Tabele, kalkulatory, przeliczniki - niezbęde przy produkcji alkoholu
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Taaak ?
Mosiądze ołowiowe – zawierające dodatki ołowiu. Ołów dodawany jest w celu polepszenia skrawalności materiału. Mają ograniczoną podatnośc na obróbkę plastyczną na zimno. Stosuje się je na elementy wykonane techniką skrawania. Do mosiądzów ołowiowych należą MO64 (CuZn34Pb3), MO62 (CuZn36Pb1.5), MO61 (CuZn36Pb3), MO58A (CuZn39Pb2), MO58b (CuZn40Pb2), MO58 (CuZn40Pb2) oraz także odlewnicze MO60 (CuZn38Pb1.5), MO59 (CuZn39Pb2),.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
No, to wrzucę ci jeszcze dwa cytaty;
MO58 / CuZn40Pb2
Stop ten charakteryzuje się dobrą podatnością do obróbki skrawaniem. Jest bardzo podatny do obróbki plastycznej na gorąco oraz kucia.
Znajduje szerokie zastosowanie w produkcji części kutych o skomplikowanych kształtach, części do przewodów rurowych, zacisków przemysłowych, elementów grzewczych, wodno - kanalizacyjnych, armatury przemysłowej.
MO59 / CuZn39Pb2
Stop ołowiowy, bardzo podatny do kucia na gorąco oraz obróbki skrawaniem, obróbka plastyczna na zimno jest ograniczona. Mosiądz ten charakteryzuje się wysoką ciągliwością.
Wykorzystywany jest między innymi w produkcji elementów armatury: złączek, zaworów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Widocznie ołów zawarty w stopie nie dyfunduje do przepływającej przez zawór cieczy. Ołów w postaci metalicznej jest niebezpieczny tylko wtedy kiedy się "błyszczy". Jak pasywuje i pokryje się tlenkiem (ciemnoszary kolor) staje się w miarę bezpieczny. Nie używa się jednak lutów z dodatkiem ołowiu do styku z żywnością.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Ołów nie jest szkodliwy w żadnej postaci. No chyba, że spadnie komuś na łeb. Szkodliwe są rozpuszczalne w wodzie związki ołowiu, które są trujące. To, że mosiądze z dodatkiem ołowie są wykorzystywane do " produkcji elementów armatury: złączek, zaworów" nie znaczy, że są wykorzystywane w spożywce. Oczywiście jak ktoś chce, to może, ale tylko na własny użytek.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Człowieku, zastanów się co ty piszesz Wszystkie związki ołowiu są szkodliwe (trujące). Skąd ty masz takie wiadomościKrzysztof63 pisze:Ołów nie jest szkodliwy w żadnej postaci.
Możesz podać, które to związki są rozpuszczalne w wodzie? Bo to, co mi wiadomo, to tylko chlorek ołowiu jest jako-tako rozpuszczalny (baaardzo słabo) i to w odpowiednich warunkach;Krzysztof63 pisze:Szkodliwe są rozpuszczalne w wodzie związki ołowiu
Halogenki ołowiu (II), w tym PbCl2 są trudno rozpuszczalne, aczkolwiek w wodach zasolonych o dużym stężeniu jonów chlorkowych, rozpuszczalność tego związku wzrasta wskutek tworzenia się jonów kompleksowych, zgodnie z równaniem:
PbCl2 + Cl-= PbCl3
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Jednak ołowiane rurociągi stosowane w starożytności przyczyniały się do zachorowań na ołowicę. Oznacza to, że ołów lub jego związki są wypłukiwane przez płynącą w rurociągu wodę.
Na pewno wielu ludzi zatruło się słynnym czteroetylkiem ołowiu dodawanym do benzyny jako związek "przeciwstukowy".
Na pewno wielu ludzi zatruło się słynnym czteroetylkiem ołowiu dodawanym do benzyny jako związek "przeciwstukowy".
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Ze szkoły. Uważałem na lekcjach. Co szkodliwego jest w ołowiu metalicznym? Przecież wyraźnie napisałem dalej, że szkodliwe dla zdrowia są sole ołowiu.radius pisze:Człowieku, zastanów się co ty piszesz Wszystkie związki ołowiu są szkodliwe (trujące). Skąd ty masz takie wiadomości
Dobrze rozpuszczalny jest azotan ołowiu. rozpuszczalne są także sole ołowiu kwasów organicznych, np. cytrynian czy octan ołowiu.radius pisze:Możesz podać, które to związki są rozpuszczalne w wodzie? Bo to, co mi wiadomo, to tylko chlorek ołowiu jest jako-tako rozpuszczalny (baaardzo słabo) i to w odpowiednich warunkach
Ołów nie reaguje z czystą wodą, więc nie mógł się przyczyniać do ołowicy. Główną przyczyną ołowicy było przechowywanie wina w naczyniach ołowianych (zalecał to np. Katon). Do słodzenia potraw używano tzw. cukru ołowianego - octanu ołowiu. Biel ołowiowa - węglan ołowiu - była podstawowym składnikiem damskich kosmetyków. Dachy kryto blachą ołowianą. Przyczyn było sporo, jednak ołowiane rury najmniejszą z nich.Doody pisze:Jednak ołowiane rurociągi stosowane w starożytności przyczyniały się do zachorowań na ołowicę. Oznacza to, że ołów lub jego związki są wypłukiwane przez płynącą w rurociągu wodę.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Co do reszty... pełna zgoda
Cytrynian ołowiu chyba nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale pomijając to, to skąd te związki miałyby się znaleźć w wodzie pitnej? Trochę zaczynamy się zapętlać, a zaczęło się tylko od mosiądzu używanego do produkcji armaturyKrzysztof63 pisze:Dobrze rozpuszczalny jest azotan ołowiu, rozpuszczalne są także sole ołowiu kwasów organicznych, np. cytrynian czy octan ołowiu.
Co do reszty... pełna zgoda
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 07:38 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Sole organiczne ołowiu powstają w np. w sokach owocowych, mających kontakt z ołowiem, a więc mogą powstawać w nastawach, budowanych na bazie soków i moszczów owocowych. Przytoczone przez mnie zalecenie Katona (nie wiem jednak, którego), żeby gotować wino w naczyniach ołowianych, miało na celu wytworzenie w roztworze octanu ołowiu, który dosładzał owo wino. Czysta woda z ołowiem nie reaguje, a woda naturalna nawet ołów zabezpiecza, bo pokrywa powierzchnię metali nierozpuszczalną "korą", złożoną z węglanu i fosforanu ołowiu. Takie rury mogą służyć milion lat bez szkody dla zdrowia. Problem powstał jednak wtedy, gdy wodę w celu uzdatniania zaczęto chlorować, bo związki chloru reagują z ołowiem i jego związkami, tworząc rozpuszczalny chlorek, który przechodzi do roztworu.
Wracając do owych nieszczęsnych mosiądzów - nawet w mosiądzach ołowiowych na powierzchni nie koroduje ołów, a cynk, który jest w stopach z miedzią niestabilny. Przy trawieniu mosiądzu pojawia się charakterystyczna czerwona barwa - to właśnie warstewka miedzi, z której usunięto cynk, który jest bardzo podatny na działania kwasów. Najlepiej o tym wiedzą odlewnicy, bo roztopiony mosiądz rozdziela się łatwo na składniki, a cynk natychmiast się utlenia, dlatego odlewnictwo mosiądzu to zawód dla szybkich i sprytnych.
Wracając do owych nieszczęsnych mosiądzów - nawet w mosiądzach ołowiowych na powierzchni nie koroduje ołów, a cynk, który jest w stopach z miedzią niestabilny. Przy trawieniu mosiądzu pojawia się charakterystyczna czerwona barwa - to właśnie warstewka miedzi, z której usunięto cynk, który jest bardzo podatny na działania kwasów. Najlepiej o tym wiedzą odlewnicy, bo roztopiony mosiądz rozdziela się łatwo na składniki, a cynk natychmiast się utlenia, dlatego odlewnictwo mosiądzu to zawód dla szybkich i sprytnych.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Ołów to metal ciężki tak?
To tak z lekkim przymrużeniem oka, ale jednak dla chwili refleksji nad waszymi dywagacjami metalurgicznymi, oraz z ukrytym w treści przesłaniem:
Z ciężkich metali to ja najbardziej lubię Heavy Metal.
Dobry, stary klasyczny Heavy Metal.
To tak z lekkim przymrużeniem oka, ale jednak dla chwili refleksji nad waszymi dywagacjami metalurgicznymi, oraz z ukrytym w treści przesłaniem:
Z ciężkich metali to ja najbardziej lubię Heavy Metal.
Dobry, stary klasyczny Heavy Metal.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Jak obliczyć rzeczywisty procent alkoholu biorąc pod uwagę jego temperaturę?
Aby oszacować rzeczywisty % alkoholu bez tabeli korekty temperatury, wystarczy zapamiętać jedną ogólną zasadę:
- za każde 1 ° C powyżej 20 ° C odejmij 0,33% od odczytu areometru
Przykład:
- rzeczywista temperatura spirytusu wynosi 30 ° C
- wskazania areometru to 93%
Rzeczywisty odczyt areometru obliczamy w następujący sposób:
93% - (0,33 * 10 ° C) = 90,7% abv
Porównując do tabeli różnica wynosi 0,3%. Czyli praktycznie jest znikoma i akceptowalna.
Poniżej link do tabeli i całego tematu.
http://learntomoonshine.com/temperate-c ... hydrometer
EDIT.
Zwrócono mi uwagę na błąd w obliczeniach. I faktycznie tak jest . Przepisując wcześniej ten przykład nie zwróciłem na to uwagę. Przepraszam. Jednak myślą, że każdy i tak będzie korzystał z tabeli, która jest łatwa i czytelna w obsłudze.
Aby oszacować rzeczywisty % alkoholu bez tabeli korekty temperatury, wystarczy zapamiętać jedną ogólną zasadę:
- za każde 1 ° C powyżej 20 ° C odejmij 0,33% od odczytu areometru
Przykład:
- rzeczywista temperatura spirytusu wynosi 30 ° C
- wskazania areometru to 93%
Rzeczywisty odczyt areometru obliczamy w następujący sposób:
93% - (0,33 * 10 ° C) = 90,7% abv
Porównując do tabeli różnica wynosi 0,3%. Czyli praktycznie jest znikoma i akceptowalna.
Poniżej link do tabeli i całego tematu.
http://learntomoonshine.com/temperate-c ... hydrometer
EDIT.
Zwrócono mi uwagę na błąd w obliczeniach. I faktycznie tak jest . Przepisując wcześniej ten przykład nie zwróciłem na to uwagę. Przepraszam. Jednak myślą, że każdy i tak będzie korzystał z tabeli, która jest łatwa i czytelna w obsłudze.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 mar 2020, 16:02 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 120
- Rejestracja: poniedziałek, 20 kwie 2020, 11:46
- Krótko o sobie: nie mogę, noga mnie boli !!!
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
dobrze ze kasztanów nie zauważyłeś Za mądra książka skrócony kurs gorzelnictwa rolniczego strona 21
"3.3.9. Pieczywo
W pobliżu dużych aglomeracji miejskich gorzelnie nabywają z przemysłu piekarskiego
niewykupione ze sklepów pieczywo, głównie czerstwy chleb. Skrócony skład chemiczny
świeżego chleba przedstawia tabela 2. Zawartość wody w chlebie z mąki razowej dochodzi
do 48%, a z mąki pytlowej waha się około 42%. Chleb podatny jest zatem na pleśnienie. Przy
dłuższym magazynowaniu w pryzmach proces pleśnienia postępuje bardzo szybko i w krótkim
czasie może obniżyć do polowy, a nawet więcej, technologiczną przydatność chleba jako
surowca dla gorzelni. Pleśnienie obejmuje głównie wnętrze bochenków i może być
niezauważalne przy oglądaniu ich z zewnątrz. W czasie przechowywania należy więc
wentylatorem przez pryzmę chleba przedmuchiwać powietrze i co kitka dni kontrolować
wizualnie wnętrze bochenków, wybranych z różnych miejsc pryzmy. Stwierdziwszy zapoczątkowanie
procesu pleśnienia należy niezwłocznie przekazać chleb do przerobu. Dopuszczenie
do silnego zapleśniania chleba, poza wydatnym obniżeniem jego przydatności
technologicznej, może powodować, że wywar, uzyskany w wyniku przerobu takiego
surowca nie będzie nadawał się do skarmiania, a przekazany ewentualnie do obór
negatywnie wpłynie na zdrowie zwierząt i jakość otrzymywanego od nich mleka. Wydajność
spirytusu ze 100 kg chleba wynosi od 19,7 do 37,7 dm3 . Różnice te wynikają z faktu, iż
w gorzelniach przetwarza się chleb o różnym stopniu sczerstwienia, a więc o różnym ubytku
niego wody. Silniejsze sczerstwienie powoduje wzrost suchej masy, a zatem i wartości
skrobiowej chleba.
Na wydajność alkoholu z chleba poza pleśnieniem wpływa ujemnie zawartość w nim tzw.
skórek. Udział ich w ogólnej masie chleba zależy od wielkości bochenków, stopnia
wypieczenia itp."
"3.3.11. Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 46-53% wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 dm3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu.
Kasztany nie powinny być przetwarzane w gorzelni jako monosurowiec zaciery z nich
sporządzane powinny być mieszane przed fermentacją z zacierami z konwencjonalnych
surowców skrobiowych"
"3.3.9. Pieczywo
W pobliżu dużych aglomeracji miejskich gorzelnie nabywają z przemysłu piekarskiego
niewykupione ze sklepów pieczywo, głównie czerstwy chleb. Skrócony skład chemiczny
świeżego chleba przedstawia tabela 2. Zawartość wody w chlebie z mąki razowej dochodzi
do 48%, a z mąki pytlowej waha się około 42%. Chleb podatny jest zatem na pleśnienie. Przy
dłuższym magazynowaniu w pryzmach proces pleśnienia postępuje bardzo szybko i w krótkim
czasie może obniżyć do polowy, a nawet więcej, technologiczną przydatność chleba jako
surowca dla gorzelni. Pleśnienie obejmuje głównie wnętrze bochenków i może być
niezauważalne przy oglądaniu ich z zewnątrz. W czasie przechowywania należy więc
wentylatorem przez pryzmę chleba przedmuchiwać powietrze i co kitka dni kontrolować
wizualnie wnętrze bochenków, wybranych z różnych miejsc pryzmy. Stwierdziwszy zapoczątkowanie
procesu pleśnienia należy niezwłocznie przekazać chleb do przerobu. Dopuszczenie
do silnego zapleśniania chleba, poza wydatnym obniżeniem jego przydatności
technologicznej, może powodować, że wywar, uzyskany w wyniku przerobu takiego
surowca nie będzie nadawał się do skarmiania, a przekazany ewentualnie do obór
negatywnie wpłynie na zdrowie zwierząt i jakość otrzymywanego od nich mleka. Wydajność
spirytusu ze 100 kg chleba wynosi od 19,7 do 37,7 dm3 . Różnice te wynikają z faktu, iż
w gorzelniach przetwarza się chleb o różnym stopniu sczerstwienia, a więc o różnym ubytku
niego wody. Silniejsze sczerstwienie powoduje wzrost suchej masy, a zatem i wartości
skrobiowej chleba.
Na wydajność alkoholu z chleba poza pleśnieniem wpływa ujemnie zawartość w nim tzw.
skórek. Udział ich w ogólnej masie chleba zależy od wielkości bochenków, stopnia
wypieczenia itp."
"3.3.11. Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 46-53% wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 dm3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu.
Kasztany nie powinny być przetwarzane w gorzelni jako monosurowiec zaciery z nich
sporządzane powinny być mieszane przed fermentacją z zacierami z konwencjonalnych
surowców skrobiowych"
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Teoretycznie wyprodukowanie 88g CO2 (który ulatuje z układu) powinno być równoważne produkcji 92g etanolu (w przybliżeniu można by pewnie przyjąć stosunek wagowy 1:1) i zużyciu 180g cukrów prostych (glukoza/fruktoza).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 mar 2021, 14:39 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.