Temperatura par na alembiku

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Można elektroniczny, można i rtęciowy w osłonie mosiężnej- co kto lubi.

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Jest rteciowy w oslonie mosieznej.
Wolalbym nie przerabiac alembika tylko kupic grzalke/plyte bez termostatu a z regulaorem..
haze72
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Temperatura par

Post autor: Zygmunt »

Praktycznie takich na rynku nie ma, jednak w łatwy sposób można je przerabiać omijając termostat. Przewody w środku kuchenek są na konektorach, wystarczy odpiąć pokrętło i sąsiadujące elementy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

W stopce widzę stronę www. Zainteresowała mnie miedziana kolumna elite. Czy rura miedziana nie musi być ocieplona?
haze72
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Nie doczytałem jednego z postów nt. rozcieńczania surówki - może dlatego (m.in.) miałem problem z oddzieleniem przedgonów od surówki przy drugim odpędzie... Nie mogłem złapać momentu. Może brak doświadczenia..
Z pogonami było (chyba) prościej. Zobaczymy - teraz leżakuje sobie, potem dąb i rozcieńczanie.. może trochę rodzynek.

Przedgonów od serca... Sorry, późno...

@gr000by
Jak długo trzymasz zalane rodzynki - mniej więcej?

[MOD] Scalone.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

Czym zalane? Wódką/destylatem? Nastawem (w nastawie)? Miodem pitnym?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Destylat z wina gronowego..:) do dojrzewania..
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

4-10 tygodni, rodzynki powinny wcześniej być dobrze sparzone wrzątkiem, żeby usunąć z ich powierzchni olej i inne konserwujące syfy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

ile dałbyś na 2,5l alkoholu (przed rozcieńczaniem)?,
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

50-100g na 4l 50-60% wsadu do dębienia/po dębieniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Perfect. No to jadziem:) Dzięki za info!
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Rodzynki 2 tydzień w środku.. Zapach coraz lepszy, szczególnie po paru minutach od otwarcia galoniku:)
Widzę jednak, że rodzynki:
1. dają trochę "mętków" - mam nadzieję, że łatwo to odfiltrować
2. pojawia się widoczny 2 centymetrowej wysokości pasek innej gęstości destylatu - czy wymieszanie będzie skuteczne, czy po jakimś czasie ponownie pojawią się dwie "gęstości" destylatu?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: Pretender »

Wypłukałeś rodzynki w goràcej wodzie? Rodzynki mogły być pokryte olejem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

tak, przelałem i wypłukałem trzy razy wrzątkiem..
może będzie dobrze:)

BePe
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 17 kwie 2018, 10:13
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: BePe »

Odświeżę temat bo mam trochę wątpliwości. Chciałbym mieć odczyt temp w alembiku, ale nie chciałbym go niepotrzebnie nawiercać itp. Jak byście zainstalowali tam termometr bez znaczących przeróbek? Lepiej przełożyć na łączeniu wylotu i zanurzyć w cieczy czy muszę jednak zrobić otwór w deflegmatorze? A może na szyi? :scratch:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”