Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
A czy regulatorem tego typu http://allegro.pl/item913433341_regulat ... _1007.html nie byłbyś wstanie zredukować mocy grzania grzałka do prawie minimum Mam taki regulator i sprawuje się on rewelacyjnie, stosuje go w Coli od początku, i nie potrzebował byś 2 grzałki Czytając post od początku widziałem, że wspominasz o jakimś regulatorze ale nie jest on chyba tego typu ?? Swój regulator podłączyłem do żarówki i jest w stanie dać tak niskie napięcie, że ledwo zajarzy wolfram w żarówce, więc na pewno by się nadawał
Pozdrawiam wszystkich !
Ps. Calyx skończyłem wreszcie swoje zmagania w Cola w tym tygodniu wrzucę fotki co stworzyłem
Tez mam taki do Coli przy grzałce 1400 i jest naprawdę OK. Tylko że trzeba by wyczuć o ile zredukować bo 70w nawet przy rozgrzanym kegu i 15l mogłoby nie pociągnąć. Z drugiej trony tak mi się wydaje że przy zastosowaniu deflegmatora i zwykłej szklanej chłodnicy i tak owolnym grzaniu efekt byłby podobny. Z zainteresowaniem obserwuję bo też mnie ciągnie do takiej konstrukcji jako formy odzyskiwania pogonówek.
Kszaczan, napisz coś więcej o swoich doświadczeniach ze spiral-stillem. Ja nadal o nim myślę i właśnie o grzaniu gazowym, ale trochę przerażają mnie informacje o czasochłonności destylacji w tej metodzie. Jak długo u ciebie trwa destylacja? I czy potwierdzają się też u ciebie osiągi, co do mocy uzyskanej psoty?
Mój "Cewkomat" na KolaKegu (18.9 l pojemności) wymaga czasu
- odbiór spirytu jest kropelkowy - na sekundę 2 kapki lub nawet jedna Przykładowo - o 15.15 start grzania (1.5 kW) - o 16.oo przedgon - o 20.oo fajerant
Powiem szczerze, że końcówkę odbioru robiłem już w trybie PotSztil pełną mocą - odbiór Serca na spiryt 90% był z mocą około 500 - 550 W.
Cewkomat - to trochę rozbudowany Spiral Still - w środku Cewki-Kolumny (5m rurka fi 8mm) - jest chłodnica (3m ta sama rura) - wszystko działa wyśmienicie - i jako kolumna (choć raczej powolna - jak napisałem wyżej odbiór kropelkowy:) - i jako Pot Still - wtedy odbiór około 0.2 l na 10 minut
Z 10 litrów wsadu - miał ok 13% może 14% - wyszło: - 0.7 l 90% - 0.5 l 45% na początku wylałem do śmieci 0.1 - dobrze pachniało ale miało smak rozpuszczalnika
gdy temp. doszła do 98 oC (opary w kegu) zakończyłem odbiór - choć leciało jeszcze jakieś 43 % - ale nie chciałem załapać śmierdzącego końca...
Bardzo zachęcam do budowy - prosta, szybka - 2 wiertła, silikon, około 200 zł i mam fajną aparaturkę - jednak WYMAGANY JEST regulator MOCY grzania - jeśłi brak w domu dochodzi jakieś 100 zł - ja zabudowałem regulator na przedłużaczu - i mam dodatkowo ściemniacz do lampki nocnej
na razie 2 zdjęcia - jak obrobię resztę - to wrzucę...
pozdrawiam Artur
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Szczerze mówiąc też myślę o wykonaniu na próbę czegoś takiego, mam jedno pytanie: jak sprawdza się Twój SS w lecie gdy temperatura powietrza jest około 25-30C?
______________________________________________________________________ "Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji" - William Faulkner
Tak samo jak w zimie- w domu, w piwnicy, mam zawsze stałą temperaturę SS można też chłodzić wiatrakiem pokojowym, jakby coś przestawało grać...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości