Termoalkoholomierz percyzyjny do mierzenia jakości kolumy/procesu destylacji
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Termoalkoholomierz percyzyjny do mierzenia jakości kolumy/procesu destylacji
A.D. do tego co pisał kilka postów wyżej @przemu87 "Wódki ze sklepu nie da się podrobić, Bóg raczy tylko wiedzieć jaką chemią producenci ją traktują" - wiadomo ze wódka ze sklepu nie jest idealna.
Jaki można rezultat otrzymać, z czym można go porównać? Na forum często występuje 'porównywalna lub lepsza niż sklepowa', 'belveder', 'ideał'
Co do łapania pogonów to by to potwierdzało obecność piekących substancji w każdej z butelkach z destylatem, jak pisałem wyżej.
10 półka przy sprężynkach pilipek1 to w przeliczeniu na cm to na jakiej wysokości od kega czy poziomu sprężynek miedzianych? I rozumiem tym termometrem sie sugerować a o tym w głowicy zapomnieć?
Jaki można rezultat otrzymać, z czym można go porównać? Na forum często występuje 'porównywalna lub lepsza niż sklepowa', 'belveder', 'ideał'
Co do łapania pogonów to by to potwierdzało obecność piekących substancji w każdej z butelkach z destylatem, jak pisałem wyżej.
10 półka przy sprężynkach pilipek1 to w przeliczeniu na cm to na jakiej wysokości od kega czy poziomu sprężynek miedzianych? I rozumiem tym termometrem sie sugerować a o tym w głowicy zapomnieć?
[dailymotion]There is a thin line between hobby and insanity[/dailymotion]
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termoalkoholomierz percyzyjny do mierzenia jakości kolumy/procesu destylacji
Termometr w głowicy przy rektyfikacji w zasadzie jest niepotrzebny, trzeba się sugerować termometrem na 10 półce, ja mam wstawiony na wys. 55 cm od złącza oddzielającego miedz od KO i działa OK. Schemat mojej kolumny masz tu (też jest to Jarosław tylko lekko zmodyfikowany):
http://alkohole-domowe.com/forum/przema ... t9982.html
http://alkohole-domowe.com/forum/przema ... t9982.html
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Termoalkoholomierz percyzyjny do mierzenia jakości kolumy/procesu destylacji
No i się wszystko ładnie wyjaśniło
10 półka na sprężynkach od plipka to około 25-30 cm od kega, ale to zależy też od obecności katalizatora, on też że 2-3 półki wygeneruje. Termometr daj w 30 cm wysokości zasypu sprężynami i na pewno będzie dobrze.
Odpowiadając jeszcze na twoje pytanie, tak, miałem na myśli korekty odbioru w trakcie procesu, ale uzależniam je właśnie od wskazań w/w termometru prowadzącego. Jeśli będziesz chciał, napiszę Ci na PW dokładnie jak po kolei prowadzę gotowanie/a
10 półka na sprężynkach od plipka to około 25-30 cm od kega, ale to zależy też od obecności katalizatora, on też że 2-3 półki wygeneruje. Termometr daj w 30 cm wysokości zasypu sprężynami i na pewno będzie dobrze.
Odpowiadając jeszcze na twoje pytanie, tak, miałem na myśli korekty odbioru w trakcie procesu, ale uzależniam je właśnie od wskazań w/w termometru prowadzącego. Jeśli będziesz chciał, napiszę Ci na PW dokładnie jak po kolei prowadzę gotowanie/a