To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: marek85 »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wysokość 2,7 metra, rura fi 63mm, bufor, obniżony OLM, zasyp sprężynkami od Plipka. Ogólnie przeprowadziłem dopiero 2 destylacje, teraz muszę obydwa otrzymane destylaty przepuścić 2 raz. Co do jakości urobku narazie nie mogę sie wypowiedzieć, jedynie tyle że ten otrzymany po 1 destylacji da sie wypić ale "to nie jest to". Może w sobotę uda mi sie przepuscic to drugi raz :)
alembiki

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Zbynek80 »

Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

Witaj Marek 85! Piękny sprzęt-też mam kolumnę puszkową z OLM. Czy mógłbyś powiedzieć jakie wielkości mają duże i małe jeziorko? Czy na OLM masz pierścień centrujący? Ja na swojej już zrobiłem produkt który mnie osobiście zadowala(96,6% i smak lekko słodkawy z końcówką lekko rozgrzewającą).
Moja kolumna jest niższa ma 2,35cm. Czy to jest wyrób od Akasa ?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: herbata666 »

Od razu widać, kto robił to cudeńko :D.
Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

Nie ważne ile :D, ważne że wart jest każdej złotówki na niego wydanej
(tak naprawdę nie wychodzi tak drogo).
Czy mógłbyś powiedzieć jakie wielkości mają duże i małe jeziorko?
W głowicy około 150ml, a w OLM koło 10-15 wystarczy.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Zbynek80 »

herbata666 pisze:
Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

Nie ważne ile :D, ważne że wart jest każdej złotówki na niego wydanej
(tak naprawdę nie wychodzi tak drogo).
Nie twierdzę, że byłoby inaczej. Odebrałem nie dawno kolumnę 2,46 z OLM z Aabratkiem bez bufora i po prostu ciekaw byłem ile więcej kosztowałaby w takiej konfiguracji.
Jeśli Marek nie chce pisać tutaj zawsze może napisać na pw.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

W głowicy jeziorko około 130ml, a szczerze sie przyznam ze w OLM nie wiem jakie jest, zapytam producenta. Wykonanie bardzo profesjonale, nie będę pisał publicznie od kogo bo nie wiem czy ta osoba by sobie tego życzyła. Kurczę caly czaas myślę jaki będzie smak po drugiej destylacji :p obym tylko otrzymał to czego oczekuje
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: arbaletnik »

Po co w tym sprzęcie dodatkowa chłodnica pod OLM :?:
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Zbynek80 »

marek85 pisze: nie będę pisał publicznie od kogo
Każdy w temacie i tak to wie :) Ja mam od tej samej osoby.

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: grzesiekpioro »

No na pewno sprzedawca by się obraził jak ktoś się chwali jego produktem. Jeszcze nie daj boże, że ktoś by u niego coś jeszcze kupił ;) .
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: gr000by »

Szczególnie, że jest bardzo rozpoznawalny po buforze i rączkach dospawanych do SMSów ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: HomoChemicus »

No i te rurki na odbiorze. Z tej kryzy teflonowej co oferuje zrobiłem przepływomierz (wepchnąłem ją dość głęboko w rurkę).
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Zbynek80 »

A jak zrobić z niej przepływomierz ?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: boxer1981228 »

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: olo 69 »

arbaletnik pisze:Po co w tym sprzęcie dodatkowa chłodnica pod OLM :?:
Pewnie po to, aby nie odbierać gorącego destylatu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: arbaletnik »

No tak przypuszczałem, ale pewności nie miałem. Czyli od razu zdatnego do picia :piwo: o ile spirytus da się wypić na świeżo. :odlot:
Zapomniałem pogratulować koledze kolumny, niech służy wydajnie i bezawaryjnie. Pzdr.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

@Marek 85. Witaj, jak przepuścisz surówkę to daj znać jaki Ci wyszedł produkt.
Dzięki za drożdze.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Witam, udało mi sie wczoraj wykonać druga destylacje. Pachnie ładnie, calkiem łagodnie. Dopiero dzisiaj wymieszałem z woda na 43%, puki co trudno powiedzieć czy to juz jest "to", za świeży temat. Dam temu kilka dni odpocząć i później napisze, co prawda już wczoraj odbyły się pierwsze próby degustacji, ale z szwagrem byliśmy już po kilku głębszych i trudno o obiektywna ocenę, jednak nawet na świeżo smak byl calkiem ok. Zobaczymy, oby się udało. Niestety mam troche obaw bo cos tam czuć bylo, ale chyba za wczesnie na ocenę
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: gary1966 »

Serwus, a sprężynki przygotowane zgodnie z tematem :?: :http://alkohole-domowe.com/forum/jak-do ... t4875.html.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Szczerze to producent mojego sprzętu polecił mi abym za pierwszym razem gdy będę destylował zalał kolumnę okolo 10 razy, tak tez zrobiłem - to byla forma czyszczenia. Myślałem o czyszczeniu "kretem", ale po pierwsze to gdy zobaczyłem jak kolumna jest zasypana, jakies warstwy, różne gęstości itp to na pewno po wyciągnięciu zasypu tak bym juz tego nie włożył z powrotem. Sąm nie wiem czy to co tam wyczuwam to posmak jakiegoś oleju, naprawde ciezko powiedzieć. A można ta kolumnę wyczyścić jakos bez wyciągania zasypu? Wlać "kreta" do kega i tak zagotować? Lub macie jakis inny sposób?

Ps do moderatora, napisalem juz jeden podobny post ale nie wiem czy go odpowiednio wyslalem, wiec gdyby byly dwa to proszę o wybaczenie :)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: gary1966 »

@marek85, skoro nie chcesz ruszać zasypu, to będziesz musiał poświęcić jeszcze jeden, dwa nastawy, aby kolumna doczyściła się w zakamarkach, każdy przez to przechodził.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Lootzek »

Wlanie kreta do kega nic nie da, związki czynne w nim zawarte (głównie wodorotlenek sodu) nie odparują i nic wypełnieniu nie dadzą. Wlewanie go na wypełnienie bezpośrednio to też słaby pomysł. Po prostu przeprowadź jeszcze kilka gotowań, wszystko powinno się ładnie samo doczyścić. A urobek z nich zbierz jako dodatek do kolejnych wsadów. To nowy sprzęt, ma prawo mieć delikatny zapach własny, ale szybko powinien się go pozbyć. :)

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Dzięki:) widzę ze nie ma sie czym przejmować. Będę destylował i napewno się jeszcze odezwę

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Zbynek80 »

Marek nie wiem czego ty się obawiasz z wysypaniem wypełnienia, toż tam są tylko sprężynki i podkłady zabezpieczające aby się nie wysypywały. Drut k.o z którego są zrobione jest pokryty właśnie takim olejem technicznym. Teraz już pewnie alkohol go zmył ale przedostał ci się do nastawu i stąd ten zapach. Ja pierwsze co to wypłukałem kega, wysypałem sprężynki i wygotowałem je w wodzie z płynem do naczyń aby ten olej zmyć. Potem gotowanko starych przedgonów pogonów na oczyszczenie i destylacja właściwa.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

No teoretycznie powinno to łatwo być wysypać i zasypać, ale teraz chyba sie nie opłacać tego robic skoro wykonałem juz 3 destylację. Próbowałem wczoraj to wypić, posmak łagodny, nie piecze ale "ten" zapach mi nie daje spokoju, zmusiłem (się) żeby drinka dopić do końca. Później jeszcze mi się odbijało tym posmakiem :/ chyba ten uzysk poswiece na jakies nalewki czy cos, ale nawet juz nie będę go dolewal do ponownej destylacji bo nie chce ryzykować.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 kwie 2015, 08:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: jurek1978 »

Być może kolumna jeszcze za nowa. Ale stawiał bym albo na źle prowadzony proces albo na źle cięte frakcje.
Ja gotuję raz i mam elegancki urobek ale robię tak :
150 ml - przedgon
400 ml - na 1 litr 40 % dla kumpla mało wybrednego
i dopiero odbieram dla siebie przeważnie 4200 ml - na 10 litrów wódeczki 40 %
Jak dalej leci to znowu dla kumpla mniej wybrednego a jak już nie idzie utrzymać temperatury to odbieram jeszcze max około 1 litra pogonów do następnego gotowania.
Dzięki tamu masz serce czyściutkie a jak pomieszasz to zapach będziesz czuł i ostrość.
Cała filozofia żeby nie być za mocno pazernym. :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: lesgo58 »

marek85 pisze:No teoretycznie powinno to łatwo być wysypać i zasypać, ale teraz chyba sie nie opłacać tego robic skoro wykonałem juz 3 destylację.
Marek przesyp te sprężynki. Nie ma czegoś takiego jak "nie opłaca się.." Jeśli tak podchodzisz do sprawy po wybuleniu takiej kasy na taki piękny i naprawdę profesjonalnie wykonany sprzęt - to ja przepraszam, ale zasługujesz na taki śmierdzący i palący destylat. Ta kolumna to samograj.
Tak więc - niech Ci się chce - jeszcze raz dokładnie wymyj w krecie i Ludwiku oraz dokładnie wypłucz te sprężynki a także sprzęt pod bieżącą woda.
No i jeszcze raz zweryfikuj jak prowadzisz proces. Bo prawdopodobnie tutaj też jakieś błędy się znajdą.
Dokładnie odbierz przedgon - nawet z nadmiarem. Odbieraj serce do osobnych butelek. I pilnuj temperatur. Nie przyśpieszaj niepotrzebnie odbioru. Odbieraj nawet wolniej. Ucz się kolumny i poznawaj jej możliwości. Potem wypróbuj próbki z różnych (ponumerowanych butelek). I opisz wrażenia.
Wtedy będziemy już wiedzieli więcej jak Ci pomóc.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

@jurek1978- witaj. Mam pytanie, jaką stosujesz prędkość odbioru i podaj średnicę kolumny? Czy sprzęt masz podobny do Marka? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: jurek1978 »

Średnica kolumny 60 mm. Keg jeszcze 30 L ale już zmiana jest na 50 L.
A kolumnę to mam zwykłego aabratka bez zbędnych udziwnień.
Odbiór mam początkowo ponad 2 litry spirytusu na godzinę - później go zmniejszam.
Gotuje raz bo przy dobrym cieciu frakcji jest bardzo smaczne i bezwonne ;)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

@Jurek 1978. Dzisiaj też robię na jeden raz,zobaczę jak wyjdzie. Odbieram wolno 1l/h przy rurze 60mm.
Za dwa dni zrobię porównanie. Zobaczę czy warto gotować na dwa razy. Pozdrawiam.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Witam, chciałbym tylko napisać ze z moim sprzętem wszystko jest w porządku, wysłałem próbkę do poważanego użytkownika z naszego forum i stwierdził ze to co wyczuwam to poprostu smak cukrówki tak ma być. Dzisiaj kupuje glukozę i zobaczę jaka jest różnica

psocimy
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 10 mar 2015, 23:41
Podziękował: 1 raz
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: psocimy »

A użytkownikiem tym był Lesgo558 bo bimbroforu od Akasa on nie skrytykuje. Jakby sprzęt był od Pawła, to smak byłby, nie do zakaceptowania.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

Marek85. Super,że wszystko w porządku z wódeczką. Jakich drożdży użyjesz do glukozy?
Ja zrobiłem proces na jeden raz jak polecał Jurek i muszę przyznać, że jest całkiem smaczna. :D

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Do pierwszego (mojego) nastawu z glukozy użyłem tych destylacja.com/pl/p/TURBO-STAR-3/596, mam nadzieje że będą ok, chyba że polecicie inne, chodzi mi tylko i wyłącznie o jakość. Póki co fermentują spokojnie, nastawiłem łączną ilość około 95l, w tym 25 kg glukozy, dałem 2 paczki drożdży. Jakieś sugestie/poprawki?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Lootzek »

Jeśli zależy Ci na jak najczystszym surowcu, fermentuj w temperaturze bliskiej dolnej granicy dla tych drożdży. No i daj znać jak wyszło :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: michal278 »

Też miałem sprzęt od AKASA i też nie skrytykuje go. Heh powody są 2 bo dobra cena i przyzwoita jakość.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: herbata666 »

psocimy pisze:A użytkownikiem tym był Lesgo558 bo bimbroforu od Akasa on nie skrytykuje. Jakby sprzęt był od Pawła, to smak byłby, nie do zakaceptowania.
Ach ta zazdrość ludzka nie zna granic, po co pisać takie głupoty.
Czyżby konkurencja ?? :hahaha:
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Lootzek »

Panoowie, najlepszy sposób to nie karmić trolla ;)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

Witaj Marek. Co to masz za sreberko na ociepleniu bufora? Fajnie wygląda, czy wytrzymałe? A glukoza już kończy fermentować? Zanim ją puścisz na rurki, to przepuść jeszcze raz rozcieńczony alkohol-żeby dobrze wyczyścić sprężynki. Trochę dłużej zejdzie- ale będziesz miał pewność, że glukoza wyjdzie miodzio. Pozdrawiam.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Szczerze to nie wiem co to za sreberko, glukoza juz skończyła pracować. Teraz tylko musze ja wyklarować i będzie gotowa, mam jeszcze jeden nastaw z cukru i właśnie chce go przerobić przed glukozą żeby doczyścić sprężynki :)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

Co tam Marek słychać? Taka cisza, coś popędziłeś? Jeszcze trochę i będziesz skakał z radości. :ok:
Jak coś to możesz przysłać próbkę do oceny :D Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”