Witam Wielu pisze na forum, że w procesie destylacji bardzo ważny jest dokładny termometr więc szukałem i znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/termometr-usb-z-sonda ... 14842.html Co sądzicie o tym sprzęcie, pytam z ciekawości bo ja raczej go nie wykorzystam ale dla kogoś kto by chciał monitorować proces może się przydać.
______________________________________________________________________ Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie
Termometr na sondzie DS18B20. No cóż- jeżeli ktoś chce siedzieć przy kolumnie z komputerem, to można zrobić to taniej- no i średnio to wygodne.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Więc wystarczy w zupełności ten podany przeze mnie... Aż tak dokładny nie jest potrzebny... Wystarczy jeśli zaobserwujemy wzrost temperatury o 0,1 *C i wiemy, że leci już np. pogon...
Więc wystarczy w zupełności ten podany przeze mnie... Aż tak dokładny nie jest potrzebny... Wystarczy jeśli zaobserwujemy wzrost temperatury o 0,1 *C i wiemy, że leci już np. pogon...
A Kolega to z praktyki pisze, czy to takie gadki "erotomana gawędziarza"? Dokładność do 0,01 pozwala odciąć pogon wcześniej- a nawet kilka mililitrów potrafi spierdzielić efekt kilkugodzinnej pracy kolumny.
Relatywnie tanim kosztem termometr z rozdzielczością (nie dokładnością!) 0,01C można zbudować na czujce Pt1000. Dokładność to już inna sprawa, bo pracując z taka rozdzielczością trzeba już brać poprawkę na zmienne ciśnienie w kolumnie. Nadciśnienie nie jest duże, ale w takiej skali temperaturowej jest już zauważalne. Nam na szczęście nie chodzi o obserwację dokładnej temperatury, tylko o jej zmianę- i tu pt1000 się sprawdzi.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Na pewno nie z doświadczenie ponieważ mam go nie wiele... A tak ogólnie to jestem ciekawy czy ty posiadasz taki termometr z rozdzielczością 0,01 *C ??? Że tak go chwalisz... Moim zdaniem wystarczy termometr z rozdzielczością 0,1 *C ustawia się alarm przy wzroście temperatury i wszystko... Jak tylko alarm zadzwoni kończymy pracę... A te kilka kropel nie zdąży ci nawet przez chłodnicę przelecieć i na pewno zdążysz podlecieć do aparatury i odciąć pogon... Wydawanie pieniędzy jest bez sensu... Lepiej zainwestować w coś innego... Wypełnienie itp... Takie jest moje zdanie... Każdy ma prawa myśleć i pisać co myśli po to jest forum...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość