termometr radiowy

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy

Post autor: drgranatt »

A ja śmiem twierdzić, że jest to tylko jak określiłeś, fajna zabawka. Z praktyki wiemy, że jeżeli temperatura nagle wzrośnie o 0,1 czy 0,2 stopnia to już "po ptokach". Jak jesteś w stanie szybko zareagować jeśli jesteś, jak pisałeś, przy pracach na ogrodzie a aparat stoi w garażu lub w piwnicy? Będę się z Tobą spierał ale moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie do pilnowania procesu. Taki termometr może zdać egzamin np. do powiadomienia nas o temperaturze przy rozgrzewaniu wsadu.
Wrażenia owszem mogą być pozytywne ale tylko wrażenia.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: lesgo58 »

Jeśli dobrze zrozumiałem ideę tego aparatu - to on ma służyć nie tylko do alarmowania, ale przede wszystkim do pokazywania stanu faktycznego on line. Reszta to interpretacja tego co widać na displayu. Alarmowanie jest tylko tzw. efektem ubocznym. Jeśliby działanie aparatu było w miarę stabilne (fale radiowe?) to wróżę mu duża przyszłość.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Spiryt »

Jeśli mam do wyboru siedzenie na stołku i gapienie się w wyświetlacz lub zabranie ze sobą odbiornika i ustawienia dodatkowo alarmu to wybieram to drugie.

A nawiązując do wcześniejszego postu: Miałem e-arc i pomimo że miałem ustawioną zadaną temperaturę to i tak ciągle zaglądałem do aparatu bo bałem się że coś się rypło. Tutaj mam temperaturę pod ręką i cokolwiek się stanie, zabraknie wody, zaleje, kolumna się przewróci- to wszystko pokaże termometr.
Nie jestem nowicjuszem i wiem co jest dobre i przydatne a co tylko świeci, błyska i dobrze wygląda.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: drgranatt »

Spiryt pisze:...Nie jestem nowicjuszem i wiem co jest dobre i przydatne a co tylko świeci, błyska i dobrze wygląda.
No cóż mnie powiedzieć na takie stwierdzenie :bezradny:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Emiel Regis »

drgranatt pisze:A ja śmiem twierdzić, że jest to tylko jak określiłeś, fajna zabawka. Z praktyki wiemy, że jeżeli temperatura nagle wzrośnie o 0,1 czy 0,2 stopnia to już "po ptokach".
Tak było kilka lat temu, w czasach termometru w głowicy. Teraz, kiedy termometry znajdują się w ok. 10 półki, a przynajmniej w dolnej połowie kolumny, taki wzrost jest bez znaczenia jeśli skorygujemy w ciągu kilku min. odbiór.
Bywa, że nawet korygować nie trzeba, bo czasem taki skok świadczy tylko i wyłącznie o niedoskonałości urządzenia pomiarowego, nie o faktycznej zmianie parametrów wewnątrz kolumny.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: drgranatt »

@Emiel, ok. powiedzmy że masz rację. Piszesz o kilku minutach. Ile litrów par w takim razie w ciągu tych kilku minut zostanie "przekształconych" na kilkadziesiąt ml destylatu? Przy założeniu, że średnio odbieramy 25 ml/min to w ciągu 4 minut będzie to 100ml. Aby uzyskać te 100ml kocioł musi wyprodukować około 1000x więcej par etanolu (nie znam dokładnych danych - dla wody współczynnik ten wynosi 1650x). Czy uważasz w takim razie, że to mało i nic nie stanie się? Gdzie Twoim zdaniem Emiel, podzieje się ta ilość około 100l par?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Spiryt »

Ja myślę że przesadzasz. Jeśli na 10-tej półce temperatura skoczy o 0,1*C to znaczy że jest ona już 9-tą półką. Jeżeli masz ich 30 to na szczycie też zmniejszy się o jeden a więc będziesz miał ich 29. Tyle że na szczycie temperatura zmieni się o wartość niemierzalną zwykłymi przyrządami bo wartości pomiędzy 29-tą a a 30-tą różnią się o promil. Tak więc masz całą wieczność na reakcję.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: lesgo58 »

Gdy na tzw. "10 półce" skoczy temperatura to oznacza tylko jedno. Zostaje zachwiana równowaga między odbiorem a produkcją. Odbieramy ciągle tyle samo - jednak kocioł produkuje mniej. Co przekłada się na wysokość średniego HEPT. A to oznacza, że półki zaczynają się "wydłużać". Wydłużanie zaczyna się od dołu i "postępuje" do góry. A pierwszą oznaką tego wydłużania jest właśnie skok temperatury. Gdybyśmy umieścili termometry np. co 10 centymetrów to zauważylibyśmy, że wzrost temp. następuje konstans i w sposób bardzo spokojny. "Wędrując" do góry potrzeba naprawdę dużo czasu, żeby w punkcie odbioru zaczął lecieć zły urobek. Myślę, że nawet 20-30 minut. A więc mamy dużo czasu na reakcję. Jest jednak jedno ale. Z czasem reakcji nie możemy przesadzać, gdyż im później zareagujemy to (pomijając, że możemy załapać się na "zły destylat") kolumna potrzebuje więcej czasu na powrót do pełnej stabilizacji.
Dlaczego od razu po skoku temp. zanieczyszczenie nie obejmuje równocześnie całej długości kolumny? Bo cały czas ma miejsce wymiana para-ciecz. Czyli istota rektyfikacji. Im wyższa kolumna tym mamy większy spokój.
I właśnie ta właściwość kolumny pozwala nam na zachowanie spokoju w momencie gdy na dole kolumny obserwujemy skok temp.
Gorzej jest przy pompowaniu. Samo pompowanie to praktycznie odbiór takiej samej ilości urobku co jej produkcja. Dlatego w kolumnie nie występuje już wymiana para-ciecz w takiej formie jak przy regularnej i prawidłowej rektyfikacji, a więc zachwianie równowagi następuje bardzo szybko. Już po 3-4 minutach na ujściu mamy "zły destylat". Im krótsza kolumna tym ten czas jest krótszy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Emiel Regis »

@drgranatt
Nie zrozumiałeś o co mi chodzi, widzę że przedmówcy Ci to już wyjaśnili.
Rozumiesz już, czy czekasz na moje wyjaśnienia?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: drgranatt »

Ok., przekonaliście mnie :poklon;
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: termometr radiowy

Post autor: michal278 »

To jest jedno czy wielokanalowy termometr?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Spiryt »

Jedno.
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: Dave »

Zastanawiam się czy podobnego rozwiązania nie stosuje kolega Plipek1 w kolumnie automatycznej, gdzie na wyposażeniu jest pilot sterowany drogą radiową, wyświetlacz posiada odczyty z 4 termometrów umieszczonych w kolumnie a dodatkowo odpowiada za wybór programu oraz włączenie aparatu.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: termometr radiowy

Post autor: jurek1978 »

U niego jest chyba przez WiFi a nie radiowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”