Zacieranie RYŻU-ryżówka

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: seneka »

Daj znać co z tego finalnie Ci wyszło.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
koncentraty wina

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: maniek86 »

Pozwolę sobie opisać mój trunek ala whiskey, mianowicie zatarłem ryż enzymami całość leżakowała z dębem(szczapki z białego słodkiego wina), destylowana raz na półkowej, ogólnie całość nie zachwyca. Nie jest to zły alkohol ale mało wyrazisty. Ale jeśli mam nadmiar ryżu to warto zrobić z tego spirytus, napewno wyjdzie smaczny.
Bimber forever !!!

pl_dk
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 21:55
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: pl_dk »

Czy z zacierów ryżowych robicie spirytus? Jak wrażenia?
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 paź 2017, 16:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą.

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Witam ponownie. Finalnie 2,5 L gotowego wyrobu o stężeniu 42%. Wrażenia są następujące: zapach - delikatny, bardzo czuć tutaj pszenicę (po robieniu piwa takie składniki daje się łatwo rozróżnić), smak - ostry na końcu, tak jakby udział miało w tym żyto ale nie miało. Na razie jest to tylko próba po 2 tygodniach. O reszcie wrażeń opowiem po konsumpcji za pół roku. Pozdrawiam

Wysokiprocent
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 09:39
Podziękował: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Wysokiprocent »

Witam. Czekam niecierpliwie aż zaczniesz zacierać i opiszesz krok po kroku drogę która trzeba przejść
Wysokiprocent

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Nie czekaj, działaj, próbuj, szukaj złotego środka. Oto mój - http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... ml#p155409
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”