Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Mam nadzieję, że poniższa tabela będzie pomocna braci pędniczej w czasie dobierania mocy mieszanki spirytusu z wodą.
Podaję tu jako produkt wyjściowy spirytus 95%. Tabela zawiera docelowe moce i ilości produktu końcowego.
Mam nadzieję, że nie popełniłem błędów w liczeniu. Jeśli ktoś zauważy proszę o sygnał publicznie lub przez 'Wiadomość'.
Obliczenia są lekko przybliżone ale wzięte jest pod uwagę zjawisko kurczenia się i rozszerzania mieszanki wody ze spirytusem w zależności od mocy końcowej.
Oto tabela w .XLS
Załącznik:
Mieszanie-z-95%-W.P.xls
Tabela jest za-hasłowana abym miał kontrolę nad ewentualnymi zmianami.
Pola zaznaczone na czerwono juz sie nie zgadzaja i nie wiem czy to poprostu przestawienie cyfr (zamiast 474 to wpisane jest 447) czy blad w obliczeniu. Niektore wartosci ulegna zmianie. Jesli sie myle poprawcie mnie
______________________________________________________________________ Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat! Wilhelm II
Ciekawa sprawa, ja ze swojej strony próbowałem dokonać niby prostszych obliczeń, dla mnie bardzo potrzebnych, tabelka innego typu, upraszająca do minimum dobre rozrobienie psotki do spożycia. Dodaję załącznik w dokumencie worda, może ktoś potrafi to poprawnie rozwiązać, mi się pochszaniły cyferki, część najprostsza została wypełniona Zapraszam do zadania alkoholowo-matematycznego
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
No nie wiem jak ty to przeliczałeś ale chylę głowę, odrobiłeś zadanie wzorowo, mam nadzieję że z tego typu przelicznika nie tylko ja skorzystam ale wielu forumowiczów. Szacun dla ciebie ogromny, pozdrawiam!
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Ostatnio edytowano środa, 5 maja 2010, 18:31 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Przykładowo- napędziłem 2,4 litra bimbru o mocy 64% i chcę go rozcieńczyć do 40%.
Mnożę ilośc destylatu (2,4 l) przez moc (64%), wychodzi 153,6. ( Po przesunięciu przecinka o dwa miejsca w lewo mamy ilość czystego alkoholu w samogonie - 1,536 litra ) Dalej liczbę 153,6 dzielę przez pożadaną końcową moc wódeczki (40%), wychodzi 3,84.( Jest to ilość wódki po rozcieńczeniu - 3,84 litra ) Od tego odejmuje ilość samogonu i już wiem ile wody potrzebuję do rozcieńczenia produktu. 3,48 - 2,4 = 1,08 litra
Bardzo łatwo i szybko się to liczy.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Co prawda nie wytrzeźwiałem jeszcze ale sprawdź to, bo mi coś nie gra z obliczeniami, przy tych danych które podajesz mi wyszło 1,44 l dolanej wody tobie 1,08
2,4 * 64 = 153,6 153,6 / 40 = 3,84 3,84 - 2,4 = 1,44 Rzeczywiscie, popier...-.o misie. Wszystko przez Niemców, bo oni czytają liczby od tylu
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Nie przejmuj sie, podam ci wzór jak ja to liczę: banalnie proste zawartość alkoholu dzielę przez procent jaki chcę uzyskać i od wyniku odejmuję 1. Jednostką przeliczeniową jest 1 litr. I wychodzi mi ile mam dolać wody do psotki, może podam przykład: psota 85%, rozrobione na 40 85 dziele przez 40 =2,125 - 1 = 1,125 i to jest ilość wody jaką muszę dolać do litra psoty. Mając np: 4,6l psotki to prościzna 4,6*1,125=5,175l wody, dodam psotę da mi to 9,775l czyli 20 flaszek pólitrowych. Miesiąc sie głowiłem nad przeliczaniem aż zlitował się Juliusz bo od niego ten wzór. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości