Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam serdecznie!!! Mam kilka wątpliwości dlatego więc zwracam się do wszystkich którzy mogą mi pomóc, zdaję sobie sprawę że niektóre z pytań mogą być banalne ale myślę sobie że po to jest to forum aby zadawać pytania od banału aż po geniusz. Mam pokrywkę do szybkowaru, pytanie 1-wsze ,czy gumka /fotka/ ta, nadaje się do psocenia, i gdyby nie, to co mam zrobić lub jak mam to zrobić i czym. Pytanie 2-gie, zawór bezpieczeństwa, zostawić czy nie /zółta rameczka-foto/, i czy te śrubki nadają się do psoty czy mam je sylikonować /dodam że garnek używany ale bez żadnych przeróbek. Pytanie 3-cie, /fotka-czerwona rameczka/, śrubka od zacisku, również czy się nadaje i czy ją sylikonować. Pytanie 4-te, /fotka-niebieska ramka/, jak najprostszym sposobem zamontować kawałek rurki o średnicy 8mm miedzianej bez spawania czy lutowania. Każda sugestia mile widziana!!!!!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Uszczelka- ciężko dostać nową, więc zostaw jeśli nie będzie dawała przykrego zapachu i oczywiście musi być szczelna. Zawór bezpieczeństwa niech zostanie bo najprawdopodobniej przy destylacji nie uzyskasz takiego ciśnienia żeby się uruchomił. Jak si uruchomi to Bogu dziękuj że go zostawiłeś i że cała aparatura Ci nie wyleciała.... Kółeczko niebieskie- najprościej naciągasz na to wężyk silikonowy a drugi jego koniec na rurke miedziana. Apropo tych śrubek to jęśli są szczelne to zostaw. I jeszcze się rozchodzi z jakich materiałów są wykonane?
Ad 1. Z reguły te uszczelki nadają się. Twoja powinna też się sprawdzić. Ad 2. Ja wywaliłem. Zawory bezpieczeństwa (prawie wszystkich marek) bez ciśnienia są nieszczelne, a wszystkie nasze aparatury są bezciśnieniowe. Ad 3. Śruba może być, bacz jednak by utrzymywać ją w czystości. Ad 4. Najprościej: wyjmij zawór i wsadź ciasno wężyk silikonowy (powinien mieć większą średnicę zew. od otworu po zaworku), a w niego rurkę. Przelot-otwór w zaworze ciśnieniowym jest za mały.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witam, podłączę się pod temat. Również zaczynam psocenie, najpierw zacznę od garnka i miski, ale oczywiście w planach mam budowę destylatora. Głowę mam pełną pomysłów i chcę to zrobić jak najtańszym kosztem. Planowałem zrobić destylator z bańki po mleku, bo mam żelazną. Lecz była w niej chyba ropa i jest trochę rdzy, więc to chyba kiepski pomysł z tą bańką. Jednak wpadł mi do głowy inny pomysł, otóż moja babcia ma chyba jeszcze stary szybkowar, gdzie zawór jest popsuty, czy mogę taki garnek wykorzystać na psocenie i połączenie zamontować w miejsce zaworu?
Witanko!!!! Kontynuując, tam gdzie był nypel / wywaliłem go/ , dziurę rozwierciłem, na rurkę miedzianą bodajże 12 mm naciągnołem kawałek rurki sylikonowej i nasadziłem, od strony zewnętrznej umocniłem to poxyliną, rurkę połączyłem z chłodnicą, zrobiłem to wszystko naprędce /jestem w trakcie kompletowania dwóch aparatur klasycznego pot stilla i kolumny/, musiałem po prostu coś przepuścić więc kupiłem najgorszego sikacz czyli wina białego, różowego i czerwonego około 9 literków i to poddałem psoceniu. Wszystko poszło dobrze, aparaturka tzw-na na kolanku zdała egzamin, widzę i czuję się dobrze!!!!.Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc, oczywiście pozostaję z Wami sercem i duchem
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
klodek4 -nie wygląda to fachowo, ale poprawnie. Deflegmator (nie wiem czy zrobiony celowo, czy mimo woli) zadba o czystość. Troszkę wprawy pozwoli na tym co zbudowałeś otrzymać zadowalającej jakości produkt. Dopóki będziesz dbał o czystość (wewnątrz) miedzi, nic Ci z jego strony nie grozi.
rumcajs - przeczytaj temat od początku bo odpowiedź na Twoje pytanie padła zanim je zadałeś.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Wald!!! masz całkowitą rację , lecz pośpiech, pazerność nie idzie w parze z jakością jak i czystością, przyjmuję na klatę cenną krytykę i obiecuje poprawę . Montuję a raczej jestem na etapie zdobywania materiałów na montaż dwóch aparatur i zrobię to pod Waszym nadzorem stosując się do wszelkiej konstruktywnej krytyki, pozdrawiam!!!!
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości