panta_rei pisze:No trochę ten opis nie tentego
1- należy zrobic Mashout
zależy jaki przepis ja podałem na początek najprostszą metodę jednotemperatorową
2- Filtracja 2l/min może być za szybka
z doświadczenia wiem ze to dobra szybkość
3- wysładzamy nie do 22l, tylko do czasu jak leci odpowiednio dużo °Blg (4-3)
to też podałem w uproszczeniu bo tyle średnio powinno wyjść z takiego zasypu (oczywiście po opanowaniu sztuki warzenia trzeba sprawdzać jakie Blg leci podczas wysładzania i warto ciągnąć nawet do 2Blg)
4- Chmielenie na 30 minut to jest chmielenie na smak, na aromat chmielimy na końcu gotowania, nawet po wyłączeniu grzania
Tak napisałem chyba że źle to odczytujesz 70 minut marynka i 40 Lubelski
5- jak piwo ma postać kilka miesięcy, to 140g cukru będzie za dużo
Przepis który podałem jest to raczej piwo do spożycia w przeciągu pół roku a i cukier zredukowałem z 4gr na 3,5g
Wiadomo każdy ma swoje doświadczenie. Pisałem raczej o podstawach warzenia i na podstawie prostego przepisu aby Ramzol miał jakiś punkt odniesienia.
Trochę trzeba poczytać zanim się zacznie. I łatwiej komuś kto robił już jakiś zacierek na Whisky itp.
@Panta_rei jesteś na piwo.org???
Zawsze chętnie wymienię się doświadczeniami i nawet piwkami