Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1448
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
[test] AD Drożdże Owocowe Turbo

Postautor: aronia » czwartek, 15 maja 2014, 23:12

Ja z czystym sumieniem mogę polecić AD Drożdże Owocowe Turbo. Przeprowadziłem już 2 destylacje nastawów ze starych przetworów(jeden z malinowych, drugi śliwkowych) które fermentowały na wyżej wymienionych drożdżach. Drożdże całkowicie odfermentowały cały cukier, aromaty owocowe zostały w nastawie(teraz już są w butelkach z destylatem :) ), dodatkowo nastaw malinowy ładnie się wyklarował(śliwkowemu nie dałem na to czasu, ale i tak zrzucił trochę). Na swoja kolej czekają kolejne przetwory.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
aronia
1400
Posty: 1448
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: [test] AD Drożdże Owocowe Turbo

Postautor: aronia » czwartek, 26 cze 2014, 13:51

Kolejne podejście do starych przetworów: tym razem do fermentatora powędrowały jabłka w różnej postaci razem z 1 opakowaniem AD Drożdże Owocowe Turbo. Po tygodniu fermentacja była już zakończona. Zapach nastawu przy przepuszczaniu przez prasę nie zapowiadał nic dobrego, ale zapach destylatu rekompensuje to w 100%. Drożdże bardzo ładnie zbiły się na dnie fermentatora i nastaw był nawet przyzwoicie wyklarowany bez dodawania dodatkowych środków.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość