Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 19:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Termostat
PostPostNapisane: poniedziałek, 4 kwi 2011, 21:50 
Tematy: 3
Ja do tego podchodzę trochę jednak inaczej niż tylko amator. Moja własna kolumna to dla mnie źródło wiedzy i praktyki. Nie jest moim celem produkcja większych ilości, bo i po co, za to co wydałem na kolumnę mógłbym spokojnie pić długo. Parę miesięcy temu projektowałem kolumnę przemysłową z wypełnieniem dla układu metanol-etanol w ramach projektu inżynierskiego. Przeczytałem kilka książek, obliczyłem co potrafiłem, sam arkusz exela miał parę stron. Konsultowałem się z profesorami, doktorami, inżynierami i tak dalej. Ale z tego dla mnie nie wynikło nic konkretnego co mógłbym stosować w swojej przyszłej zawodowej pracy. Mam jakieś kolumny na uczelni ale są stare i raczej niemrawe. Aparat do destylacji jakim jest kolumna rektyfikacyjna jest najbardziej skomplikowanym urządzeniem w inżynierii chemicznej, czy jak kto woli w przemyśle. Pomimo tych wielu godzin spędzonych nad teorią, wiem że nic nie wiem.

Kolumna przemysłowa ma bardzo dużą bezwładność i nie dało by się jej wysterować w taki sposób. A małych kolumn nikt nie projektuje. Dlatego to nad czym tutaj dyskutujemy jest czymś nowym w tej dziedzinie, lub nie wiem o istnieniu takich rozwiązań. Będę szukał i pytał dalej mądrych ludzi :)

Na dziś dzień kupiłem termostat. Nie wierzę w to że pokazuje dokładnie, więc muszę go wyskalować najłatwiej będzie na parach spirytusu.

Liczę na dalsze wasze wypowiedzi:)

pozdrawiam KM

PostPostNapisane: wtorek, 5 kwi 2011, 03:12 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Bardzo dziękuję za zdrowe wypowiedzi. :respect:

Zmieniłem częściowo moje zdanie na temat automatyki choć nie będę jej stosował bo o ile zabawa ze sterowanie elektryki jest może łatwiejsza o tyle regulacja systemu z gazem jakoś ciągle jest dla mnie nie do przeskoczenia.

Teraz, dla zasady, przyznam, że nawet ja bazuję na jakiejś tam automatyce. Mój główny termometr daje możliwość ustawienia temperatury max. min. (jak i wielu z nas). Na początku ustawiam sygnał na 65C i czekam aż zapiszczy... Zgoda, nie naśmiewajcie się ze mnie :) , że to prymitywna automatyka - jakaś jest. Jak czekam i dłubię coś w drugim końcu szopki to jest to bardzo wygodne.

Zgadzam się z komentarzem km88, że destylacja (kolumny) to wyjątkowo a być może nieskończenie skomplikowany proces - definitywnie ciągle dynamiczny. Już nawet moja 3 calowa kolumna ma bardzo dużą bezwładność - choć, dla porównania - Jumbo jet też ma ogromną bezwładność a pilota automatycznego ma i on działa... tyle, że Jumbo ma sporo czasu bo leci/pędzi wysoko a my na ziemi (ma to jakiś sens? :) ).

W końcu zrozumcie moje główne intencje - posiadanie pełnej automatyki może kogoś pozbawić ostrożności a to nie jest pożądane.

Sama idea rozwiązywania tego problemu (automatyzacja) może dać wiele, wiele godzin fascynującego zajęcia a dokonanie go super satysfakcję.

Temat definitywnie zachęcił mnie do poczytania od kolumnach przemysłowych i ich regulacji...

Pwódzenia

J

PostPostNapisane: środa, 6 kwi 2011, 22:00 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Zasadniczo na forum był już post o automagice, tylko w kolumnie VM, gdzie kolumna cały czas pracowała z pełnym refluksem a pary były odbierane spod zimnych palców (spirali deflegmacyjnej) w zależności od temperatury. Ten typ automatyzacji ma sporą przewagę teoretyczną nad sterowaniem automatycznym CM - kolumna cały czas pracuje w warunkach równowagi dynamicznej a refluks działa ciągle. W automatyzacji typu CM refluks jest włączany i wyłaczany cyklicznie. Jesli tylko ten cykl jest krótszy od czasu bezwładności kolumny, nie powinno byc problemów. Ja wreszcie odpuściłem robotę w soboty, więc praca powinna przyspieszyć.
Aha, Juliuszu, ja nie zamierzam nawet myśleć teraz o automatycznej regulacji grzania kotła w sytuacji, zwłaszcza kiedy jadę gazem z butli, zresztą nie jest to moim zdaniem teraz konieczne. Poza tym można to robić ręcznie, chodzi o to, żeby nie zalać kolumny i to wszystko.
Pytanie: po czym można automatycznie poznać, że kolumnę zalało, gdyby na przyszłośc pojawiła się jednak mozliwośc sterowania siły grzania kotła? Bo niewykluczone, że kiedyś "nawinę spiralkie na szamotkie i przejdę na elektryczność"...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1