[test] Drożdże Spirit Ferm XXL

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Witajcie.
Przeprowadziłem kolejny test drożdży, tym razem na tapetę poszły grzybki Spirit Ferm XXL, do dużych nastawów.
Nastaw zrobiłem z 8 kg cukru + 27 litrów wody. Blg startowe wynosiło 25.
Drożdże dodałem do nastawu o temperaturze 300C, temperatura otoczenia - 220C. Drożdże rozpędzały się powoli, dopiero po dwóch godzinach pojawiły się oznaki fermentacji i - co rzadkość przy drożdżach turbo - bardzo mało piany.
Po 24 godzinach blg wynosiło 18, temperatura otoczenia bez zmian - 220C i rzecz ciekawa, temperatura nastawu spadła do 270C.
Po 48 godzinach - blg wynosiło 11, temperatura nastawu spadła zaś do 230C. Teraz blg zaczęło spadać wolniej i tak;
po 4-ch dniach wynosiło 3, temp. nastawu wyrównała się z temp. otoczenia - 210C.
Po 6-ciu dniach blg wynosiło -1, po 7-miu -2 i fermentacja się zakończyła. Przez pierwsze dni zapach drożdży był praktycznie niewyczuwalny, dopiero pod koniec fermentacji czuć go było trochę mocniej (ostatnie trzy dni).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mcybass
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 22:57
Re: Drożdże Spirit Ferm XXL [Test]

Post autor: mcybass »

A destylat jaki wyszedł?
Brykniem bo odwykniem, chluśniem bo uśniem...
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Spirit Ferm XXL [Test]

Post autor: radius »

Jak zwykle, bezzapachowe 96,5% :ok: W smaku ustępuje jednak wg mnie, destylatowi zrobionemu na drożdżach Moskva Style, choć dla przeciętnego "pijacza" będzie nie do odróżnienia ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spirit Ferm XXL [Test]

Post autor: PETER29 »

Witam.
Również poczyniłem nastaw na tych grzybach. Tyle tylko że całości 75 l a w tym cukru 24 kg. Do tego 2 paczki grzybów i mieli już ze 2 tygodnie. Blg na razie 2 na plusie. Do soboty daję czas i zaczynam klarować. Zapach nie najgorszy choć bywają lepsze.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”