Rosyjska klasztorna nalewka borówkowo-wiśniowa

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: wojs40 »

Jest to przepis z książki, póki co nie sprawdzony ale brzmiący bardzo pysznie :D
Skład:
* wódka czysta 40-50% - 1 l
* koniak 40% 1/2 l
* owoce borówki brusznicy 1,2 kg
* wiśnie sokówki 1/2 kg
* miód jasny płynny (patoka) 2 łyżki stołowe
* sok z 1/2 cytryny

Do szklanego naczynia wsypać umyte i osuszone zdrowe i w pełni dojrzałe borówki i wiśnie /niestety nie jest napisane czy pozbawione pestek - ja stawiam że tak/ zalać je wódką zmieszaną z koniakiem. Naczynie szczelnie zamknąć i na 2 tygodnie postawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po tym czasie alkohol zlać, dodać miód i dokładnie wymieszać. Odstawić na jeszcze 2-3 dni. Nalewkę przecedzić przez bibułę filtracyjną. Można używać od razu lub jeszcze lepiej po 6-miesięcznym okresie dojzewania. Nalewka ma piękny czerwony kolor, super zapach i bardzo charakterystyczny słodko-kwaśny smak leciutką nutą cierpkawej goryczki. :piwo:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”