Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 18:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Taboret elektryczny DIY
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 16:54 
Tematy: 2
witam

Szukałem ostatnio kuchenki elektrycznej do grzania 36L kociołka.. i mocno się zawiodłem. Powszechnie sprzedawane jednopalnikowe chińskie wyroby ludowe przeważnie mają 18cm średnicy i moc 1,5kW. Czy to nie za mało aby ogrzewać przyzwoita pojemność 30L?
Okazuje się, że niewielkim kosztem można zbudować lepszą kuchenkę. W hurtowniach części agd można dostać pola grzewcze 22cm/2kW, ale są też 14,5cm/1kW. Która opcja będzie lepsza:
- 1 pole grzewcze 22cm/2kW
- 3 pola grzewcze 14,5cm/1kW?

Kuchenka z trzema polami to nie tyle większe koszty, co więcej pracy przy złożeniu, dlatego zastanawiam się czy to ma sens, czy też wystarczy moc 2kW. Z drugiej strony 3 pola 14,5cm to nie tylko 1kw więcej, ale też o 30% większa powierzchnia grzania.. no i kociołek pewniej stoi:)

ps. Oczywiście ww. układ + płynny regulator mocy.

Tytuł: Re: Taboret elektryczny DIY
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 18:40 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jeżeli nie masz możliwości zainstalowania grzałek to jedyną sensowną opcją jest taboret gazowy. Kuchenki elektryczne to ogromne straty ciepła.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 23:20 
No dobrze.. czyli 3kW.

Czy wystarczy zatem podłączyć pola i wstawić regulator mocy? Czy takie żeliwne pola grzewcze mają jakiś limit czasu pracy?

ps. Zdaję sobie sprawę, że taboret gazowy bądź grzałki w kotle to lepsze wyjście, ale teraz nie w tym rzecz.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 08:44 
Tematy: 43
Chodzi ci o żywotność tych pól, czy o bezwładność cieplną, bo nie bardzo mogę załapać :?:

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 12:00 
Chodziło mi jednostajną, wielogodzinną - co ważniejsze - pracę.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 12:39 
To jeszcze pytanie co chcesz ogrzewać.
Bo jak garnek to ok (pomijając cholernie długi czas nagrzewania), ale jeżeli ma to być keg, to prędzej sobie nogę odgryziesz niż coś tam pogotujesz. Beczki mają wybitnie źle wyprofilowane dno do takich celów.

Co do czasu pracy- o ile dobrze to zamocujesz, to będzie działać długo. Zwróć uwagę, że każda powierzchnia grzewcza na której nie będzie stał kocioł to strata. Więc z 2kW może się zrobić np. 0,7, a reszta pójdzie w powietrze.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 13:14 
Mój kociołek to 36L garnek gastronomiczny, z grubym 6mm dnem o średnicy 36cm. Załączam rysunek rozmieszczenia pól grzejnych.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 14:13 
Z pobieżnych obliczeń wynika, że garnek o średnicy 27,05cm przykryje wszystkie 3 pola, jeżeli będą się ze sobą stykać. Garnek 36cm więc spokojnie da rade i zakryje wszystkie. 6mm to bardzo grube dno, ale powinno się udać :)

PostPostNapisane: niedziela, 11 mar 2012, 01:21 
Witam

Panowie - jak to wszystko podłączyć, żeby nikomu nic się nie stało? Druty w kostkach są ponumerowane: 1 2 4 3.
Kupiłem izolowany drut miedziany 2,5mm2 w markecie po 2zł.. czy ktoś się orientuje jaką temperaturę wytrzymuje izolacja? Czy ewentualnie poprawi coś puszczenie tych drutów w wężykach silikonowych?

Nie mam kuchenki elektrycznej żeby zajrzeć do środka i sprawdzić jak to jest poskładane.. ale znalazłem w sieci zdjęcie i przyznam, że zaskoczyła mnie nieco prostota konstrukcji.. czy tak to przeważnie wygląda czy to jakaś lipa?

Czy to dobry pomysł ładować tam jeszcze fazowy regulator mocy? Czy lepiej wyprowadzić kabel i zrobić zewnętrzne sterowanie?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: niedziela, 11 mar 2012, 10:09 
Tematy: 51
Mam jeszcze takiego pomysła: posmarować "palniki" tej kuchenki pastą silikonową, taką, jakiej się uzywa do smarowania wkładek radiatorowych tranzystorów mocy przed przykręceniem radiatora. Wiem, syfi i brudzi, ale podejrzewam, że podniesie przewodność cieplną kilkukrotnie i straty będa mniejsze. Taka pasta spokojnie wytrzyma te 100 stopni.
Kiedyś myślałem nad indukcją, ale tylko myślałem...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1