Calyx. pisałem że ja mam termometr umieszczony przy obudowie kega. Mierzy on temp. nastawu na danej wysokości, a nie pary w kolumnie.
No i tak wlasnie zrozumialem. Stad moje zdziwko. U mnie termometr umieszczony w garze (nie w nastawie) pokazuje 87* kiedy zaczyna kapac (odbior i tak zaczynam chwile pozniej). Koncze zas przy 96* co daje odbior w granicach miedzy 30 a 40%
Czekaj, czy Ty nie wpusciles sondy do gara tylko ja przykleiles do kega? Jesli tak, to wszystko jest mozliwe. Tylko, ze wtedy musisz opracowac wlasny zestaw temperatur i nijak nie beda sie one powtarzaly przy innym sprzecie.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Tytuł: Re: mima**** TERMOMETR - GDZIE GO UMIEŚCIĆ I JAK ODCZYTYWAĆ****
Napisane: sobota, 31 sty 2009, 14:34
Widzisz! Wyniki sa powtarzalne, a to dlatego że termometr, zawsze umieszczam w tym samym miejscu.
Moja druga kolumna jest w budowie od 4 m-cy. Myślę że jeszcze ze dwa i zrobię. Wszystko rozbija sie o dobrego spawacza. Jeden jak mi pospawał głowice Bokakoba, to nadaje sie ona teraz tylko na wyrzucenie. Obecnie robię tą, co Ci przysłałem linka.
Póżniej prawdopodobnie, bedę chcial mieć dwa termometry. W głowicy to wiadomo po co? A w kegu też jest b. pomocny, bo wiesz - za ile zacznie się kapanie. A musisz być przy tym, bo metanol trzeba przecież oddzielić, i wylać do osobnego naczynia, następnie przedgon też do osobnego naczynka trzeba złapać, oraz odkręcić wodę.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 maja 2009, 08:15 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: wtorek, 24 lut 2009, 20:24
Witam Mistrza i Nauczyciela... ja również robię kolejną kolumnę i właśnie jestem na etapie termometru,robię taki własnej roboty jeden termometr z dwoma niezależnymi czujnikami (sądami) na jednym wyświetlaczu LED planuje odczyt temp.co 7 sekund na przemian zmiane dodatkowo będą sygnalizowac diody.cena za elementy 58 zł samemu trzeba polutowac i troszke pokombinowc,jestem po elektroniku więc lubię taką zabawę.jest też układ gotowego termometru,bardzo precyzyjnego i już zmontowanego za 100zł.jak jest ktoś zainteresowany to wyśle linka... P.S. MIMA z całym szacunkiem do Ciebie... napisałeś że połączenie zimnych palców z refluksem zewnętrznym nie ma sensu,może i nie ma... jednak robię takie urządzenie ale bardziej do obserwacji, porównania wyników i wyciągnięcia wniosków w tedy sam sobie odpowiem co jest korzystniejsze!!! Dobry plan? Pozdrawiam
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN CO NIC NIE ROBI !!!
______________________________________________________________________ NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Napisane: wtorek, 24 lut 2009, 21:16
Cytuj:
MIMA z całym szacunkiem do Ciebie... napisałeś że połączenie zimnych palców z refluksem zewnętrznym nie ma sensu,może i nie ma... jednak robię takie urządzenie ale bardziej do obserwacji, porównania wyników i wyciągnięcia wniosków
Dziekuję. Jestem zażenowany.
Oczywiście tak jak napisałeś wyżej, można to robić.
Chciałem po prostu przez to powiedzieć że wybiera się jedno, albo drugie. Dla 90% psotników lepszy jast refluks zewętrzny. Ja też taki wybrałem. A linka przyślij, chętnie popatrzę.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Napisane: niedziela, 1 mar 2009, 11:23
A ja mam taki pomysł może jest prowizoryczny. A więc zamierzam kupić termistor i wyskalować omomierz w stopniach ( tabela pomiarów) z termometrem który posiadam dokładność 0,3 stopnia. Wiadomo nie będzie to cud techniki ale może coś z tego wyjdzie, tym sposobem będę mógł mierzyć temperaturę w kilku miejscach. Na wyjściu oczywiście termometr ten z dokładnością 0,3 stopnia i równolegle ten z termistorem i omomierzem, jak prze praktykuję to napiszę co wyszło.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości