To jeszcze powiedz w jakim celu Ci ten regulator:)
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Koledzy. Myślałem aby za pomocą tego regulatora kontrolować moc grzania i temperaturę wejścia oparów do chłodnicy To w jaki sposób zbudować system kontroli temperatury. Bo jak widzę moje wynalazki na alledrogo to lipa.
Zygmunt termo regulatorem chciałem kontrolować moc grzania i temperaturę wejścia oparów, ale chyba za chytry plan. Jeśli chodzi o termometry to co jest godne uwagi.
Takie sterowanie 0-1 o jakim myślisz nie będzie działało w tym procesie zautomatyzowac relatywnie prosto możesz odbiór VM ale automatyczna regulacja mocy grzania w oparciu o temperaturę glowicy to utopia ... Do takiego sterowania minimum 2 czujniki a najlepiej 3 i dedykowany sterownik. To już nie jest proste
Ba, to cholernie trudne. Powstał taki sterownik, opracował go bodajże Kolega maria-n i Inżynier z sąsiedniego forum. Podobno działa. Sterowanie grzaniem wymaga strasznej precyzji, bo cały układ ma dużą bezwładność. Nie da się tego zrobić tak, że jeżeli temperatura wzrośnie o 0,1C to po porstu zmniejszasz grzanie. Tam w grę wchodzi szereg innych czynników...
Termoregulator przyda się, ale do e-ARC- w systemach LM i VM to stosunkowo proste. W duzym skrócie wygląda to tak, że ustawiasz sobie zawór NC tak, żeby był otwarty tylko w danej, określonej konkretnego dnia temperaturze stabilizacji. W idealnych warunkach będzie to 78,3C. W każdej innej zawór się zamknie i nie odbierasz produktu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości