Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 19:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Temperatura i jakość.
PostPostNapisane: wtorek, 23 wrz 2008, 16:34 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
W weekend przeprowadziłem pierwszy 'eksperyment' na nowo zbudowanym aparacie - jak się zorganizuję to podeślę zdjęcia.

Jako osoba z tendencjami maniakalnymi prze cały proces robiłem notatki (co kilka minut):

czas, procent, temperatura w głowicy przy odbiorze par, temperatura wody chłodzącej (mam obieg zamknięty z pompą).

Im bliżej szanowanej temperatury 78.4 tym procent wyższy. Dokładność jest bardzo trudna do utrzymania przy pierwszej destylacji metodą kociołkową/garnkową.

od 1 godz 20 min. do 1 godz 40 minut, przy temperaturze oparów 81C-81C odbierałem 80%.

Otrzymałem (z kolumną 70cm wypełnioną zmywakami z S/S) 4L (średnio) 74% gonu. Ma zapach i smak.

Wylałem 70ml z początku (pierwsze krople) - rozpuszczalnika i zostawiłem około 1L pogonu do następnej destylacji (6 godz 27 min. do 7 godz. 34 min. z temp. par rosnącą od 87C do 89C)

Miałem 7.5Kg cukru w 21 litrach wody (razem 27L) i użyłem drożdży Turbo classic.

5L zostawiłem aby się zacier ustał bo był trochę mętny. Gdybym poczekał jeszcze 3 dni mógłbym wziąć 25L bo pięknie się wyklarował.

Juliusz

Tytuł: Re: Temperatura i jakość.
PostPostNapisane: niedziela, 28 wrz 2008, 21:12 
Tematy: 8
Nie znam na tym wogóle, moja wiedza opiera się na tym co tutaj przeczytałem i obejrzałem. Myśle że osiągi są super i takie eksperymenty są potrzebne jak najbardziej choćby po to żeby udoskonalać swoje trunki ;) Wyślij foty swojej aparatury pokaż tą bestie xD Pozdrawiam

PostPostNapisane: poniedziałek, 27 paź 2008, 18:54 
To nie bestia! To mój nowy, intymny przyjaciel... Józef K.

Załącznik:
Julek destylator.jpg

Całość w czasie pracy. Kocioł ma 50L S/S, kolumna 60cm s/s (trochę za krótka ale jeszcze sprawdzę poprawnie na drugiej destylacji). Wszystko zaizolowane watą mineralną aż po koniec kolumny. Kolumna upakowana 12 zmywakami ze s/s.
Ekologiczny obieg wody chłodzącej. Z prawej na dole przecięty keg w nim pompa. Węże 'magicznie' przechodzą przez ścianę do wielkiej chłodnicy od klimatyzatora na zewnątrz.

Załącznik:
Julek wylot.jpg

Tu widać połączenie głowicy Bokakob do kolumny, ścisk lab. na wężyku sylikonowym do regulacji refluksu (zamiast zaworu - ale już zawór precyzyjny mam), próbnik temp. uszczelniony pastą z mąki.

Miedź lutowana na srebro bez topników.

Jules

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 27 paź 2008, 19:13 
Dodam, że te 74% to wynik kombinowania gotowania zacieru, zamykanie, otwieranie zaworu, zmiany temperatury itp. Raczej eksperyment do poznania systemu. 4L 74% ~~2L 38%

Daje mi to: (4L/74%) 3.15L 95% + (2L/38%) 0.8 95% = 3.95L 95%. Z 8kg cukru powinno być 4.4 L 95%. Myślę, że wynik jest bardzo dobry.

Przy w pełni otwartym zaworze (refluks nie działa) i w zasadzie aparat pracuje jeko kociołkowy prosty.

Teraz przygotowuję się do drugiej destylacji spirytusowej. Pierwszy destylat rozcieńczę do 50% i to przejadę powoli z poprawnym (będę się uczył) refluksem. Wyniki podeślę.

Jules

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1