Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam serdecznie. Jestem na ukończeniu mojego psotniczego urządzenia i zastanawiam się gdzie umieścić termometr. Zastanawiam się gdzie jest największy sens na zamontowanie: - czy w zbiorniku na dole - czy w zbiorniku na górze - czy na górze kolumny Proszę o konstruktywne odpowiedzi dlaczego właśnie w tym miejscu. Pozdrawiam.
Jaka to kolumna? Ideałem jest zestaw 3 termometrów- jeden w kotle (może być tarczowy), jeden w wypełnieniu i jeden na głowicy. Dwa ostatnie z rozdzielczością 0,1C. Kotłowy informuje ile w zbiorniku zostało alkoholu, głowica- wiadomo, a ten w wypełnieniu informuje nas, że zaraz coś się stanie na głowicy i umożliwia szybszą reakcję.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Kolumna ? Za mało uświadomiony jestem aby precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. W każdym razie wykonana jest z kwasówki o średnicy 40 mm i wysokości ok 2 m. Wypełnieniem będzie http://allegro.pl/nowosc-destylator-wyp ... 06105.html
Termometr w planach jest jeden i chciałbym go zamontować w najlepszym możliwie miejscu.
Ech- masz ok. 2m kolumny, w takim razie jak zrealizowany jest reflux? ZP? RZ? LM? VM?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ok, poszukałem i znalazłem. Najbardziej odpowiada mi reflux ZP i w związku z tym mam pytania: 1. Rozumiem że działa to na zasadzie spirali i chłodzone jest wodą 2. Rozumiem że chłodzenie jest potrzebne aby temperatura nie przekroczyła 78 stopni
Jeżeli się mylę to proszę o wytłumaczenie tematu. Z góry dziękuję,
Kolego walthemar jeżeli chcesz zamontować tylko jeden termometr to najlepszym miejscem będzie szczyt kolumny. przy ujściu par do chłodnicy. Ale bardzo pomocny będzie jeszcze jeden termometr w kegu. Pozdrawiam.
Skraplacz - deflegmator chłodzony wodą i usytuowany na szczycie, to Wspólna cecha każdej kolumny. Ma za zadanie spowodowanie zjawiska ponownego napływu (refluksu) i skierowanie wstępnie skroplonego destylatu od góry na wypełnienie. Te wstępne skropliny równomiernie nawilżające wypełnienie kolumny to flegma, która spływając w dół podlega kolejnemu ogrzaniu i odparowaniu. Przy ustabilizowaniu procesu i uzyskaniu równowagi pomiędzy parą i cieczą, do odbioru przedostają się te najbardziej wartościowe i najczystsze skropliny dające pożądane 95-96%
Kolego walthemar jeżeli chcesz zamontować tylko jeden termometr to najlepszym miejscem będzie szczyt kolumny. przy ujściu par do chłodnicy. Ale bardzo pomocny będzie jeszcze jeden termometr w kegu. Pozdrawiam.
A nie uważasz, że zamiast termometru w kegu, który nie ma wpływ na jakość produktu, lepiej jest umieścić termometr w wypełnieniu? Takie rozwiązanie umożliwia nam zwiększenie jakości produktu finalnego, czego wszyscy pragniemy?
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Jak już mamy do wyboru gdzie wrzucać drugi termometr, to jednak lepiej w kocioł. Jeżeli w kotle zaczyna kończyć się alkohol, to łatwo przygotować się na skok temperatury podstawiając inna butlę. Można też tak zareagować mając termometr w wypełnieniu, ale przy nim nie wychwycimy tak łatwo momentu, w którym kolumna zaczyna się mocno grzać i należy włączyć wodę w deflegmatorze. Trzy termometr to nie jest znowu taki wydatek, żeby na nim oszczędzać. Tarczówka do kotła- 12zł, dwa tablicowe- razem stówa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości