Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 18:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szybkie starzenie wina...
PostPostNapisane: wtorek, 5 sty 2010, 16:48 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Czy może słyszał ktoś o sprytnym przyspieszaniu starzenia wina metodą jak niżej:

Balon/gąsior z młodym winem okłada się folią aluminiową. Poprzez szczelny korek wprowadza się do wina sondę ze srebra (łyżka, widelec, gruby drut), który jest podłączony do piorunochronu. To nie żart.

Fizycznie - buduje się tu jakiś kondensator - butelkę lejdejską.

Balon/gąsior zakopuje się całkowicie w ziemi i pozostaje on podłączony do przewodu piorunochronu.

Podobno w czasie bliskiej burzy, bliskie wyładowanie (nawet nie koniecznie w piorunochron) powoduje znaczne 'zestarzenie' młodego wina do stanu pełnej dojrzałości.

Czy słyszał ktoś coś takiego?

Juliusz

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
 Tytuł: Re: Szybkie starzenie wina...
PostPostNapisane: wtorek, 5 sty 2010, 20:56 
Tematy: 9
Witam!

Sposób zaciekawił mnie niezmiernie z racji zamiłowania do (nie tylko) wina ;)

Też czekam na odzew z racji posiadania w piwnicy gąsiora z kilkudziesięcioma litrami wina z moszczu winogron, w którym zdążyłem już ,,dobić'' drożdże piro i zaamplikować środek klarujący.

Choć jeśli mam być szczery, to nie uśmiecha mi się na dzień dzisiejszy drążenie otworu w ziemi na ów balon. W końcu na dworze kilkanaście stopni na minusie... Brrr... Dobrze, że jest się czym rozgrzać :D

A butelki już czekają...

Pozdr

Piotrek

PostPostNapisane: wtorek, 5 sty 2010, 22:53 
Tematy: 60
Można próbować paralizatorem :) Nie wierzę w taką magię, ale wszystko jest do sprawdzenia- a nóż się pozytywnie zaskoczymy...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 6 sty 2010, 10:47 
Tematy: 13
Tak sobie myślę ze ten patent mógł by przyśpieszyć proces klarowania, wszystkie cząsteczki w butli naładowały by się łatwiej było by je ściągnąć do dna... ?

Jest taka maszyna do robienia mini piorunów chyba każdy w szkole na fizyce się nią bawił ;p

PostPostNapisane: środa, 3 mar 2010, 22:12 
Ta maszyna induktor się nazywa, trzeba szybko kręcić a potem cach i minipiorun gotowy, można też się zgłosić z balonem na stacje prób do zakładu energetycznego, oni mają odpowiednią aparaturę żeby zrobić większego minipioruna. Wino na pewno będzi mieć po tym kopa:D

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 sie 2010, 00:25 
Albo zastosować prąd np z iskry zapłonowej

PostPostNapisane: niedziela, 21 lis 2010, 15:40 
Tematy: 43
Witam wszystkich winiarzy :P
Jako, że od niedawna serfuję po tym forum i natrafiłem na ten temat, również chciałbym zabrać w nim głos. Koledzy winiarze i psotnicy, czy słyszeliście o starzeniu wina w piramidzie? :o Siedzę w temacie piramid a ogólnie radiestezji już kilkanaście lat i będąc także winiarzem amatorem, dokonywałem eksperymentów z użyciem piramidy, między innymi w celu szybkiego postarzenia wina. Nie tylko moje odczucia ale i znajomych których częstowałem winem przetrzymanym tydzień w piramidzie, były bardzo pozytywne. Krótko mówiąc miało łagodniejszy smak i głębszy bukiet od tego samego wina nie przetrzymanego w piramidzie.
Myślę, że można by również poeksperymentować z naszym bimberkiem (czego osobiście nie robiłem) gdyż badania rosyjskie udowodniły, że w mocnych napojach alkoholowych wytrzymanych w piramidzie, neutralizuje się olej fuzlowy, a zatem używanie takiego alkoholu :piwo: nie powoduje "syndromu kaca". Zainteresowanym tematyką polecam http://www.amida.pl/home.php?dzial=2&pa ... maty&id=64
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące korzystania z piramidy.
Pozdrawiam - Radius

PostPostNapisane: niedziela, 21 lis 2010, 18:09 
Tematy: 9
W ostatnim Focusie są namiary na organizacje, które za udowodnienie działania m.in. radiestezji dają od kilku tysięcy funtów po kilka milionów dolarów. Polecam. Jeśli Kolega naprawdę wierzy w to, co robi i to naprawdę działa - jest kolega multimilionerem!

PostPostNapisane: niedziela, 21 lis 2010, 18:20 
Tematy: 136
W końcu na "alkoholach" jakaś tematyka związana z moimi zainteresowaniami. :D Choć w tej chwili "studiuję" kalendarz Majów, ale to nie o tym mowa.
Co do piramid to już kiedyś proponowałam Januszowi (Kucyk), żeby taką piramidkę zbudować i trzymać np. żywność, a może też zrobić leżankę co by od czasu do czasu się zregenerować np. po mocnej imprezie. :) Mimo wszystko nie doszło do zbudowania.
Jak wiadomo nie wszyscy chcą wierzyć w oddziaływania piramid i nie tylko piramid - myślę, że to z powodu tego, że jest to w pewnej części czymś nieznanym i o czym na co dzień się nie mówi.
Jednak tak myślę, że jeśli Janusz przeczyta Twojego posta (może nie tylko on) to zaraz nabierze chęci do eksperymentowania. :D
Stąd też moje pytanko, czy może udzieliłbyś kilku porad jak zbudować taką piramidkę do trzymania dębowych beczek?
A jak temat rozwinie się to założę nowy temat. :)

P.S.
Maciej_K napisał(a):
W ostatnim Focusie są namiary na organizacje, które za udowodnienie działania m.in. radiestezji dają od kilku tysięcy funtów po kilka milionów dolarów. Polecam.

To zaraz o tym powiem Januszowi. On się zna na radiestezji. :D

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 lis 2010, 16:33 
Tematy: 43
Szanowny kolego Maciej_K.
"Wierzę" też w homeopatię dzięki której moja córka została wyleczona z podobno nieuleczalnej choroby, bioenergoterapię, której działania doświadczyła umierająca na sepsę (żyje i czuje się dobrze) osoba znana mi osobiście, oraz parę innych nieuznawanych przez oficjalną naukę dziedzin nauki alternatywnej i niczego i nikomu nie muszę udowadniać.
A propos; zapytaj chińczyka czy "wierzy" w tzw. żyły smoka, feng-shui czy też akupunkturę. Co do radiestezji, to proponuję popytać ludzi, którzy dzięki różdżkarzom mają wodę w studniach czy "wierzą" w to co oni robią. I na koniec polecam lekturę nie tylko FOKUSA ale także NEXUSA lub NIEZNANEGO ŚWIATA. Ja, gdy nie mam o czymś pojęcia nie zabieram głosu w dyskusji, co najwyżej zadaję pytania (kto pyta nie błądzi) aby się czegoś nowego dowiedzieć.
A teraz odpowiedź dla Agneskate. Wiem, że Janusz "siedzi i tak sobie w tych owockach dłubie" :smiech: ale przy tych ilościach :respect: to musiał by mieć piramidę parometrowej wysokości aby pomieścić w niej chociaż kilka beczek naraz. Prawidłowo zbudowana piramida powinna mieć wymiary proporcjonalnie jak najbardziej zbliżone do wymiarów Wiekiej Piramidy w Gizie (nie piszę Cheopsa, gdyż już dawno udowodniono, że to nie on zbudował tę piramidę) i być ustawiona jedną krawędzią podstawy w kierunku północ-południe. Ściany piramidy nie muszą być pełne, może to być sam szkielet, tylko w tym wypadku dobrze by było aby piramida posiadała tzw. piramidion to znaczy czubek pokryty materiałem niemagnetycznym np. miedż czy mosiądz. Beczki lub butelki z winem, wodą i czym tam chcemy powinny być umieszczone na 1/3 wysokości piramidy od podstawy. Jak długo przetrzymywać różne rzeczy w piramidzie, to już indywidualna sprawa. Wino im dłużej, tym lepiej.
I jeszcze jedna, bardzo ważna sprawa. Budując dużą, ogrodową piramidę należy ją tak usytuować aby ściana południowa nie była skierowana bezpośrednio na dom, gdyż energia emitowana przez piramidę w kierunku południowym działa niekorzystnie na organizmy żywe (w tym miejscu śmiech Macieja_K).
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusji i wymiany zdań - Radius

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1