Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tak właśnie wygląda mój sprzęt prosty i moim zdaniem w miarę tani. KEG-185 SŁOIKI-0 RURKA Cu- 80 ZŁ GRZAŁKA- 20ZŁ Kable miałem swoje. Całość kosztowała mnie 310, wliczam w to też lut miękki i pośrednie koszty. chłodnice zrobiłem z wiadra 20 litrowego w którym znajduje się spirala miedziana, przy wyjściu zalutowana zwykłą cyną, ponieważ nie będzie miała cyna kontaktu z alkoholem. Odstojniki zrobiłem ze słoików po majonezie, patent i wykonanie proste. Zakleiłem wokoło rurek z zewnątrz i wewnątrz poksiliną. Jako zwykły pot still sprawuje mi znakomicie, wyciągam z niego z pierwszego tłoczenia blisko 70% (odliczając przegon i pogon).
CZEKAM NA RADY I SŁOWA KRYTYKI.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano piątek, 18 lut 2011, 18:29 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Kolego wszystko pięknie, ładnie, ale jak opróżniasz odstojniki, nie uszkadzając poksiliny?. Jeśli chodzi o cenę materiału, za taką kasę można mieć, prawie profesjonalny sprzęt
Wiem że dało by taniej ale najdroższa z tego wszystkiego jest beczka. A odstojniki opróżniam w dosłownie chwile, wyłączam grzałkę i przechylam jeden słoik i odkręcam wieczko, później z drugim. Ładnie mi się na sylikonowych rurkach poddaje.
A co do profesjonalnego sprzętu to całości za około 300 zeta wątpię by udało się mieć.
No zależy, co kto rozumie pod znaczeniem słów, profesjonalny. Dla mnie liczy się wynik, 95%. Taki osiągam na, aparaturze którą udało mi się konstruować, w cenie 300 zł. A więc, zachęcam do rozbudowy sprzętu. Wynik jest niesamowicie zadowalający.
Nie wydaje mi się aby można było osiągnąć 95% na tym sprzęcie. Sprawdź alkoholomierz na wodzie. Ja mam podobnie wykonany sprzęt tylko dołożony deflegmator na wyjściu z kany i jeden słoik jako odstojnik. Jak do tej pory max jaki udało mi się osiągnąć przy bardzo powolnym grzaniu to 87%.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości