Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: radius » wtorek, 9 paź 2012, 10:03

Szanowne Bractwo Bimbrownicze :!:
Dzięki uprzejmości naszego forumowego Dostarczyciela Dóbr Wszelakich - JanaOkowity - otrzymałem do testów nowe drożdże z oferty sklepiku AD.
Na pierwszy ogień poszły MOSKVA STYLE Spiritfermu.
Moskva Styla.jpg

Nastaw, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zrobiłem z 6 kg cukru i dopełniłem wodą do uzyskania Blg startowego na poziomie 23.
Temperatura nastawu na starcie - 260C
Temperatura otoczenia - 220C
Po dwóch godzinach od zadania drożdży, temperatura nastawu podniosła się do 270C i zaczęła się dość burzliwa fermentacja. W fermentatorze wytworzyła się gruba "piwna" piana (na trzy palce :lol: )
Podczas fermentacji drożdże wytwarzały bardzo łagodny zapach, jak lekko gazowane wino. Tylko drożdże "Czarownice" miały podobny.
Po 36 godzinach Blg wynosiło 1, temp. nastawu w dalszym ciągu 270C.
Po 48 godzinach Blg spadło do -3 a temp. nastawu do 250C.
Drożdże kończyły pracę. Dopiero teraz, po otwarciu pokrywy fermentatora i wciągnięciu zapachu w nozdrza, można było poczuć lekko drożdżową nutę :)
Po 60 godzinach nastaw zaczął się samoczynnie klarować a więc pomogłem mu bentonitem i po kolejnych 36 godzinach, ładnie sklarowany nastaw poszedł na rurę
DSC01337.JPG


Destylowałem na miedzianym LM-ie. Po zakończonym procesie próbkę destylatu, po jednokrotnej rektyfikacji, rozcieńczyłem do 30% i porównałem organoleptycznie do próbki uzyskanej z innych drożdży, w tym wypadku BLACK BULL. Zaznaczam, że jest to moja subiektywna ocena.
Obie próbki nie różniły się zapachowo. Smakowo destylat uzyskany z drożdży MOSKVA STYLE był łagodniejszy i bardziej "miękki" po przełknięciu i to na świeżo po destylacji.
Ogólnie - b. dobre drożdże za przyzwoitą cenę. Zrobię jeszcze nastaw na tych drożdżach przy Blg startowym ok.30 i zobaczymy jak sobie poradzą.
Kolejny test będę przeprowadzał z drożdżami GULD - Old Grand,s
Guld.jpg

Efekty oczywiście opiszę po zakończonym procesie.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Postautor: kwachu » wtorek, 9 paź 2012, 12:11

Wielki szacun i podziękowania . Człowiek nie musi sam szukać jak dziecko we mgle. :respect:
POZDRAWIAM kwachu !


radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 20:35
Załączniki
Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Postautor: radius6 » wtorek, 9 paź 2012, 17:51

Witam

W niedzielę popełniłem nastaw na tych drożdżach zgodnie z instrukcją, dodałem tylko rodzynki z dwóch nastawów wina jabłkowego ( ok 1 kg ) Blg startowe 23 dziś ok -2. Mam w planach test z połowy opakowania, tak jak robiłem na T3 Spiritfermu. Wydłuża to czas fermentacji, ale IMHO poprawia walory smakowe. Zostawiam do samoczynnego wyklarowania, potem podwójna psotyfikacja.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Postautor: klodek4 » środa, 10 paź 2012, 00:16

@Radius

:respect: :poklon; :klaszcze: sprawozdanie, pierwsza klasa :ok: :ok: :ok:
dzieki :piwo:

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Postautor: radius » środa, 10 paź 2012, 06:58

Nastaw na drożdżach GULD już pracuje więc w niedługim czasie kolejna relacja :lol: :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5194
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Zygmunt » wtorek, 30 paź 2012, 20:32

Jestem pod wrażeniem MS, przez 24h od startu zaczynając od blg=22,5 osiągnęły blg=11. Bardzo fajne drożdże!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


nemo_cyklop
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 11:28
Załączniki
Nastaw na drożdżach Moskva Style

Postautor: nemo_cyklop » niedziela, 4 lis 2012, 08:32

Witam całą psocącą Brać . Na samym początku chciałbym przywitać bardzo serdecznie
Wszystkich kolegów z forum Tych zarejestrowanych jak i Tych nie zarejestrowanych
Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami z obserwacji nastawu z drożdży Moskva Style
A wiec :
12kg cukru uzupełnione woda do ogólnej ilosci 50 l . Blg 24 , temperatura 27 stopni
Dodałem 2 paczki drożdży Moskva Style , 20g kwasku cytrynowego ( tak na wszelki wypadek) , temperatura w pomieszczeni 21 stopni.
Po 2 godzinach piana w beczce na 4 cm . Po 6 godzinach pojawiły się dość sporawych rozmiarów pęcherzyki CO2 . Dość intensywny zapach grzybów w całym pomieszczeniu w porównaniu z nastawem z drożdży T – Vodka Star.
Po 24 godzinach Blg 5 temperatura zacieru 35 stopni (lekko schładzam nastaw )
Słychac wyraźnie jak grzybki pracują .........

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 677
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: olo 69 » niedziela, 4 lis 2012, 18:25

Szkoda, że do tego swojego nastawu nie dodałeś tylko jednej paczki drożdży.Spokojnie jedna paczka by sobie poradziła.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 10:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: SebasTTan » poniedziałek, 5 lis 2012, 21:55

radius - ile urobku z tego miałeś i jaki % :?:
W niedzielę (wczoraj) wieczorem nastawiłem z 8kg cukru i w następną niedzielę
mam w planach uszlachetnianie. Zobaczymy jaka będzie różnica w urobku między 6 a 8 kg.

A co do relacji, to dzisiaj po wejściu do domu (mieszkam w bloku na 50m) było czuć
ewidentne oznaki fermentacji ale zapach w pojemniku nie jest ostry.
Dalszą relację napiszę po całym procesie, łącznie z degustacją.

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: radius » wtorek, 6 lis 2012, 08:04

Drożdże dobrze sobie poradziły a wydajność z tego cukru, który żarły (Słodka łyżeczka) była dość przyzwoita - ok. 0,52 l spirytusu z 1 kilograma :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 10:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: SebasTTan » niedziela, 11 lis 2012, 17:32

Po 7 dniach nastał czas na psoty.

W związku z tym, że nieco chłodno w kuchni bo okolice 19 - 21 stopni.
Nastaw nadal nieco mleczny, nie sklarował się samoczynnie po tygodniu stania.
7 dni z 8kg cukru.
Pomiary: 0 BLG i o dziwo alkoholomierz też pływał na 0% !

Nastawiłem o 13 zaczęło lecieć około 14.
Na chwilę obecną mam 4500 ml 65%.


Zapach bardzo łagodny, łagodniejszy niż z coobry.
Ilość % także wyższa niż coobra przy tej ilości.
Jak na chwilę obecną duuuuży + dla moskvy.


DODANO:
skończyło się na butli 5000ml - 60%
oraz druga około 2000 ml - 35%
Dalej nie łapałem już bo zabrakło czasu.


arkadiuszcz
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: arkadiuszcz » poniedziałek, 19 lis 2012, 23:29

Ja też na próbę nastawiłem nastaw na MS, w wersji 8kg cukru na 21l wody i nie chcę innych drożdży. :D Nastawiłem w poniedziałek, w sobotę nastaw miał blg -4, wczoraj przepuściłem go na pot stilu. Dzisiaj była ostatnia, trzecia destylacja, wyszło 5l 80% bimberku, który po rozcieńczeniu do 55% (taki lubię :twisted: ) ma delikatnie wytrawny posmak, i tyle, jak rosyjska wódka (nie mylić z ukraińską). Zero posmaku drożdży, smrodu itd, czysta ambrozja, na prawdę jestem pod wrażeniem co te grzybki potrafią. Wcześniej używałem t48, i nie ma żadnego porównania, t48 po trzeciej destylacji zostawiały jeszcze lekki, drożdżowy posmak, a te dają czyściutki produkt :pije:

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: radius » niedziela, 16 gru 2012, 17:00

Nastawiłem również 8 kg cukru na Moskviakach (zgodnie z instrukcją) i oto sprawozdanie :)
Blg startowe - 30
temperatura nastawu - 26oC
temperatura otoczenia - 22oC

Przy tym stężeniu cukru, drożdże ciut wolniej się rozpędziły i piana pojawiła się po ok. 4 godzinach (przy 6 kilogramach - po dwóch). Drożdże pracowały spokojniej, mniej burzliwie.
Po 24 godzinach:
blg - 25
temp. nastawu spadła do 24oC
temp. otoczenia niezmiennie - 22oC
Po 48 godzinach:
blg - 17
temp. nastawu - 24oC
temp. otoczenia bez zmian. Nadal spokojna praca drożdży. Zapach bardzo przyjemny.
Po 3 dobach:
blg - 10
temp. nastawu - 23oC (i zaczęła spadać)
temp. otoczenia bez zmian.
Po 4 dniach:
blg - 7
temp. nastawu - 22oC, wyrównała się z temp. otoczenia. Nie okrywałem fermentatora i nie podgrzewałem nastawu, chcąc zobaczyć jak sobie drożdżaki poradzą. W końcu jak dostałem te drożdże do testów, to testuję bez wspomagania :lol: Po tych 4-ch dniach praca drożdży wyraźnie zwolniła i przez koleje cztery blg spadało o dwa stopnie dziennie. Dzisiaj, po 8 dniach pracy, blg wynosi -1. Nastaw jeszcze lekko fermentuje, więc poczekam do samego końca pracy drożdży, potem klarowanie i na rurę. Zapach z fermentatora jest bardzo przyjemny, zupełnie niedrożdżowy. Jestem bardzo zadowolony z pracy tych grzybków. Kolejny nastaw zrobię z 6 kg cukru i połowy paczki drożdży. Zobaczymy jak wtedy sobie poradzą :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Matus
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Matus » środa, 23 sty 2013, 18:32

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami a zarazem będę miał kilka pytań a jako nowincjusz nie wstydzę sie pytać :)
Zakupiłem u Pana Jana Okowity "zestaw pierwszoklasisty", w którym znalazły się drożdże moskva style.
Spróbowałem swoim sił (a raczej drożdży) przy 8kg wsadzie cukru i 25l wody.
Temperatura początkowa wsadu była 30C a Blg= 22.
Pomiary sporządzałem w dziennym odstępie czasu.
Na drugi dzień wskaźnik pokazał mi 7 Blg, temp. nastawu ok. 27C.
na trzeci dzień Blg spadło do 1, temp również do ok 25C. Temperatura otoczenia niezmienna - 20C.
na 4 dzień Blg= -2, temp. nastawu 23C, 8% alk
na piąty dzień Blg= ok. -4 (na oko, gdyż nie mam minusowej skali)
10% alk.
Na koniec mojego eksperymentu chciałbym zapytać fachowców, dlaczego ostatecznie drożdże wypracowały tylko 10% alkoholu, kiedy wg instrukcji powinno być ok. 20%?
Nie mogę napisać, ile napsociłem z tego nastawu, gdyż czekam na intrument od Pana Cezarego :)

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Wald » środa, 23 sty 2013, 20:47

Z rachunków wychodzi coś innego. Z ilości podanych przez Ciebie, Blg powinno być około 27, co dałoby ponad 13% alkoholu. Gdzieś zgubiłeś 2 kg cukru. Chociaż nie do końca wierzę w te 10% o których piszesz. Skąd taki wynik, jak to wyliczyłeś, zmierzyłeś?
Ilość cukru (35 dkg/l) potrzebna do otrzymania 20% nastawu, żadne drożdże nie przerobią, przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Nie licz na taki wynik.
Treść ukryta:

Matus pisze:8kg cukru i 25l wody.

Jak Cię zdziwi różnica z wynikami kolegi wyżej, to on rozpuszczał 8 kg cukru w małej ilości wody i dopełniał taki syrop do objętości 25 litrów (razem z cukrem). Ty dodałeś objętość cukru (4,8 litra) do 25 litrów wody.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Matus
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Matus » czwartek, 24 sty 2013, 17:41

Ok, rachunki rachunkami, no ale jeszcze do 10 umiem liczyć i te 8 paczek cukru rozpuściłem w tym nastawie. A te 10% wskazał mi alkoholomierz. To były obiektywne odczyty. Przy odczytach byłem trzeźwy (uprzedzam kolejne pytanie). Mieszkam w Norwegii i do dyspozycji mam cukier duński i norweski. w pierwszym fermentorze wykorzystałem duński, teraz sprawdzę norweski. Kolego wiec odpowiedz mi na następujące pytanie. Czy muszę działać wg instrukcji drożdży, czy jak Pan Jan Okowita doradzał mi, ze 25 BLG na starcie to optymalna miara na 25l nastawu? Bo jeśli z 8kg cukru miałem 22BLG to czy mogę dosypać cukru, aby nastaw doszedł na 25BLG? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1450
Posty: 1451
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: JanOkowita » czwartek, 24 sty 2013, 18:29

Wskazania alkoholomierza w nastawie cukrowym nic nie dają i są błędne. Poza tym zawsze lepiej mieć więcej wody w nastawie i niższe Blg (np. max.25) niż żałować wody i ryzykować, że drożdże zginą od zbyt wysokiego stężenia alkoholu w nastawie.

Drożdże Spiritferm Moskva Style mają według producenta tolerancję alkoholu do 20%. Natomiast w odpowiedzi dla kol.Wald dodam, że są drożdże odporne do 23% alkoholu i są to Alcotec Turbo Yeast 23% (do uzyskania jedynie w nastawie na glukozie).
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: radius » czwartek, 24 sty 2013, 18:43

Kolego, to że liczyć umiesz nie znaczy, że robisz dobrze.
W pierwszym poście napisałeś;
Spróbowałem swoich sił (a raczej drożdży) przy 8kg wsadzie cukru i 25l wody.

Jeżeli nie pomyliłeś się i napisałeś prawdę, to uzyskałeś 29,8 litra nastawu, co przy 8 kilogramach cukru daje wynik prawie 27 Blg. Tak, jak napisał Wald.
Z kilograma cukru praktycznie można uzyskać ok. 0,5 litra spirytusu, więc jeżeli drożdże przerobiły ci całkowicie cukier, to w nastawie miałeś go 4 litry, co daje 13%.
Alkoholomierzem nie zmierzysz dokładnie mocy nastawu, bo oprócz przerobionego cukru, są w nim także padłe drożdże, chemiczne środki jako pożywka a i cukier to czyściutka sacharoza tylko w 99,8%. Czy mierzyłeś poziom blg po skończonej fermentacji :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Matus
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Matus » czwartek, 24 sty 2013, 19:12

Radius masz całkowitą rację.
Tak jak piszesz, rozpuściłem 8 kg cukru w 25l wody. Ale jednego nie rozumiem, gdzie mi zwiały te 2 brakujące kg cukru?
Mierzyłem nastaw 5 dnia fermentacji i mialem ok. -4 Blg, Piszę ok. gdyż skalę mam do 0.
W tym momencie klaruje nastaw po wcześniejszym zlaniu go znad osadu do drugiego fermentora. Sprawdziłem właśnie jeszcze raz cukier, na oko oscyluje w granicach -4, -5?

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: radius » czwartek, 24 sty 2013, 19:54

Nic ci nie zwiało, tylko tak, jak napisał JanOkowita, alkoholomierzem nie zmierzysz dokładnie mocy nastawu cukrowego ;) A tak poza tym, skąd wiesz czy rzeczony miernik jest dokładny i nie przekłamuje odczytu :?: Wszystko okaże się jak przedestylujesz nastaw, napisz wtedy ile i o jakiej mocy uzyskałeś destylatu. Tylko najpierw sprawdź miernik na czystej wodzie i sklepowej wódce, będziesz wiedział czy jest dokładny :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości