Witam wszystkich serdecznie Poczytałem trochę nt. pot still i metody garnkowej i stworzyłem sprzęt którego zdjęcia załączam :> Puściłem dziś pierwszy "towar" - 3 dniowy zacier. Nalałem dokładnie 2 litry, tak na próbę. Destylatu wyszło mniej niż 0.5l - moc powyżej 50% -pali się :> Czuć drożdżami - to pewnie wina tego, że zaczyn nie skończył pracy.
Sprzęt do konstrukcji:
Szybkowar (poj.6l)- 120pln rurka miedźana 15mm(około2m)- darmo 2 zawory 15mm-darmo 5 kolanek 15 mm - można nawet bez kolanek -wyginając samą rurkę-darmo Małe wiaderko - na chłodziwo-darmo Sylikon-grosze
Sposób wykonania: odkręciłem zaworek bezpieczeństwa - otwór w pokrywce był zbyt mały, aby wkręcić weń zawór - więc spiłowałem go półokrągłym pilnikiem do pożądanej wielkości. Wkręciłem zawór z góry pokrywki - od spodu dałem uszczelkę i dokręciłem śrubunek. Zawór trzyma się sztywno i nie puszcza pary. Reszta poszła na oko - rurka w górę, kolanko, rurka w bok, kolanko, rurka w dół, na wysokości poniżej pokrywki zawijas z kolanek w kształcie litery "Z","S" - jak kto woli i mała redukcja jako kranik. Całość tak skręcona na sucho - została przyłożona do wiaderka tak na sucho żeby stwierdzić gdzie nawiercić otwór wylotowy we wiaderku. Po nawierceniu włożyłem sprzęt do wiaderka obsmarowałem sylikonem - zostawiłem do wyschnięcia. Po wyschnięciu usztywniłem rurki (żeby mi się to nie "majtało") 3 wkręty i kawałek listewki. Sprzęt jest rozkręcany tylko przy pokrywce - odkręcam górny śrubunek i chłodnica może iść do szafy, a garnek może dalej być użytkowany do robienia czegoś innego. Z powodu braku obiegu wody - wrzuciłem do wiaderka z chłodziwem lodu. Destylat kapał w miarę szybko. Całkiem zimny - tak jak i kranik.
Proszę o opinie i porady jak i co ulepszyć. :> Czy jest sens wcisnąć zmywak do rurki czy raczej nie?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano sobota, 23 kwi 2011, 22:26 przez marcxyzmarc, łącznie edytowano 1 raz
Nawet dwie sztuki:) Te zaworki to mam nadzieje są cały czas otwarte? Konstrukcja pomysłowa
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zaworki odkręcone na max. No niestety nie mam warunków na keg/kanę - za małe mieszkanie. Garnek przyda się też żonie (żeby nie "trzeszczała", że kasę na głupoty wydaję). Powiedzcie czy jest sens wcisnąć w rurkę zmywaki czy nie ?
Jak w pionową rurę wsadzisz parę zmywaków, to dostaniesz rodzaj prostego deflegmatora, zawsze to poprawi jakośc psoty. Swoją drogą, to gdybyś dorobił kolumnę na ok. 1 m i średnicy tych 40 mm, dał układ chłodzenia na górze a odbierał pary spod układu chłodzenia a znad wypełnienia do chłodnicy właściwej, to zrobiłbyś układ VM - bardzo fajna zabaweczka do otrzymywania spirytusu. Wydajnośc porównywalna z aparaturą szklaną, ale do małego mieszkania - jak znalazł. Podrąż forum, internet, będziesz wiedział, co i jak.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
"Swoją drogą, to gdybyś dorobił kolumnę na ok. 1 m i średnicy tych 40 mm" Dziękuje za sugestie. Ale korzystam z materiałów które mogę "dźwignąć" z budowy - jestem z UK i nie spotkałem jeszcze rury miedzianej 40mm. Jak trafię to poproszę hydraulików o metr takiej rury i zmontuję. Mam pytanie - czy mogę wziąść rurę z innego materiału niż miedź ? - mam na myśli np. stal - takich "grubych" stalowych rur jest max, tylko niewiem czy to się nadaje--> jak taką rurę sprawdzić ?
Do naszych celów nadają się tylko rury miedziane lub nierdzewne, w najgorszym przypadku - mosiężne. Stalowe rury nie nadają się. A jak taką rurę sprawdzić? Najprostszym sposobem - chociaż nie zawsze miarodajnym - jest test magnesem. Gdy nie "klei" się do rury, można założyć, że jest nierdzewna i będzie OK.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Dziękki radius - jutro poszukam rury do której magen sie nie kleji. Zapewne do takiej rurki zaopatrzę sie w keg(wg. sugestii Bogdana i Zygunta) - po pepsi/piwie - popytam poszukam. Sprzęt postawię u znajomego - będzie gdzie i z kim robić "towar" Czy taki sprzęt mozna "zespawać"/"zlutować" tylko sprzętem profesjonalnym ? czy da się taką małą "spawarką" do łączenia rur miedzianych ?
Miedź ze stalą SS/KO można łączyc lutem twardym, ale jak udowodniono na forum- jest to cholernie trudne. Wystarczy palnik i dobry topnik. No i duuuużo cierpliwości.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości