13
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: ziulek1985 » czwartek, 10 lip 2014, 19:50

Ale... zmywaki nie układają się równo a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania + trzy razy kijem od miotły :D żeby uzyskać takie ułożenie musiałbyś rozciąć każdy zmywak na 15 części więc dalej obstaje za wiórami (byle nie za długie), może nie mam takiego doświadczenia jak koledzy ale moim zdaniem jedynie sprężynki mogłyby się ułożyć bardziej równomiernie.

ps. ostatni popęd wyszedł wyśmienicie spirytusik na nalewkę wiśniową w 100% zadowalający moje oczekiwania pomimo niesklarowanego do końca nastawu.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5119
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 lip 2014, 23:12

ziulek1985 pisze:Ale... zmywaki nie układają się równo(1)a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków(2) i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania(3)

Bzdura, bzdura i bzdura.

Wysłane za pomocą Tapatalk

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

wiking
400
Posty: 449
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Odp: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM

Postautor: wiking » piątek, 11 lip 2014, 02:03

Zygmunt pisze:Bzdura, bzdura i bzdura.
@ ziulek1985, z mojej strony, to jeszcze raz bzdura.


ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:13
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: ziulek1985 » wtorek, 15 lip 2014, 17:00

W związku z tym że wypowiedzieli się inni, muszę:
1) przyznać rację koledze Radius'owi
2) podziękować za wyprowadzenie z błędu
3) stwierdzić, że jestem mało wymagający, bądź mam zaburzoną subiektywną ocenę własnego wyrobu.

A tak na poważnie, przyjmuje krytykę, ale jednak pozostanę na wiórach a może kiedyś w przyszłości zbuduję od podstaw nową kolumnę.

Awatar użytkownika

zielonka
300
Posty: 310
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: zielonka » środa, 7 paź 2015, 21:42

Nie wiem czy warto cokolwiek tu dopowiadać bom wszak ZIELONKA ale-
zamontowałem zaworek precyzyjny na dopływie wody do ZP, moc mam stałą spod zbiornika 30l 1000w i opaska dookoła około 1000.
Mocy nie mogę zmieniać(Dzięki Panu z Myszkowa) więc odpada problem kilku parametrów. U mnie obsługa polega na rozpoczęciu skraplania i zwiększeniu przepływu aby go zabić. Potem zmniejszam przepływ aby pojawił sie jakis produkt. Zostawiam jak kapie jak u spaqdochroniarzy czyli 121, 122, 123, znaczy co sekundę. I tyle . Reszta to jak śpiewał Gintrowski kwestia smaku(i zapachu). Po odrzuceniu RELIGIJNEJ 200g leci naprawdę coś co się nadaje do spożycia( robię jęczmień lub kukurydzę-pycha) Jak zrobię dwa razy to traci ten piękny kwaskowo-winny posmak-wtedy mamy LUX ale wolę 1szy raz bo i tak mam 95 (kolumna 120cm i zmywaki!!!) ale ma smak który lubię. Z jęczmienia mam tajny przepis i jest bajka(14 dni), z kukurydzy wg wujka Jesse i jest NAPRAWDĘ DOBRE.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


Drupi
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » niedziela, 11 paź 2015, 13:13

Ja u siebie mam tylko jedną grzałkę 1500v, (wtedy sprzedawca mówił ze kolumnie 50mm. łatwiej jest ustabilizować taką grzalką ) jak kupuje się sprzęt w tańszej opcji bez regulatora a za to z ocieplonym kegiem i kolumną, gdyż ocieplenie ma duży wpływ na temperature wewnątrz kotła i większa grzałka jest w tym przypadku zbędna.. I żeby na początku procesu jak jeszcze nie kapie a temperatura na szczycie szybko wzrasta, (wyłączam) grzałke na chwile, i ponownie (włączam) żeby w ten sposób zalać kolumne. Żeby kolumna zalała się flegmą. Czy Wy też byście tak zalewali ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2015, 12:50 przez Drupi, łącznie zmieniany 3 razy.


rozrywek
1150
Posty: 1153
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » niedziela, 11 paź 2015, 16:38

Drupi - Grzałki się nie wyłancza tylko wyłącza, a ponownie się włącza nie włancza.
Zielonka - nie ma tajnych przepisów, my tu jesteśmy po to aby się wiedzą i doświadczeniem dzielić.
Poza tym że zato pisze się osobno, to nie ma żadnego za to. A jest ZA TO kubeł wody na głowę. Cieszcie się że nie wylądowaliście w szokujących tematach.
Polecam powrót do pierwszego wpisu tego tematu, oraz dokładne studium owego.
A zastosowanie grzałki o odpowiedniej mocy która teoretyczne ustabilizuje proces? BEZ REGULATORA.
Zajefajny pomysł.
Polecam usunięcie powyższych postów jako zaśmiecające temat WŁONCZNIE z moim.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Drupi
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » niedziela, 11 paź 2015, 17:15

OK. rozrywek. ;) Proponuje Ci przy najbliższej okazji porozmawiać z profesjonalną kucharką. :D Albo samemu spróbuj zrobić eksperyment :
1. Spróbuj zagotować rosół bardzo szybko na dużym palniku.
2. Spróbuj zrobić to najwolniej jak potrafisz na małym palniku nawet pół dnia ale żeby cały czas się gotowało.
3. A potem spróbuj obydwa sam, lub niech kto inny też spróbuje, a zobaczysz wielką różnice . :)

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5119
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Zygmunt » niedziela, 11 paź 2015, 17:47

Sprzedawca- co widać po tm, co sprzedaje- nie ma zielonego pojęcia jak to działa. Cóż, urok Allegro. Nie wiem jaki sens ma powyższy post rosołowy, bo nijak się to ma do destylacji.

Do rzecz- zalewanie kolumny nie polega na odłączaniu grzałki. Zalać mógłbyś grzejąc wyższą mocą przy maksymalnym przepływie przez głowicę CM. Grzałka 1500W nie wystarczy do zalania 50mm, chyba, że w bardzo szczególnych warunkach. Jeżeli chcesz zwilżyć wypełnienie przed stabilizacją (co jest bardzo dobrym kierunkiem), polecam wlanie od góry- jeżeli masz taka techniczną możliwość- flaszki spirytusu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

zielonka
300
Posty: 310
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: zielonka » poniedziałek, 12 paź 2015, 19:26

No i się narobiło, przepis nazywam tajny ponieważ nie mój i wycyganiłem go po dwudniowym spożywaniu, pod przysięgą z piórem czarnego koguta wycelowanym w oko. Jeśli jednak kolega ROZRYWEK zainteresowany było pytać , dałem DRUPIEMU na priv bo po prostu zapytał
Nie sądziłem że jako ZIELONKA mógłbym wnieść akurat cudzy przepis na forum ale biorąc pod uwagę że przepisodawca jest zagorzałym(piękne słowo) miłośnikiem naturalnych produktów i procesów to pewnie da się go przekonać że warto go upowszechnić.
Zapytam.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


rozrywek
1150
Posty: 1153
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 12 paź 2015, 23:25

Zielonka, nie traktuj tego zbyt poważnie, czasami kimś potrząsamy, ale oczywiście w dobrej wierze, tak jak z tobą to miało miejsce. Nic się nie narobiło, jesteśmy przecież w pewnym sensie bractwem i musimy się trzymać razem, nieprawdaż? A Drupiemu zwróciłem uwagę jedynie na gramatykę, o treści wypowiedzi nie było mowy.. Także uważam że wszystko gra. A tajemny przepis mnie zaciekawił nie powiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Drupi
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » wtorek, 3 lis 2015, 17:58

Witam. Mam pytanie dotyczące Z/P: Dziś destylowałem cukrówke na głowicy Z/P bez odstojnika i przez całe serce miałem 78,3 C na 10-tej półce, trzymałem się tej temperatury, jednak przynajmniej na początku "serca" mogłem odebrać spirytus z większą prędkością niż 17 ml./min. bez obawy że podskoczy temperatura. Próbowałem. Czy Wy bardziej trzymacie się temperatury, czy także i prędkości odbioru? Niedługo będe gotował drugi raz tą surówke, a dotychczas zawsze trzymałem się i niedużej prędkości odbioru i temperatury, trwało to długo, i nie jestem pewien czy da się to pospieszyć , bez obawy że poleci spirytus zanieczyszczony. A jak Wy to byście robili??


golec269
450
Posty: 457
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » wtorek, 3 lis 2015, 19:19

Witaj Drupi. Trzymaj temperaturę na dziesiątej półce bo to podstawa. Odbiór jest zależny od mocy grzania, więc jeśli będzie za duży to temperatura Ci podskoczy i urobek będzie gorszej jakości. Przyjmuje się,że grzejąc 1kW możesz odbiór ustawić na 12ml ale z czasem i tak trzeba go zmniejszać bo w kegu jest coraz mniej alkoholu.


Drupi
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » sobota, 14 lis 2015, 17:25

Dziś przerobiłem, rektyfikowałem, surówke , pozwoliłem sobie przekroczyć temperature na końcu serca, o 0,5 *C na 10-tej pólce, względem temperatury dnia. Temperatura rosła do tej wartości bardzo powoli, dopiero po przekroczeniu tej 0,5*C, rozpoczeła wyraźny marsz w góre. A do tego przekroczenia dopuściłem bo już za wolno leciało i powtórna stabilizacja nie wiele zmieniła.. Potem zmieniłem naczynie i z całości rektyfikatu wyszło 10% pogonu . Poprzednio nic nie dolewałem pogonu. Serce wyszło chyba niezłe, ma słabiutki zapach.
Czy nie sądzicie że dopuszczenie przekroczenia z definicji o 0,2 stopnia przy 1,2 metrowej kolumnie Z/P jest zbyt nadgorliwe, żeby zmieniać naczynie na pogon ??. :roll:


rozrywek
1150
Posty: 1153
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » niedziela, 15 lis 2015, 11:27

Ech Drupi, jak ty dalej nic nie rozumiesz.
Zrozum przyjacielu, kręcenie nic nie da, także powtórna stabilizacja.
Za dużo kombinowania z aparaturą destabilizuje całość, a gapienie się w termometry destabilizuje operatora.
Proces po ustabilizowaniu powinien być płynny i jednostajny, oczywiście z płynnym spadkiem procentów, prędkości odbioru oraz temperatury.
Nikt tutaj nie krytykuje nikogo bez powodu, zwyczajnie brakuje tobie cierpliwości.

Ja potrafię podkręcić maszynę, zmniejszyć refluks, ale tylko i wyłącznie do szybszego odbioru pogonów, ale tylko ze względu na czasoproces, odbiór pogonów pochłania mnóstwo czasu, a stosunek odbiór-czas-energia nie są tego warte.

Moja rada: Ustabilizuj proces, usiądź i poczytaj książkę, pomyj butelki, zrób następny nastaw, coś zreperuj, albo zepsuj i zacznij reperować, aparaturę sprawdzaj co chwilę......ale na litość boską...niczym nie kręć.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Drupi
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Drupi » niedziela, 15 lis 2015, 12:13

Rozrywek:

Widać że nie zrozumiałeś mojego wpisu, bo u mnie nigdy nie było spadku procentów na kolumnie nawet na samym końcu pogonu, leci albo 95 albo nic. Moja zabawa zawsze będzie się opierać na gapieniu się w termometr. A pisałem o tym że, przekroczenie temperatury na dole kolumny o 0,5 *C pod koniec odbioru SERCA, nie wpływa na jego jakość, bo pogony z Etanolem nie dotrą jeszcze do głowicy , są skutecznie hamowane refluksem, a są cięższe od Etanolu . Ja w smaku nie czuje różnicy. Liczy się tagże ekonomja, ile przeznacze na pogon. Ale u mnie po przekroczeniu tych 0,5 *C względem tej jaka była na początku SERCA, różnica w smaku jest wyczuwalna. Pracuje bez regulatora, bo przy grzałce 1500 i kolumnie 50 mm. zakup regulatora wydaje mi się zbędny, może być zastąpiony zwiększeniem refluksu, a zalanie robie przez wlanie do kolumny górą podczas rozgrzewania wsadu.
Dlatego wcześniej zadałem takie pytanie.


golec269
450
Posty: 457
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: golec269 » niedziela, 15 lis 2015, 22:55

Spróbuj pociągnąć do 95st. na 10 półce tylko odbierz w inne naczynie niż serce-też nie powinno być różnicy. Jak byś miał termometr w połowie kolumny to byś mógł to lepiej poprowadzić żeby mieć więcej spirta. Mam troszkę dłuższą kolumnę i spirytus odbieram do 85st. na ter w środku kolumny i jest dobry tylko potrzebuje lepszego przewietrzenia.


rozrywek
1150
Posty: 1153
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 16 lis 2015, 00:01

Nie bez powodu nazywamy serce sercem. A jest coś co nie jest już sercem, a nie jest jeszcze pogonem. Alkoholomierz wskaże odpowiedni procent, termometr temperaturę. Ale wprawny nos i dobry smakowy kubek to potrafi wyłapać.
Prowadź proces jak chcesz, ja tylko chciałem doradzić. Pozdrowienia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


grucha4u
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 18:35
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: grucha4u » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:19

Witam serdecznie, z góry przepraszam za post pewnie w złym temacie ale posiadam poważny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mianowicie posiadam taki sprzęt http://allegro.pl/automatyczny-destylat ... 64669.html

4 razy prowadziłem destylacje i za każdym razem z takim samym efektem, nastaw owocowy 20 kg cukru porzeczka i drożdże t3 beczka 80l
wrzucony na 2 razy po 40l. W sprzęcie 30 cm wypełnienie miedziane + 10 zmywaków z lidla. po zagrzaniu kolumny do 78*C zaczyna kapać psota, wylewam 300ml i reszta w osobne miejsce to samo powtarzam w 2 destylacji.
Efekt(problem) około 10l 96% ale straszny odór rozpuszczalnika we wszystkich destylatach nie zależnie z jakiego owocu i z jakich drożdży.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc bo czytam forum już wiele godzin i nadal problemu rozwiązać nie potrafię.

Awatar użytkownika

Kula
900
Posty: 939
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: Kula » poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:36

Jeśli pracujesz tak jak w opisanej aukcji:
"wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik"
to zapomnij o dobrej jakości produkcie. Generalnie to sprzęt nadaje się do szybkiego zwrotu - nawet ze stratą. Sorki, taka prawda.
Tylko dwie podpowiedzi - po pierwsze ilość zmywaków totalnie niewystarczająca, po drugie takie kolumny nie pracują w trybie auto tylko manual.
Jeśli po przeczytaniu całego tematu nie potrafisz wyciągnąć wniosków to nie bierz się za to hobby.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości